Придобил съм имот с НА за продажба от дружество 2001г. Сега съседът по имот е предявил иск по чл.108 от ЗС, че владея част от имота му без правно основание. Моят имот е в размер на 2500кв.м, а този на съседа ми и 719кв.м.. Той е закупил своя имот след извършено земеразделяне на собствеността на една кооперация. Имотът го е придобил 2007г., като по план за земеразделяне, в границите на имота му видно от скицата от 2007г. влиза и част от моя имот, а именно спорните 350кв.м. Към настоящия момент и в Поземлената комисия планът е такъв. Мен никой не ме е търсил или уведомявал, че се разделят съседни ми земи и че ще бъде взета част от имота ми. Още през моята част съществува изградена от преди много години ограда по границите на целия ми имот, а съгласно настоящата скица имотът на съседа минава през оградата и всичко останало.
Въпросите ми са:
Коя е норматинвата база, по която е извършено това земеразделяне и защо не съм уведомен като собственик?
В настоящото съдебно производство мога ли да искам да бъдат определение границите на имота ми в размер на 2500кв.м.?
как мога да искам да се установи грешка в кадастралния план? Има ли срок за това?
След като първи аз съм придобил собствеността върху спорната част от
мястото, има ли той основание върху така издадената скица да му сеприсъди на него или не?
Има ли ред за обжалване на така начертаното в тази скица от 2007г.?
Благодаря предварително!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 17:14 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Спор по чл.108 ЗС
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
13 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Спор по чл.108 ЗС
А във Вашата скица какво пишеше? Откога има кадастрална карта и каква кооперация става въпрос,с план за земеразделяне, какъв е статута на земята?
- sunrise
- Активен потребител
В моята скица си е определен моят имот и до него съседен другият имот, а към настоящия момент този друг имот е разделен на два по-малки и част от единият от тях минава през моя.
Кооперацията е била ЗКПУ, като всъщност председателя й е продал имота й на синовете си.
В Поземлената комисия казват, че е извършено земеразделяне след 2001г., т.е. след като аз съм придобил моя имот, но това земеразделяне е било на имотите на кооперацията.
Не ми обясняват обаче как така са издали тази скица и кога се е променил планът и защо не съм уведомен за това.
Статутът на земята, която съм придобил е дворно място и гаражна сграда,земя 3 категория и гараж /така пише в Акта за държавна собственост, защото преди купя имота е бил ЧДС. А техният имот е стопански двор, частна собственост 6-та категория.
Кооперацията е била ЗКПУ, като всъщност председателя й е продал имота й на синовете си.
В Поземлената комисия казват, че е извършено земеразделяне след 2001г., т.е. след като аз съм придобил моя имот, но това земеразделяне е било на имотите на кооперацията.
Не ми обясняват обаче как така са издали тази скица и кога се е променил планът и защо не съм уведомен за това.
Статутът на земята, която съм придобил е дворно място и гаражна сграда,земя 3 категория и гараж /така пише в Акта за държавна собственост, защото преди купя имота е бил ЧДС. А техният имот е стопански двор, частна собственост 6-та категория.
- mandotova
- Нов потребител
Каква е площта по Вашата скица и от кой е издадена тя. Как така имате двор, тоест урбанизарана територия, а пък имате категория земя?
За план за земеразделяне ли говорим по смисъла на ЗСПЗЗ или че просто е разделена на няколко двора?
Има ли впоследствие влязла в сила кадастрална карта на имотите?
За план за земеразделяне ли говорим по смисъла на ЗСПЗЗ или че просто е разделена на няколко двора?
Има ли впоследствие влязла в сила кадастрална карта на имотите?
- sunrise
- Активен потребител
Нашата скица е от 2001г. /площ 2499кв.м/, ведно с АДС,протокол от явен търг, защото собственик е бил държавно ЕАД-предишното ДАП. От ниженер някакъв е направена. В нашата скица има един имот на кооперацията, под номер 53. Сега разделен на 54 и 55. Председателят на кооперацията, чиято пък собственост е съседния имот, явно е направил разделяне на имота/53/, собственост на кооперацията. После продава една част, която вече е новообразивун имот, падащ се съседен на нашия. За да го продаде/в случая на синовете си/, му издават скица/2007г./
Незнам дали е впоследствие има влязла в сила кадастрална карта на имотите, защото говорих по тел. със ночалничката на поземлената комисия в нашия град и тя е нова. Казва ми, че съда щял да реши кое е вярното. Тя е нова и дори като я питах коя е нормативната база, по която работят и на какво законово основание се еизвършило това разделяне , тя вика "ами въз основа на този план, който е приет", но това бил план за разделяне на имотите на кооперацията. За това намен ми е чудно как така, този който е изготвял кадастрална карта, ако има нова такава е допуснал това?
Незнам дали е впоследствие има влязла в сила кадастрална карта на имотите, защото говорих по тел. със ночалничката на поземлената комисия в нашия град и тя е нова. Казва ми, че съда щял да реши кое е вярното. Тя е нова и дори като я питах коя е нормативната база, по която работят и на какво законово основание се еизвършило това разделяне , тя вика "ами въз основа на този план, който е приет", но това бил план за разделяне на имотите на кооперацията. За това намен ми е чудно как така, този който е изготвял кадастрална карта, ако има нова такава е допуснал това?
- mandotova
- Нов потребител
Ави тя кадастралната карта, няма какво да прави в поземлена комисия. А въз основа на кой закон е направено разделянето на имота-зависи какъв е статута му:земеделска земя, урбанизирана територия . Тук се подсещам за нещо:да не правено урегулиране и вкарването на имота в регулацията на населеното място?
- sunrise
- Активен потребител
Ще проверяв кадастъра да видя правена ли е нова карта.
За разделянето имотът винаги е бил в регулация- по НА съдя за това- там има приложени протокол от ОС на кооперацията, земеразделителен план и т.н.
На мен основното ми питане е Може ли в настоящото производство по чл.108 да оспоря констатираното в тази скица, или ако не има ли друг ред заобжалването?
За разделянето имотът винаги е бил в регулация- по НА съдя за това- там има приложени протокол от ОС на кооперацията, земеразделителен план и т.н.
На мен основното ми питане е Може ли в настоящото производство по чл.108 да оспоря констатираното в тази скица, или ако не има ли друг ред заобжалването?
- mandotova
- Нов потребител
mandotova написа:Ще проверяв кадастъра да видя правена ли е нова карта.
Оставам с впечатлението, че сте самодеец.
Крайно време е да си наемете адвокат, за да не се окаже вярна приказката "като се обърне каруцата.... пътища много"!
-
Melly - Старши потребител
За съжаление е самодеец (или самодейка). Питащият дори не разбра въпросите на sunrise. Дори и да искаме да помогнем със съвет така няма да можем. Още повече явно спорът е стигнал до съда.
Крайно време е да занесете документите с които разполагате на адвокат, а не като приключи делото...
Крайно време е да занесете документите с които разполагате на адвокат, а не като приключи делото...
-
stillminkova - Младши потребител
Така е, но дали не е вече късно... и ще си сърба попарата, която сам/а е надробил/а от нехайното отношение по собствения интерес.
-
Още повече, че съдейки по описанието, явно не става дума за "жилищен" имот ,а най-вероятно носещ препитание и служещ за осъществяване на стопанска дейност...
"Това което сам си направиш (пардон не направиш), никой друг не може..."
Дано да успее ак ое прав! И аз ги недолюбвам тия: тати председател на кооперацията, мама главен счетоводител а синковците изкупуват за стотинки имотите й...
"Това което сам си направиш (пардон не направиш), никой друг не може..."
Дано да успее ак ое прав! И аз ги недолюбвам тия: тати председател на кооперацията, мама главен счетоводител а синковците изкупуват за стотинки имотите й...
-
stillminkova - Младши потребител
Да днес отивам при адвокат.
Благодаря все пак!
Благодаря все пак!
- mandotova
- Нов потребител
mandotova написа:Да днес отивам при адвокат.
Благодаря все пак!
Дано да не е късно... И все пак,
Успех!
-
13 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|