- Дата и час: 27 Ное 2024, 02:36 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Продажба и право на ползване
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Продажба и право на ползване
През 2003 година мъжът с когото моята майка живее на семейни начала/нямат официален брак/,реши и ми продаде собственият си апартамент,като преди това учреди право на ползване на майка ми,а после запази такива и за себе си.
Правото на ползване е по 1/2 и на двамата.
Не желаеха сестра ми да научава за това,а и ние и двете не поддържаме добри отношения от доста години.
По това време,въпросният апартамент имаше заведено дело по Закона за реституция,което миналата година приключи окончателно в наша полза.
Явно тогава някъде,за тази сделка е научила и сестра ми.
Отскоро ми се предлага,да продам жилището и да им дам половината сума.
Естествено аз не съм съгласна !
Започнаха намеци,че ще се заведе дело,че не съм им платила жилището/платено тогава по данъчна оценка,заради родството/ и че не им давам правото да го ползват.
Парите тогава/не голяма сума/ им платих на ръка,преди да се явим пред Нотариуса и в Нотариалният акт това е отразено.
Апартамента седи празен от повече от 10-15 години,не е отдаван под наем,нито е възпрепятствано ползването му от ползвателите,но въпреки това,ме заплашват.
Самите те живеят далече в провинцията от много години.
Какво може да се случи оттук-нататък и има ли някаква давност,що се отнася за самата покупко-продажба ?
Как мога да докажа,че имат пълен и неограничен достъп до жилището ?
Благодаря Ви !
Не желаеха сестра ми да научава за това,а и ние и двете не поддържаме добри отношения от доста години.
По това време,въпросният апартамент имаше заведено дело по Закона за реституция,което миналата година приключи окончателно в наша полза.
Явно тогава някъде,за тази сделка е научила и сестра ми.
Отскоро ми се предлага,да продам жилището и да им дам половината сума.
Започнаха намеци,че ще се заведе дело,че не съм им платила жилището/платено тогава по данъчна оценка,заради родството/ и че не им давам правото да го ползват.
Парите тогава/не голяма сума/ им платих на ръка,преди да се явим пред Нотариуса и в Нотариалният акт това е отразено.
Апартамента седи празен от повече от 10-15 години,не е отдаван под наем,нито е възпрепятствано ползването му от ползвателите,но въпреки това,ме заплашват.
Самите те живеят далече в провинцията от много години.
Какво може да се случи оттук-нататък и има ли някаква давност,що се отнася за самата покупко-продажба ?
Как мога да докажа,че имат пълен и неограничен достъп до жилището ?
Благодаря Ви !
- kaliaska
- Нов потребител
Re: Продажба и право на ползване
Не се притеснявайте за нищо kaliaska, тъй като си имате нотариален акт, по силата на който сте придобили правото на собственост върху апартамента, макар и във вид на т.нар. "гола собственост", тъй като приятелят на майка Ви и тя самата имат право на ползване върху него.
1.За Ваше сведение правото на собственост съдържа в себе си три съставки:разпореждане, владение и ползване.Правото на ползване, чийто носители са майката и нейният приятел се свежда до това да използват апартамента за обитаване и да получават добиви от него (примерно наем). Те обаче не могат да отчуждават своето право на ползване и са длъжни да плащат разноските, свързани с ползването, включително данъците и другите такси, и да поддържат апартамента в състоянието, в което са го приели. Всичко това го пише в чл. 56 от Закона за собствеността. С тази разпоредба можете да докажете, че имат право на пълен и неограничен достъп до апартамента.
2.Никакво дело не могат да заведат срещу Вас, тъй като сте придобили по действителен договор собствеността върху апартамента и Ви съветвам да не се поддавате на заплахи, както и да не се съгласявате за продан на апартамента, след което да върнете половината сума.
3.Забравих да напиша, че правото на ползване е пожизнено, т.е. след смъртта на неговите тилуляри, то се прекратява. След тези бъдещи и сигурни юридически събития, правото на ползване върху апартамента ще бъде Ваше.
Дано да съм бил полезен.
1.За Ваше сведение правото на собственост съдържа в себе си три съставки:разпореждане, владение и ползване.Правото на ползване, чийто носители са майката и нейният приятел се свежда до това да използват апартамента за обитаване и да получават добиви от него (примерно наем). Те обаче не могат да отчуждават своето право на ползване и са длъжни да плащат разноските, свързани с ползването, включително данъците и другите такси, и да поддържат апартамента в състоянието, в което са го приели. Всичко това го пише в чл. 56 от Закона за собствеността. С тази разпоредба можете да докажете, че имат право на пълен и неограничен достъп до апартамента.
2.Никакво дело не могат да заведат срещу Вас, тъй като сте придобили по действителен договор собствеността върху апартамента и Ви съветвам да не се поддавате на заплахи, както и да не се съгласявате за продан на апартамента, след което да върнете половината сума.
3.Забравих да напиша, че правото на ползване е пожизнено, т.е. след смъртта на неговите тилуляри, то се прекратява. След тези бъдещи и сигурни юридически събития, правото на ползване върху апартамента ще бъде Ваше.
Дано да съм бил полезен.
- krasitodorov
- Младши потребител
Така...., прочетох ви и двамата.
Няма лощо да бъдете успокоена, но съвет към питащата - не приспивайте бдителността си.
Нали става дума за Вашите инереси?
Няма лощо да бъдете успокоена, но съвет към питащата - не приспивайте бдителността си.
Нали става дума за Вашите инереси?
-
Melly - Старши потребител
Melly написа:не приспивайте бдителността си.
Благодаря Ви за отговорите !
Спряха всички контакти с мен-явно се подготвя нещо...!
- kaliaska
- Нов потребител
А явно и собственикът участва в това, така ли?
- sunrise
- Активен потребител
kaliaska написа:Melly написа:не приспивайте бдителността си.
Благодаря Ви за отговорите !
Спряха всички контакти с мен-явно се подготвя нещо...!
Спокойно ако Ви заведат дело задължително си ангажирайте колега адвокат.Ако няма подписано обратно писмо от Вас е практически невъзможно да докажат симулативност на сделката , още повече че не сте платили , щом последния факт е отразен в нот.акт.Нещо повече , накрая ползвателите могат да останат без право на ползване , защото ако наистина не са се възползвали от него им е погасено по давност(5 год. е давностния срок).Последното може да се установи със свидетели!
Успех!
- REVOLUTION
- Активен потребител
sunrise написа:А явно и собственикът участва в това, така ли?
Собственичка съм аз !
REVOLUTION написа:Ако няма подписано обратно писмо от Вас е практически невъзможно да докажат симулативност на сделката , още повече че не сте платили , щом последния факт е отразен в нот.акт.Нещо повече , накрая ползвателите могат да останат без право на ползване , защото ако наистина не са се възползвали от него им е погасено по давност(5 год. е давностния срок).Последното може да се установи със свидетели!
Какво е това обратно писмо,и защо сделката да е симулативна ? Аз съм теглила потребителски кредит от банка за тази сделка.
Изобщо,възможно ли е,да се спори за продажба,шест години след сделката ?
- kaliaska
- Нов потребител
Имам пред вид бившия собственик.
Я всеки може да си спори,особено ако е праводателят Ви. Кой плаща задълженията за имота ?
Я всеки може да си спори,особено ако е праводателят Ви. Кой плаща задълженията за имота ?
- sunrise
- Активен потребител
kaliaska написа:Отскоро ми се предлага,да продам жилището и да им дам половината сума.
kaliaska написа:Аз съм теглила потребителски кредит от банка за тази сделка.
Нещо ми нагорчава. Значи мислите, че е нормално на човек, който не Ви е роднина, да платите за апартамент, който не е в провинцията с потребителски кредит, цена в размер на данъчната оценка към 2003 година (която според мен тогава е била символична-защото е за гола собственост) и сега когато майка Ви и праводателят Ви явно имат нужда от средства, да подмините с надменност техните потребности, скрита зад паравана на формалното право ?
Мисля, че сте изгубили моралния баланс в отношенията си.
Интуитивно усещам и неискреност в поста ви.
Нейсе !
С колегата REVOLUTION за разлика от повечето случаи, този път няма да се съглася.
Да, праводателят Ви има възможност да атакува сделката при това с не лоши шансове за успех, според мен.
- vassilev
- Активен потребител
vassilev написа:kaliaska написа:Отскоро ми се предлага,да продам жилището и да им дам половината сума.
Парите тогава/не голяма сума/ им платих на ръка,преди да се явим пред Нотариуса и в Нотариалният акт това е отразено.kaliaska написа:Аз съм теглила потребителски кредит от банка за тази сделка.
Нещо ми нагорчава. Значи мислите, че е нормално на човек, който не Ви е роднина, да платите за апартамент, който не е в провинцията с потребителски кредит, цена в размер на данъчната оценка към 2003 година (която според мен тогава е била символична-защото е за гола собственост) и сега когато майка Ви и праводателят Ви явно имат нужда от средства, да подмините с надменност техните потребности, скрита зад паравана на формалното право ?
Мисля, че сте изгубили моралния баланс в отношенията си.
Интуитивно усещам и неискреност в поста ви.
Нейсе !
С колегата REVOLUTION за разлика от повечето случаи, този път няма да се съглася.
Да, праводателят Ви има възможност да атакува сделката при това с не лоши шансове за успех, според мен.
Колега vassilev , съгласен съм с вас относно нотката неискреност и моралната страна на казуса.Но относно юридическата част си оставам на мнението , разбира се с уговорката , че макар и малки все пак има някакви шансове праводателя.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Апартамента седи празен от повече от 10-15 години,не е отдаван под наем,нито е възпрепятствано ползването му от ползвателите
ПП е погасено! Точка за това.
Еми, за първи път и аз няма да се съглася с Василев в болднатата част
в останалата- подкрепям.
- Гост.
- Старши потребител
poli_g написа:Апартамента седи празен от повече от 10-15 години,не е отдаван под наем,нито е възпрепятствано ползването му от ползвателите
Еми, за първи път и аз няма да се съглася с Василев в болднатата частДа, праводателят Ви има възможност да атакува сделката при това с не лоши шансове за успех, според мен.
в останалата- подкрепям.
А аз не съм съгласна , защото:През 2003 година мъжът с когото моята майка живее на семейни начала/нямат официален брак/,реши и ми продаде собственият си апартамент,като преди това учреди право на ползване на майка ми,а после запази такива и за себе си.
Той може и от сто години да стои празен, но тя е собственик от 2003г. това ,че е празен , не означава ,че не афишират хората правото си на ползване върху него.
- sunrise
- Активен потребител
Поли, ако пред теб стои един мраморен блок и ти не виждаш друго, никой не може да те вини, че казваш "Това е само мраморен блок"...
Не всеки може да види Давид вътре в него и още по малко са тези които могат да махнат излишното...
Не всеки може да види Давид вътре в него и още по малко са тези които могат да махнат излишното...
- vassilev
- Активен потребител
sunrise написа:poli_g написа:Апартамента седи празен от повече от 10-15 години,не е отдаван под наем,нито е възпрепятствано ползването му от ползвателите
Еми, за първи път и аз няма да се съглася с Василев в болднатата частДа, праводателят Ви има възможност да атакува сделката при това с не лоши шансове за успех, според мен.
в останалата- подкрепям.
А аз не съм съгласна , защото:През 2003 година мъжът с когото моята майка живее на семейни начала/нямат официален брак/,реши и ми продаде собственият си апартамент,като преди това учреди право на ползване на майка ми,а после запази такива и за себе си.
Той може и от сто години да стои празен, но тя е собственик от 2003г. това ,че е празен , не означава ,че не афишират хората правото си на ползване върху него.
ЗС изисква правото реално да се упражнява , а не само да се афишира.За да приемем , че те реално упражняват правото си , съгласно чл.56ЗС те трябва да използват веща съгласно предназначението й(било лично , било като я предоставят на 3л. като заем за послужване) или да получават добиви от от нея , тоест да я отдават под наем.Ако не използват веща , както пише питащата от както е учредено правото , приемаме 2003-5 год. са изтекли.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Колега, нали не твърдите,че трябва денонощно да стоят в жилището. Те могат да ходят да си поливат китките там, да си почистят и т.н.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:Колега, нали не твърдите,че трябва денонощно да стоят в жилището. Те могат да ходят да си поливат китките там, да си почистят и т.н.
E разбира се никой не стои денонощно в апартамента си , но между ползвам и неползвам има разлика.
- REVOLUTION
- Активен потребител
Ключът е под черджето.
-
vassilev написа:Не всеки може да види Давид вътре в него и още по малко са тези които могат да махнат излишното..., освен самият МИКЕЛАНДЖЕЛО
-
Ай, красота
Кого се опитвате да заблудите? Хайде, моля ви, омагьосвате тука и ни разправяте врели- некипели. Да бяхте вложили повечко талант.
В хода на производството сте извършили прехвърлителна сделка, за да затрудните насрещната страна.
Кого се опитвате да заблудите? Хайде, моля ви, омагьосвате тука и ни разправяте врели- некипели. Да бяхте вложили повечко талант.
В хода на производството сте извършили прехвърлителна сделка, за да затрудните насрещната страна.
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
vassilev написа:Поли, ако пред теб стои един мраморен блок и ти не виждаш друго, никой не може да те вини, че казваш "Това е само мраморен блок"...
Добре, г-н Буонароти, той Давид по голичък не може да бъде, да видим дали тази одежда ще му отива ( в контекста на вметката от Беби)... но вече навлизам сериозно в сферата на гадателството.
чл. 26, ал.1 пр.2 идеята на Беби ( вярва, че е възможно да са го сторили- обяснява твърденията за действия на "родствениците") заради евентуалният им гост - г-н Павлов( но пък вписана ИМ по онова дело за реституция е противопоставима, ерго сделката ще бъде обявена за недействителна. Последното предположение ще изоставя).
хъм..... рошаво, нали?
Ще ми е интересно да те прочета.
С почит ..........
( г-жа Милоска)
п.п. Малко е ренесансов тип, ала за по-крехка се не сещам.
И, моля, внимателно, защото си нямам два крайника.
Сега съвсем сериозно- ако това е твоята хрумка, съзнаваш, че фактите в поста на питащия не отговарят съвсем ( макар и да имам въображение, не съм скулптор) на такава конструкция, отчитайки вероятността и.
- Гост.
- Старши потребител
24 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
|
|