начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

обезщетение за извършен ремонт

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

обезщетение за извършен ремонт

Мнениеот chokich_ » 04 Яну 2010, 20:25

Здравейте ,ще карам на кратко-Апартамент в сравнително стар блок,блок,който не след дълго ще бъде съборен и на негово място ще бъде построен нов.В следния апартамент се извърши ремонт преди две години.Мисълта ми е такава,след въпросното "подменяне" на стария блок с нов може ли , и как, да се изисква обезщетение за извършения ремонт? Може ли някой да ми помогне на кратко с това какъв е етапът?
chokich_
Нов потребител

Re: обезщетение за извършен ремонт

Мнениеот lijii2 » 05 Яну 2010, 13:00

Нужна ти е спешна консултация с адвокат ! Хонорара е безкрайно нищожен , в сравнение със стойността на имота , след като имаш пари да купуваш ... Това ще ти спести много бъдещи неприятности и усложнения !...
lijii2
Нов потребител

Мнениеот _goodfellas » 05 Яну 2010, 14:43

.
Последна промяна _goodfellas на 02 Мар 2010, 15:49, променена общо 1 път
_goodfellas
Младши потребител

Мнениеот l____ » 06 Яну 2010, 12:32

chokich_ написа:Здравейте ,ще карам на кратко-Апартамент в сравнително стар блок,блок,който не след дълго ще бъде съборен и на негово място ще бъде построен нов.В следния апартамент се извърши ремонт преди две години.Мисълта ми е такава,след въпросното "подменяне" на стария блок с нов може ли , и как, да се изисква обезщетение за извършения ремонт?

За да поставиш въпроса по този начин, предполагам си мислил предварително поне седмица.
Въпросът е странен. И интересен.
Но за да си изясня какво точно питаш, би ли ми отговорил на моите няколко въпроси:
- От кого мислиш да искаш обезщетение?
- От къде си сигурен, че блокът ще бъде съборен скоро? А колко скоро?
- Апартаментът, който е ремонтиран, чий е? В смисъл - ти като какъв се явяваш спрямо апартамента?
- Обезщетение в какъв вид искаш да търсиш? Как предпочиташ да изглежда обезщетението? В каква форма да е?
- А блокът защо ще бъде съборен? Кой иска да бъде съборен? Кой е предвидил блокът да бъде съборен?
- А кой ще инвестира строителството на новият блок? И защо ще инвестира в нов блок?

Тези въпроси може и да ти се виждат странни. Но може би са и съществени... зависи от отговорите им.
l____
Потребител

Мнениеот _goodfellas » 06 Яну 2010, 15:06

.
Последна промяна _goodfellas на 02 Мар 2010, 15:49, променена общо 1 път
_goodfellas
Младши потребител

Мнениеот l____ » 06 Яну 2010, 16:25

Чакай.... че се обърках.
Кой ми отговаря всъщност?
Кой и с колко имена се явява в тази тема?
Ама, моля, бъдете коректни. Кой и с колко ника пише в тази тема?!

Ако следните изречения са верни

-не знам,точно това ме интересува ,чувал съм,че се прави някакъв оглед за оценка на това колко пари са похарчени за ремонта.
-Аз живея в апартамента, но не е на мое име.
-Форма на обезщетението... не знам,може би пари ...в този случай не се сещам друга.
-Блокът е на повече от 65 и ВИДНО СЕ РУШИ.Няколко пъти почукаха на вратата строителни фирми с тази идея-да бъде построен нов на негово място.Нито един път обаче не се стигна до единодушие между съседите.Но ето,че сега един съсед разговяря със строителен предприемач и ако този път нашите "сговорни" комшии са на 100% съгласни...ще се лее бетон!
Мен ми е ясно, че аз не мога да получа така на тепсия тук пълна правна консултация,идеята ми е просто като за начало да знам към кого да се обърна .

отговарям, че тук можеш да получиш една от най-перфектните консултации. Стига да можеш да отсееш, кой те подвежда и кой ти отговаря коректно. Имай впредвид, че бая простотии можеш да прочетеш тук. Ама - ако си интелигентен - ще успееш да отсееш плявата. Дано разбереш кое е житото - само то ти трябва.
Както и да е - проблемът с отсяването си е твой.

Сега по същество:

Ти така и не ми отговори на всичките въпроси. Тези, по които смънка нещичко, също не ги броя за отговорени. Като този: Чий е апартаментът?
Отговорът: "Аз живея там." е нищо незначещ.

А ти като наемател /може би си наемател - така излиза от отговора ти/ може да търсиш някакво обещетение само от наемодателя ти. Но и никак не е сигурно, че ще получиш нещо - зависи от това, какви са взаимоотношенията ти с наемодателя; И какъв договор имаш с него. А ти всъщност наемател ли си? Щото може и да не си - ти така ми отговори, че... думи н'е'ам!

Ако не си собственик, или родителите ти не са - забрави за всякакви опити да получиш обезщетение от инвеститорите. Не че е невъзможно 100%... но почти 99.5% е невъзможно.
Ако родителите ти са собственици ... отново има много условности. Те могат да договорят по-благоприятни условия за тях си. Стига обаче да намерят достаъчно аргументи в полза на тяхната претенция. А има вероятност и да бъдат преметнати яко - от инвеститора, например.

С инфото, което си предоставил - толкова. А и от това инфо, едва ли някой може да ти каже нещо повече и нещо полезно, освен: Иди при адвокат!

Който адвокат, с такова инфо, едва ли ще ти каже и толкова, колкото и аз ти казах.
l____
Потребител

Мнениеот l____ » 06 Яну 2010, 16:47

Ако се явяваш наследник на собственик - виж първо плана за застрояване!!!!
Да не би да се окаже, че на мястото на блока има предвидено нещо друго - зелена площ, например. А ако има сграда - виж и етажността на новата сграда.
Абе, има си тънкости.

Успех!
l____
Потребител

Мнениеот _goodfellas » 06 Яну 2010, 18:10

.
Последна промяна _goodfellas на 02 Мар 2010, 15:51, променена общо 1 път
_goodfellas
Младши потребител

Мнениеот mlad_nl0 » 07 Яну 2010, 12:13

_goodfellas написа: идеята ми е просто като за начало да знам към кого да се обърна .

Към адвокат , драги , към адвокат ...
mlad_nl0
Младши потребител

Мнениеот anserk » 08 Яну 2010, 10:58

mlad_nl0 написа:Към адвокат , драги , към адвокат ...

Защо му е адвокат!!!! Да му инесе лекция на тема градоустройство, обезщетение, етапи в инвестиционния процес (така му се казва).....!!!!!
l____ написа:Да не би да се окаже, че на мястото на блока има предвидено нещо друго - зелена площ, например. А ако има сграда - виж и етажността на новата сграда.
Абе, има си тънкости.

Със скицата на имота при няколко (поне двама) предприемача (дано намери в този момент) за оферти.Те ако са истински ще си направят проучванията (без пари), ще си направят сметката (ако са сериозни предприемачи), ще дадт % на обезщетение и ще си дадат оферти.
Е, тогава на ход (от страна на собствениците) са най-малкото архитект и адвокат! А архитект може да им направи и предварителните проучвания (срещу хонорар), за се настроят собствениците какво да очакват от офертите на предприемачите и предварително да се изпокарат, защото повечето мислят че ще спечелят повече от колкото имат :D
А вече ги е приспивал един предприемач :wink:
И обезщетението е върху РЗП на бъдещата сграда само на собствениците на земята и отстъпеното право на строеж. Старата сграда все едно не съществува(нали се събаря). Има само нова на хартия :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот mlad_nl0 » 09 Яну 2010, 19:31

anserk написа: Е, тогава на ход (от страна на собствениците) са най-малкото архитект и адвокат!

А защо не още от сега , за да му е мирна главата и всичко да му се урежда от умни глави , а не да предоставя на случайността ?!... А и Ваянга ли ще го свърза със строителите ?
mlad_nl0
Младши потребител

Мнениеот anserk » 10 Яну 2010, 20:49

mlad_nl0 написа:А защо не още от сега , за да му е мирна главата и всичко да му се урежда от умни глави , а не да предоставя на случайността ?!... А и Ваянга ли ще го свърза със строителите ?

Точно така :D
Но това правят собствениците със сериозни инвестиционни намерения (т.н.инвеститори) и се прави от специалисти (архитект, юрист и ....., в зависимост от вида на строежа и броя на притежаваните от собствениците дялове) и има цена! Ако си решил да хвърляш пари в бетон и стомана, трябва да знаеш поне с колко ще олекнеш в първия момент и кога във времете ще ги умножиш и с колко :wink:
Затова имах в предвид, че само адвокат не е достатъчен :idea:
В началото е архитекта и после идва адвоката ( не нотариус - той е последен и без значение коя страна ще го предложи).

В този случай това няма да стане, затова поне актуална скица да си извадят. :roll:
anserk
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация