- Дата и час: 22 Ное 2024, 17:10 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Промяна на имот от ИП към ИПР
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
18 мнения
• Страница 1 от 1
Промяна на имот от ИП към ИПР
Здравейте, имам имот и къща който се намира в центъра на селото. Към имота докупихме 80кв(в розово на скицата) от съседния парцел и в момента от общината ни издават скица за целия имот, но като ИП. Имаме молба за виза за строеж, но тя е на границата на прървоначалния имот(ограденото в червено) и от общината ни казаха, че немогат да ни издадът такава защото трябва да се преобразуват двата имота в ИПР.
Моля за помощ: защо трябва да се прави това, къде и как да го направя, общината извършва ли тази услуга и срещу какви пари може да стане.
Благодаря предварително на отзовалите се.
http://velimert.snimka.bg/properties/imot.456870
Моля за помощ: защо трябва да се прави това, къде и как да го направя, общината извършва ли тази услуга и срещу какви пари може да стане.
Благодаря предварително на отзовалите се.
http://velimert.snimka.bg/properties/imot.456870
- tosheva
- Младши потребител
Re: Промяна на имот от ИП към ИПР
Здравейте госпожо,
Закона за устройство на територията не позволява да се строи по границата на съседните имоти. В случая въпреки че и двата имота са ваша собственост те са два отделни УПИ. Налага се да ги убедините задължително защото закупеният е маломерен и не може да остане така. На основание на издадената скица от ТСлужба се изработва проект за обединяване на двата имота. Това може да стане от всеки лицензиран инж. геодезист. Но най добре е да поискате тази услуга от Геодезическата фирма която подържа кадастъра на селото. Ще я научите коя е тя от Т.Сл. Ако те ви предложат те човек приемете него за да е най лесно. Що се касае до цената е въпрос на договаряне зависи от общата площ на двата имота.
Закона за устройство на територията не позволява да се строи по границата на съседните имоти. В случая въпреки че и двата имота са ваша собственост те са два отделни УПИ. Налага се да ги убедините задължително защото закупеният е маломерен и не може да остане така. На основание на издадената скица от ТСлужба се изработва проект за обединяване на двата имота. Това може да стане от всеки лицензиран инж. геодезист. Но най добре е да поискате тази услуга от Геодезическата фирма която подържа кадастъра на селото. Ще я научите коя е тя от Т.Сл. Ако те ви предложат те човек приемете него за да е най лесно. Що се касае до цената е въпрос на договаряне зависи от общата площ на двата имота.
- nikonik
- Младши потребител
tosheva написа:Моля за помощ: защо трябва да се прави това, къде и как да го направя, общината извършва ли тази услуга и срещу какви пари може да стане.
Геодезическата фирма, която е направила контролното заснемане през лятото на 2009 г., е една от най-стабилните и качествени в строителния бранш! Със сигурност са ви разчели скицата и са ви казали какво е необходимо и колко струва! Общината отдавна не прави изменения на плановете
Ако цената ви се е сторила висока, то поискайте от още фирми оферти и така ще решите. Но не може без ИПР, ако искате да строите
- anserk
- Активен потребител
@tosheva:
От скицата не е ясно какво точно сте закупили. Контролното заснемане е за "сгради", не за поземлен имот, освен това няма посочен идентификатор (пл. номер). Не зная какво е това "ИП" (може би е "ПИ"?), което цитирате като "скица за целия имот".
@anserk:
Мнението за фирмата, извършила контролното заснемане, си е Ваше мнение, в "строителния бранш" съществуват и други мнения. За другото се прав(а), а цените на тази фирма по принцип са в ниския ценови сегмент.
От скицата не е ясно какво точно сте закупили. Контролното заснемане е за "сгради", не за поземлен имот, освен това няма посочен идентификатор (пл. номер). Не зная какво е това "ИП" (може би е "ПИ"?), което цитирате като "скица за целия имот".
@anserk:
Мнението за фирмата, извършила контролното заснемане, си е Ваше мнение, в "строителния бранш" съществуват и други мнения. За другото се прав(а), а цените на тази фирма по принцип са в ниския ценови сегмент.
- magodeoz
- Активен потребител
Не! Не се заяждам! В никакъв случай не се заяждам!
Но не мога да приема писането на глупости. И тези глупости да изглеждат като съвети.
Човек не може да знае всичко. И аз не знам много работи. Ама като нещо не го знам - питам. А не давам грешни съвети.... Като в следния постинг:
Как така ЗУТ да не позволява да се строи на границата на съседни имоти? Ами позволява: Зависи от сградата, зависи от начина на застрояване... от доста неща зависи. Но забрана категорична за строене на границата няма. Има случаи, когато строене на границата е законно допустимо... А в определени случаи и задължително.
И как разбра чия собственост са двата имота? И как разбра, че са два имота? И как разбра, че са отделни УПИ?
Ами ако са вече обединени? А коректният термин не е ли 'изменение на ПР'?
Издадената скица от ТСлужба не е никакво основание за каквото и да е. И най-малко е основание за изменение на ПР. 'Айде да правим разлика между 'основание' и 'основа', а?
Това от 'де го измисли, бе, приятелю? От кога кадастрърът се поддържа от точно определена фирма? Ако не знаеш - геодезичеката мафия се опитва /и вероятно ще успее/ да наложи това, кадастърът да се поддържа от строго определени 'правилни' фирми. Но... 'правилните фирми' не са регламентирани законово, все още.
Ами не е така. Цената не зависи от никаква площ. Цените се договарят. А компромисите в цената от страна на геодезистите са масово явление. Никой геодезист не си позволява да обявява цени "на кв. метър". Още повече, че обемът и сложността на работата в случая, изобщо не зависи от площта на имота.
Но не мога да приема писането на глупости. И тези глупости да изглеждат като съвети.
Човек не може да знае всичко. И аз не знам много работи. Ама като нещо не го знам - питам. А не давам грешни съвети.... Като в следния постинг:
nikonik на 27 Дек 2009 11:03 am
Закона за устройство на територията не позволява да се строи по границата на съседните имоти.
Как така ЗУТ да не позволява да се строи на границата на съседни имоти? Ами позволява: Зависи от сградата, зависи от начина на застрояване... от доста неща зависи. Но забрана категорична за строене на границата няма. Има случаи, когато строене на границата е законно допустимо... А в определени случаи и задължително.
В случая въпреки че и двата имота са ваша собственост те са два отделни УПИ.
И как разбра чия собственост са двата имота? И как разбра, че са два имота? И как разбра, че са отделни УПИ?
Налага се да ги убедините задължително защото закупеният е маломерен и не може да остане така.
Ами ако са вече обединени? А коректният термин не е ли 'изменение на ПР'?
На основание на издадената скица от ТСлужба се изработва проект за обединяване на двата имота.
Издадената скица от ТСлужба не е никакво основание за каквото и да е. И най-малко е основание за изменение на ПР. 'Айде да правим разлика между 'основание' и 'основа', а?
Но най добре е да поискате тази услуга от Геодезическата фирма която подържа кадастъра на селото.
Това от 'де го измисли, бе, приятелю? От кога кадастрърът се поддържа от точно определена фирма? Ако не знаеш - геодезичеката мафия се опитва /и вероятно ще успее/ да наложи това, кадастърът да се поддържа от строго определени 'правилни' фирми. Но... 'правилните фирми' не са регламентирани законово, все още.
Що се касае до цената е въпрос на договаряне зависи от общата площ на двата имота
Ами не е така. Цената не зависи от никаква площ. Цените се договарят. А компромисите в цената от страна на геодезистите са масово явление. Никой геодезист не си позволява да обявява цени "на кв. метър". Още повече, че обемът и сложността на работата в случая, изобщо не зависи от площта на имота.
Последна промяна l____ на 29 Дек 2009, 15:36, променена общо 1 път
- l____
- Потребител
l____ написа:Но не мога да приема писането на глупости. И тези глупости да изглеждат като съвети.
Абсолютно правилно
Показаното контролно заснемане дава отговор на доста въпроси - но за специалист !
Това село е район на София и както на много други места не са си нанесли даже къщите в кадастъра, да не говоря че имат по куп нотариални актове за части от имотите, та трябва да съставяш родовото дърво на фамилията!
Ей, какви Андрешковци сме всичките
- anserk
- Активен потребител
Показаното контролно заснемане дава отговор на доста въпроси - но за специалист !
Стига сте правили реклама на фирмата, изготвила скицата.
За всеки е ясно, че изработената скица няма никаква стойност за никого. Тя не е изготвена по никави правила и не може да послужи при абсолютно нищо. Даже се съмнявам дали има направени истински геодезически измервания. Нещо ме кара да мисля, че съм прав!??
Тази скица е картинка. Нищо повече. А иначе - името на картинката е велико: КОНТРОЛНО ЗАСНЕМАНЕ! Видете ли? Не е к'во да е заснемане: КОНТРОЛНО е! А какво и кого ли контролира???
Лично аз не разбрах кой е поръчал тази скица. И най-вече - ЗАЩО е поръчана?
Както и да е: Аз не всичко разбирам.
- l____
- Потребител
Кое е това село в Столична община, където все още може да се строи без строителни книжа? Питам просто от интерес... От "контролното заснемане" се вижда, че сградата, за която не могат да Ви издадат виза, вече е в строеж. Как стават тия работи, споделете...
- magodeoz
- Активен потребител
l____ написа:Не! Не се заяждам! В никакъв случай не се заяждам!
Уважаеми "I____" напротив Заяждате се и от моите наблюдения това Ви е основното занимание във форума, което е коренно противоположно с идеите му.
Това че приемате писаното за "глупости" си е ваш проблем. не задължавам никой да приема съветите ми. Не мога да си обясня на какво основание изявявате като наш рецензент. Ще ме извините но и аз ще се опитам да рецензирам вашите коментари за пръв и последен път.
Закона за устройство на територията не позволява да се строи по границата на съседните имоти. [/quote]
l____ написа:Как така ЗУТ да не позволява да се строи на границата на съседни имоти?
Съгласно Чл. 31.(1)(отЗУТ)При ниско жилищно застрояване нормативите за разстоянията на сградите на основното застрояване са:
1. до страничната граница на урегулирания поземлен имот - най-малко 3 м;
До има изключения но в случая те не са приложими.
tosheva написа:имам имот и къща който се намира в центъра на селото. Към имота докупихме 80кв от съседния парцел и в момента от общината ни издават скица за целия имот, но като ИП.
Колкото и да е странно от тук черпя сведеният, ако не са вярни проблемът не е мой.
l____ написа:Ами ако са вече обединени?
Общината няма да има основание да им откаже предполагам виза за проектиране.
А коректният термин не е ли 'изменение на ПР'?
Съжалявам но "ПР" е без режим на застрояване, можеби имате в предвид "ПЗ"
Като имам предвид че питащият не е от бранша според мен моят термин е по разбираем.
Издадената скица от ТСлужба не е никакво основание за каквото и да е. И най-малко
съгласно чл. 47, т.1 от НПЗУТ в случяя Общината издава задание(виза)- скица за проектиране. По простичко и разбираемо за не специяликти е казаното от мен.
Но най добре е да поискате тази услуга от Геодезическата фирма която подържа кадастъра на селото.
l____ написа:Това от 'де го измисли, бе, приятелю?
Това приятелю мой не съм го измислил аз. Практиката е такава всяка техническа служба си има свои приближени фирми и специялисти и когато те изпълнят задачките нещата вървят по гладко, чудно защо ли.
Що се касае до цената е въпрос на договаряне зависи от общата площ на двата имота
Искренно Ви, се извинявам, че заради думите "зависи от общата площ на двата имота" от които се отказвам за които се наложи да напишете цял трактат по въпроса.
На края имам една молба към вас за в бъдеще ще е по добре да предлагате ваши решение а не да киментирате чуждите. Нека питащият да преценява кое предложение да приеме.
- nikonik
- Младши потребител
magodeoz написа:Кое е това село в Столична община, където все още може да се строи без строителни книжа?
О....., да е само едно ....
Ако постнат скицата на имота, сигурно ще бъде с една малка къщурка (по нотариален акт от преди 50 г.) и всичко друго бяло...... Обикновенно имат разрешения от преди 10-15 години, строили са с майстори и до там!
В случая има проблеми не само, че са направили или започнали пристройки и бог знае какво още, но и че по всяка вероятност кадастъра не е попълнен с изградените сгради Винаги изискваме като първа стъпка КОНТРОЛНО геодезическо замерване на изградените сгради, защото обикновенно не се знае дали са по строителна линия и ниво при издадено РС. Прави се и на имота и тогава лъсват всички неоправени неща.
Какво значи: купихме си 80 кв.м. с една къщурка от съседния имот? Е, как се добавя ид.ч. от един имот към друг?
Няма начин да не са им казали в общината. За да ги накарат на контролно заснемане, има причина. И питащата я знае, но не и изнася
Всеки си плаща рано или късно за гяволъка
- anserk
- Активен потребител
Съгласно Чл. 31.(1)(отЗУТ)При ниско жилищно застрояване нормативите за разстоянията на сградите на основното застрояване са:
1. до страничната граница на урегулирания поземлен имот - най-малко 3 м;
До има изключения но в случая те не са приложими.
Ама ти наистина ли не си чувал за допълващо застрояване?
Как така ще обобщаваш, че ЗУТ не позволява да се строи на границата? Ами за т.нар. къщи-близнаци, чувал ли си.
Как така ще обобщаваш: ЗУТ не позволява да се строи на границата!
Позволява! Даже задължава в определени случаи!!! Ама ти от де да знаеш? То... иска четене.
tosheva написа:
имам имот и къща който се намира в центъра на селото. Към имота докупихме 80кв от съседния парцел и в момента от общината ни издават скица за целия имот, но като ИП.
Колкото и да е странно от тук черпя сведеният, ако не са вярни проблемът не е мой.
Да! Ама Тошева казва, че общината й издава скица за целия имот. А под 'цял', аз разбирам ЦЯЛ - в смисъл - ОБЕДИНЕН.
Общината няма да има основание да им откаже предполагам виза за проектиране.
А отгоре на всичко, ти си и разбрал, защо Общината не им издава виза? Ама сам пишеш "ПРЕДПОЛАГАМ" . Айде стига си предполагал, моля.
Съжалявам но "ПР" е без режим на застрояване, можеби имате в предвид "ПЗ"
Не!!! Нямам впред вид ПЗ, а имам впред вид точно ПР. А твоите разбирания за ПР нямат нищо общо с разбиранията на колегията. ПР има дори и когато има ПЗ. /Ама ти това май не го знаеш/
Като имам предвид че питащият не е от бранша според мен моят термин е по разбираем.
И кой е твоя термин - о/убединяване??? "Обединяване на имоти" е твоят термин - нали? Но обединяането на имоти е изменение на ПР. А не си спомням в ЗУТ да има термин "обединяване на имоти". Може и да има...
съгласно чл. 47, т.1 от НПЗУТ в случяя Общината издава задание(виза)- скица за проектиране. По простичко и разбираемо за не специяликти е казаното от мен.
Ти пъро направи разлика между думите "основание" и "основа". И тогава приказвай простичко. А като не правиш разлика между тези думи - изглеждаш простовато.
Това приятелю мой не съм го измислил аз. Практиката е такава всяка техническа служба си има свои приближени фирми и специялисти и когато те изпълнят задачките нещата вървят по гладко, чудно защо ли.
Ама ти с тези си твърдения подкрепяш законите в БГ ли? Или си против законите. Ами това, дето го твърдиш е престъпно поведение на Общините. Ти, това осъзнаваш ли го?
А отгоре на всичко - това дето го твърдиш не е и вярно на 100%. Нито даже е верно и 5%.
Това, дето го твърдиш е извинение за некадърниците. Който може да направи проект, отговарящ на всички изисквания на ЗУТ, не може да има проблеми в Общината. Или поне не може да има сеиозни проблеми.
На края имам една молба към вас за в бъдеще ще е по добре да предлагате ваши решение а не да киментирате чуждите.
Моите уважения към чуждите решения!!! Но... само когато те са законово обосновани и законовосъответстващи. Специално твоите съвети от 27 Дек 2009 11:03 am - гърмят от всякъде. В съветите ти няма нищо законовозащитимо.
'Айде, със здраве! И друг път не пиши по проблеми, които не са ти ясни! Щото, ако го правиш - се излагаш.
- l____
- Потребител
Защо са тези махленски караници, а не доброжелателен спор между нормални хора!
По-леко, по-уважително
По-леко, по-уважително
- anserk
- Активен потребител
Верно бе!
То, с тази кавга, сме замяЗали на ромовете от ромската ма'ала. Явно, 'лабави ми са нервите - щом съм запалил "от четвърт".
Аз от моя страна се извинявам за тона ми. Ама се извинявам не на... забравих му името... , а на колегията.
А ако има алабаши, дето не познават поне основното от ЗУТ-а ... нека си пишат.
Щом има кой да им вярва... нека драскат.
Весело посрещане на Новата!
То, с тази кавга, сме замяЗали на ромовете от ромската ма'ала. Явно, 'лабави ми са нервите - щом съм запалил "от четвърт".
Аз от моя страна се извинявам за тона ми. Ама се извинявам не на... забравих му името... , а на колегията.
А ако има алабаши, дето не познават поне основното от ЗУТ-а ... нека си пишат.
Щом има кой да им вярва... нека драскат.
Весело посрещане на Новата!
- l____
- Потребител
Честита да е на всички форумци 2010
Да сме живи и здрави, по-малко работа и повече мъни...
Да сме живи и здрави, по-малко работа и повече мъни...
- anserk
- Активен потребител
Бях решил да ни се занимавам повече с вас но след поредната ви изцепка
От изявленията ви до тук личи че сте Велик познавач на ЗУТ. Вие цитирате извадки без да ви интересува дали имат отношение към даденият въпрос, важно е да покажете колко сте Велик познавач на ЗУТа УЧИТЕЛЮ.
Пример1:
Ей богу хвана ме на тясно чувал съм съвсем малко за допълващо застрояване. Прочетох още веднъж въпроса на Тошева но никъде не е казано че ще строи гараж, летна кухня или кокошарник, логично е да се предполага че е жилище тогава виш чл.31, ако не е така да е писала какво точно ще строи. Ами за т.нар. къщи-близнаци съм чувал повечко, но за съжаление не съм чувал че името "къщи-близнаци" достатъчно условие да се строи по страничнат имотна граница. Испускате само една мална подробност че за двата съседни имота трабва е отредено свързано застрояване. Ех Учителю май тук "алабаша" си ти.
Ама учителю чети всичко а не само това което ти върши рабона. Тошева точно казва:
Пример2 :
Весела Нова година нека на всички Ви донесе много здраве щастие и късмет.
не мога да не ви отговоря.l____ написа:Ама се извинявам не на... забравих му името... , а на колегията. А ако има алабаши, дето не познават поне основното от ЗУТ-а ... нека си пишат.
От изявленията ви до тук личи че сте Велик познавач на ЗУТ. Вие цитирате извадки без да ви интересува дали имат отношение към даденият въпрос, важно е да покажете колко сте Велик познавач на ЗУТа УЧИТЕЛЮ.
Пример1:
l____ написа:Ама ти наистина ли не си чувал за допълващо застрояване? Как така ще обобщаваш, че ЗУТ не позволява да се строи на границата? Ами за т.нар. къщи-близнаци, чувал ли си.
Ей богу хвана ме на тясно чувал съм съвсем малко за допълващо застрояване. Прочетох още веднъж въпроса на Тошева но никъде не е казано че ще строи гараж, летна кухня или кокошарник, логично е да се предполага че е жилище тогава виш чл.31, ако не е така да е писала какво точно ще строи. Ами за т.нар. къщи-близнаци съм чувал повечко, но за съжаление не съм чувал че името "къщи-близнаци" достатъчно условие да се строи по страничнат имотна граница. Испускате само една мална подробност че за двата съседни имота трабва е отредено свързано застрояване. Ех Учителю май тук "алабаша" си ти.
l____ написа:Да! Ама Тошева казва, че общината й издава скица за целия имот
Ама учителю чети всичко а не само това което ти върши рабона. Тошева точно казва:
tosheva написа:общината ни издават скица за целия имот, но като ИП.
Пример2 :
Учителю Тошева пише:l____ написа:А отгоре на всичко, ти си и разбрал, защо Общината не им издава виза? Ама сам пишеш "ПРЕДПОЛАГАМ"
Учителю не съм го разбрал а съм го прочел от по гора. Да предполагам че става въпрос за виза за проектиране, защото аз невежият не съм чувал за "виза за строеж" може би е разрешение за стоеж само г-жа Тошева знае какво точно е. На края Учителю това че сте забравили името ми не е проблем, Аз го знам и не се крия зад него а съм се легетимира и който иска може да разбере кой съм и какъв съм за разлика от вас "l____" и нищо повече. И още веднъж Ви моля престанете да гъделичкате егото си с тъпи забележки попринцип, това не помага на никого.tosheva написа:Имаме молба за виза за строеж, ........ и от общината ни казаха, че немогат да ни издадат такава защото трябва да се преобразуват двата имота в ИПР
Весела Нова година нека на всички Ви донесе много здраве щастие и късмет.
- nikonik
- Младши потребител
Стига терзания, стига питанки, а погледнете на живота празнично!
Весело посрещане на Новата 2010!
Весело посрещане на Новата 2010!
-
Melly - Старши потребител
...хвана ме на тясно чувал съм съвсем малко за допълващо застрояване. Прочетох още веднъж въпроса на Тошева но никъде не е казано че ще строи гараж, летна кухня или кокошарник, логично е да се предполага че е жилище тогава виШ чл.31, ако не е така да е писала какво точно ще строи...
...не съм чувал че името "къщи-близнаци" достатъчно условие...
...ИСпускате само една мална подробност че за двата съседни имота трабва е отредено свързано застрояване....
...Да предполагам че става въпрос за виза за проектиране, защото аз невежият не съм чувал за "виза за строеж" може би е разрешение за стоеж само г-жа Тошева знае какво точно е....
...това че сте забравили името ми не е проблем, Аз го знам и не се крия зад него а съм се легетимира и който иска може да разбере кой съм и какъв съм за разлика от вас "l____" и нищо повече....
Ама ти, верно, не си с всичкия си
Айде! Със здраве!
- l____
- Потребител
l____ написа:Ама ти, верно, не си с всичкия си
Като се замислих Учителю, е до колкото мога да мисля, се оказа че си прав.
Како видях колко време съм загубил да приливам от пусто в празно не съм със всичкия. И на края Учителю един съвет, с извинение от ученика: Не е важно да наизустиш Закон или какъвто и да е Норматив, а и да го осмислиш. Да се надяваме че разбра какво искам да кажа. Сбогом и бъди щастлив.
- nikonik
- Младши потребител
18 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|