начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

поземлен имот, вземане

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

поземлен имот, вземане

Мнениеот ralica_stoeva » 18 Дек 2009, 07:55

Добър ден,първо на всички, които ще прочетат тази тема. Аз и моето семейство имаме нужда от спешен правен съвет и в последствие може би и един добър юрист.Какъв по-точно е случеят.
Притежаваме УПИ в село близо до Пловдив. От едната страна граничехме с зелена площ, общинска собственост (по документи). Всъщност това е било дере, което моят прадядо е изравнил, посадил орехи върху земята, и други дръвчета. В последствие земята се прехвърля на баба ми и дядо ми, те прекарват водомер, чешма точно от страната на тази зелена площ, като през годините земята се обработва и поддържа. За водомера си има документ и всичко необходимо на мястото където е изграден. Малко преди да починат баба и дядо прехвърлят земята чрез покупко-продажба на майка ми. Ние сме от по одалечен край на България и от 2-3 години поддържаме земята заради плодните дръвчета.
В началото на декември от роднини които бяха също засегнати получаваме обаждане, че тази "зелена площ", която ние през поколения обработваме и поддържаме с водомера, чешмата с питейна вода, входа, пътя и всички плодни дръвчета са заградени от комшия от горната страна. Същото се случва и с роднините на които е взет целия двор (земята която прадядо ми е изравнил е делена и в двата парцела влиза от нея)
Става въпрос за около 5 метра навътре по цялата дължина на парцела (това, което се взема от нас). А самия "комшия" също е роднина и го взема по основание овъзмездяване за несъществуваш напрактика път от другата му страна. За цялата процедура не сме получили нито едно писмо за смяна на статут на гранична зона, нито едно уведомление и явно е имало време което да се изчака преди да се започне това преградяване.
Въпросът ми е имаше един закон за земята не съм сигурна как гласи, като съдържание беше ако земята се обработва повече от 10 години и не се предевят претенции за нея мисля, че можеше да се подаде молба за закупуване на земята. Как може място което се води дере да бъде сменен статута на УПИ за да се овъзмезди някого? Какво можем да направим ,защото сме в безизходица, нямаме достъп до имота си ( самият парцел е на хълм и това е единственото място от където може да се мине), водомера ни е от другата страна, чешмата с питейна вода също, няколко плодни дръвчета. Имаме ли шанса да си го върнем. Моля ви помогнете. В действителност това е просто земя, но за мен и за семейството ми е много повече.
ralica_stoeva
Нов потребител

Re: поземлен имот, вземане

Мнениеот l____ » 18 Дек 2009, 12:27

Рали, ако искаш, научи се да общуваш с добре подредени и смислени изречения. Добре е да ползваш и препинателните знаци. :) Където трябва, и само там.

Щото аз от постинга ти нищо не разбрах. Останах с впечатлението, че просто, с комшиите си, се надпреварвате, кой, по възможно по-незаконен начин, да завладее някакво дере. Аз това разбрах...
Но да предположим, че проблемът с неразбирането е у мен - в смисъл... то всичко е написано както трябва, ама аз, четящият, съм с кофти-мозък - и не схващам.

Все пак - ако искаш - опиши проблема по-точно. И ползвай малко терминчета от ЗУТ - вземи прегледай частта от него, отнасяща се за ПОДРОБНИТЕ устройствени планове. И пак пиши, ако искаш. А за десетгодишното владеене на земя - забрави за момента. ... А пък и нали каза, че имате някакви документи за собственост чрез покупко-продажби...
То... целият ти постинг е толкова логически объркан... че няма накъде повече...
l____
Потребител

Мнениеот ralica_stoeva » 18 Дек 2009, 15:47

Извинявам се за това, че няма правилните препинателни цнаци и не е издържано в стил като за пред съда,но може би съм повлияна от емоциите. Майка ми ми беше на гости и в 5 часа сутринта преди да изпратя ми го съобщи и помоли да пусна по форумите за съвет. Явно грешката е в мен. Ще опитам да обесня.
.jpeg

Със зеленото е пътя, който има проект да го разширяват, по тази причина, комшията (розово) бива овъзмезден с част от имота на съседите от другата страна (от прекъснатата линия надолу). Защрихованата е часта за която говоря по принцип. От там ни е входа, изграден водомерен възел, за който си имаме документ и всичко необходимо (Редовни платци сме), в тази част остава и чешмата с питейна вода, орехи и плодни дръвчета, които сме садили.
В момента нямаме достъп до имота си, единственото място откъдето може да се мине е от сегашния съществуващ вход, който е заграден.
Защрихованата част и от прекъснатата линия надолу до плътната се е водило дере изведнъж то става УПИ и се овъзмездява някой с него. Ние не сме уведомени по никакъв начин.

Надявам се да е станала по-ясна ситуацията. На мен ми е по-лесно да разбера за какво става на въпрос, защото съм го виждала. Разбирам и вашите затруднения, породени от моето объркано разяснение на въпроса. Опитвам се да го обясня на народен език, защото за съжаление немога да си служа с терминологията на правото, а законите са едни от последните неща които владея. Ако има нещо неясно питайте ще отговоря в най-кратък срок.
Весели празници!
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
ralica_stoeva
Нов потребител

Мнениеот l____ » 18 Дек 2009, 16:22

Рали, трябва да ти се признае, че чертежът ти е трепач. Ама от всякъде - трепач!

Обаче, колкото и да си "добра" в чертожните науки - напразно си се хабила да чертаеш: Твоите чертежи не струват. Не важат!

Разбрах / с много условновсти/ само принципно, какъв е проблемът ти. Но пак ти казвам - ако обединим двата ти постинга, отново достигам да извода, че с комшията ти се надпреварвате да завладеете дерето неправомерно. Даже, ако казваш наистина, че комшията ти завладява дерето, въз основа на накакъв /незнам какъв/ план - много е вероятно той да успее да завладее бившето дере мааалко по-правомерно, отколкото го е завладявал прадядо ти.

Иди и за имота ви си 'извади' скици от Общината. И заедно с документите ви за собственост, ги прикачи към нов твой постинг.

И повече недей да чертаеш.: Не ти се отдава! :)

И без повече емоции и сантименти. Не помагат на писането ти. :D
l____
Потребител

Назад към Строителство и регулация