начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

преустройство на подпокривен апартамент

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

преустройство на подпокривен апартамент

Мнениеот nikitoo » 04 Дек 2009, 14:40

Здравейте! Имам още един въпрос, който ме занимава и той е следния:
Имаме апартамент на предпоследен етаж. Скосяването започва от нас от височина около 1 м по външната стена и продължава до билото. Искаме да изрежем част от покрива (за нас външна стена) и да си направим нещо като капандура, т.е. няма да се променя преднзазначението на помещението, а само геометрията, няма да засягаме конструктивни елементи. Ще спечелим височина и пространство в остъклената част. В тази връзка ме интересува какво е необходимо за да го направим законно.
nikitoo
Младши потребител

Re: преустройство на подпокривен апартамент

Мнениеот Melly » 04 Дек 2009, 16:57

nikitoo написа:Здравейте! Имам още един въпрос, който ме занимава и той е следния:
Имаме апартамент на предпоследен етаж. Скосяването започва от нас от височина около 1 м по външната стена и продължава до билото. Искаме да изрежем част от покрива (за нас външна стена) и да си направим нещо като капандура, т.е. няма да се променя преднзазначението на помещението, а само геометрията, няма да засягаме конструктивни елементи. Ще спечелим височина и пространство в остъклената част. В тази връзка ме интересува какво е необходимо за да го направим законно.

Кой ви каза, че покривът не е част от конструкцията на сградата? :roll:
Това да не Ви е сирене, та безпроблемно да "резнете" част от него? :idea:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 06 Дек 2009, 14:34

nikitoo написа:Искаме да изрежем част от покрива (за нас външна стена) и да си направим нещо като капандура,

НЕЩО КАТО НИЩО ! :D
С исканията при АРХИТЕКТ -да погледне на място и по проекти, да прецени (има градоустройствени, конструктивни и правни условия в ЗУТ-а) и тогава Разрешение за строеж :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот nikitoo » 07 Дек 2009, 12:36

до Melly:
Аз съм конструктор и затова прецених, че може...
nikitoo
Младши потребител

Мнениеот nikitoo » 07 Дек 2009, 12:37

Ето какво прочетох, по този въпрос, което може да бъде полезно и на някой друг, занимаваш се с подобен въпрос...:
Наредба 7,Чл.92. (1) Над покривната плоскост от 45 градуса, проведена съгласно изискването на чл.74, ал.2, се допускат издатини, като капандури, корнизи, перголи и други архитектурни елементи, с височина най-много до 0,7 м.
nikitoo
Младши потребител

Мнениеот nikonik » 07 Дек 2009, 16:59

Здравей колега, добре си го прочел има и други изисквания ширината на капандурата е 25% от ширината на покрива. Взимате нотариално заверено съгласие на всички съсобственици покрива е обща част. След това правите чертежче изглед и разрез на капандурата и пускате молба до архитекта на общината за разрешение на изграждането му. Ако фасадата не е към улицата няма проблем, в обратният случай дано имате късмет
nikonik
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 07 Дек 2009, 18:03

nikonik написа:ширината на капандурата е 25% от ширината на покрива
Това пък къде го пише?
nikonik написа:Взимате нотариално заверено съгласие на всички съсобственици покрива е обща част.

С такова съгласие се учредява право на строеж. За преустройство е достатъчно решение на общото събрание на ЕС, взето по установения ред (ЗУЕС). И едва ли ще минете с едно "чертежче", независимо за коя фасада става въпрос.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот Melly » 07 Дек 2009, 18:58

nikitoo написа:до Melly:
Аз съм конструктор и затова прецених, че може...

Колкото до "МОЖЕ-нето", да, може , стига покривната конструкция да не е бетонна, това като първа предпоставка - необходима, но недостатъчна. :wink:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 08 Дек 2009, 00:39

nikitoo написа:Аз съм конструктор и затова прецених, че може...

Щом си прочела, преценила и става -действай в комплект с архитект! Чертайте, пишете, доказвайте ...... та до гл.архитект :lol:
И помнете, че има винаги будни съседи..... :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот nikitoo » 08 Дек 2009, 13:28

Все още обмисляме дали да го направим по правилния и законен начин... Предпоалгам, че винаги ще се намери някой съсед, който принципно да е против...
Благодаря за коментарите Ви.
nikitoo
Младши потребител

Мнениеот anserk » 08 Дек 2009, 21:42

Изобщо не иде реч за незаконно :x
Просто трябва архитект на ръка да го представи във фасада и разрез (по наредбата), а вие като инженер (предполагам конструктор) да го облечете в СМР . И ако трябва да режете ст.б.плоча, укрепване, капандура от алуминий, поликарбонат и т.н.- дали получения обем (и мястото му) си струва парите!!!!
Успех! Няма невъзможни неща! :D
anserk
Активен потребител

Мнениеот nikitoo » 09 Дек 2009, 11:46

Имах пред вид да го направим непосредствено след протокол 16, без съгласието на съседите, тихомълком- незаконно, още преди сградата да е заселена. Притеснява ни, че ако исакме съгласието йм, и не го получим, вниманието йм вече ще е насочено към този въпрос...и ще забележат ако въпреки тях го направим. А в другия случай няма и да забележат, че има промяна...А архитектурен и конструктивен проект ще си направим, също така трябват и становища от електро, овк и вик инженери, че няма промени по техните части...
nikitoo
Младши потребител

Мнениеот anserk » 09 Дек 2009, 12:26

Значи няма още РП :lol: А КП обр.15 :?:Дали сега (много се съмнявам, че надзора и предприемача ще се съгласят да забавите предаването), дали след това (по-трудно) - ще се иска съгласие :wink:
Преди предаването е по-лесно, защото ще се мине с доклад от надзора на обекта, а са известни и всички възложители (те ще бъдат записани в РП и ТП).В зависимост от ситуацията, ако не се променят ид.ч., площ и т.н. може да се мине на заверяване на екзекутив.Има варианти, които надзора трябва да прецени.
Когато не са засегнати обекти на възложителите (за покрива не им дреме, освен на тези, които са под него), винаги дават съгласие за промяна по време на строителство (ЗУТ).
След РП се спазва ЗУЕС и е много повече мъка и мастраф :idea:
За незаконно не си и помисляйте, защото рано или късно ще берете ядове :roll:
anserk
Активен потребител

Мнениеот nikitoo » 09 Дек 2009, 12:49

Ще се промени квадратурата, понеже височината ще се увеличи, а от там ще се появят няколко квадратни метра (няма да има нежилищна площ с h<1.20м). Очаква се РП през март, а Възложителят отказва каквито и да било промени преди това...Няма и КП 15.
За ядовете- не знам. Струва ми се, че в България хората не се вълнуват от случващото се около тях- не забелязват разни неща. Но винаги се намира някой, който да е против, макар и да не го засяга, само и само на другия даму е зле...А апартаментът ни гледа към задно малко дворче...
nikitoo
Младши потребител

Мнениеот nikitoo » 09 Дек 2009, 18:11

Хрумна ми следната идея. Ако Възложителят се съгласи, да направим проект- елзекутив,който да мине през общината,но да започнем изпълнението му след протокол 16, за да не забавим строежа. Дали е възможно, комисията да одобри сградата, без да е изпълнен екзекутивът?
nikitoo
Младши потребител

Мнениеот Melly » 09 Дек 2009, 18:48

nikitoo написа:Хрумна ми следната идея. Ако Възложителят се съгласи, да направим проект- елзекутив,който да мине през общината,но да започнем изпълнението му след протокол 16, за да не забавим строежа. Дали е възможно, комисията да одобри сградата, без да е изпълнен екзекутивът?

Хехеехеехее, ентусиаст :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот magodeoz » 09 Дек 2009, 18:53

Ще Ви дам следния съвет:
1. Договорете се с предприемача (когото наричате възложител - не е Господ, не е нужно да го пишете с главна буква) да направите необходимия отвор в стоманобетонната плоча преди приемането на сградата. По този начин ще избегнете шумната работа с къртенето и оттам - евентуални неприятности със съседите, които не знаят какво къртите, но ще се чудят защо вибрира целия блок;
2. Затворете дупката с дървена конструкция и предвиденото по проект покритие;
3. След приемане на сградата демонтирайте дървената част и изградете капандурата така, както сте я измислили, и възстановете покритието в новата му форма;
4. При изпълнение на горното следете за следното - новата капандура да не е на по-малко от 1 м от граница със съседен имот, и височината и да не надхвърля 0,7 м над равнината, прокарана под 45 градуса нагоре от котата на корниза.
Преди да направите описаното по-горе се консултирайте с архитект - най-добре с проектанта на сградата.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот Melly » 09 Дек 2009, 19:05

magodeoz написа:Ще Ви дам следния съвет:
1. Договорете се с предприемача (когото наричате възложител - не е Господ, не е нужно да го пишете с главна буква) да направите необходимия отвор в стоманобетонната плоча преди приемането на сградата. По този начин ще избегнете шумната работа с къртенето и оттам - евентуални неприятности със съседите, които не знаят какво къртите, но ще се чудят защо вибрира целия блок;
2. Затворете дупката с дървена конструкция и предвиденото по проект покритие;
3. След приемане на сградата демонтирайте дървената част и изградете капандурата така, както сте я измислили, и възстановете покритието в новата му форма;
4. При изпълнение на горното следете за следното - новата капандура да не е на по-малко от 1 м от граница със съседен имот, и височината и да не надхвърля 0,7 м над равнината, прокарана под 45 градуса нагоре от котата на корниза.
Преди да направите описаното по-горе се консултирайте с архитект - най-добре с проектанта на сградата.

Не, че е невъзможно - "начини", дал Господ. :D
Но как питащият ще "затвори" очите на..., хайде де не изреждам. :lol: :lol: :lol:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот anserk » 09 Дек 2009, 21:10

Ще ми се да изпратя питащата и magodeoz на един адрес в центъра на София, където в кофража на покривната плоча се направи по-голям отвор (още преди обр.14) и в присъствие на 5 /пет/ свидетели (вкл. бъдещите собственици) казахме: предаваме с акт 16 и после ще ви кажем как ще се монтира. Но......, зад гърба на надзора (преди Коледа) се изливат капандурите (те също са отзад, на север).Бетонират и перголите! Сигнал от съсед през улица (бивш гл. арх. на район) до .....вкл. ДНСК. Проверка, наказание НП на техн. ръководител и надзора!!!!!!! Спасихме се от по-големи суми единствено със заповедта ни, че промени в СМР се правят само след подпис от възложител, проектант и надзор! Такава обаче нямаше. Нито един проектант(архитекта и конструктора) не е поискал да напише заповед, а е давал акъл!!!!!! И резултата: разбиване и къртене с Канго......... до вида в одобрения проект-табакери.
Ето това са нещата от строителството, когато НЕ СЕ СЛУША :D
Сега му е времето!!!! Обърнете се към архитекта на проекта и НАДЗОРА на строежа! Не е чак толкова мастраф :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот nikitoo » 10 Дек 2009, 11:13

Уточнявам, че покривът не е стоманобетонов, а дървен. И промените няма да са големи- всички ще са в съответствие с норми и закони. Тези дни ще имаме среща с инвеститора. Ако не се съгласи преди предаването на сградата да действаме, остава варианта след това...Ако след това не получим разрешение от общината или от съседите- остава третият вариант...Но не ми стана ясно, ако сега направим промяната на прокет и той бъде одобрен, може ли да предадат сградата без да е направена промяната, а ние да си започнем строителните работи след издаването на сградата- така няма да има риск да забавим някой...?
nikitoo
Младши потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация