начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Моля за съвет

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Моля за съвет

Мнениеот engcom_4 » 08 Дек 2009, 22:11

Здравейте!
Имам нужда от съвет.Проблемът ми е следния:
Баща ми иска да купи апартамент,който да остане за мен.Проблемът е,че той има втори брак и син от него.Аз съм омъжена и сега не можем да решим,как да купим апартамента,за да го опазим от съпружеска съсобственост.,т.е.Вариант 1 - директно на мое име,но става съсобственост или Вариант 2 - на негово име и да ми направи дарение.Но доколкото четох,дарение може да се отмени или оспори,нещо което ми се струва доста възможно.Също така имам още едно питане - при учредяване на право на ползване,то за кого се отнася-само за този,на когото е учредено или и за законовата му половинка.Честно казано аз съм за вариант 1,но баща ми има според мен неоснователни страхове.Мен ме страх пък от вариант 2.И още един въпрос-практически възможна ли е покупката на негово име и дарение още в същия ден?Или колко е максимално най-късия срок м/у двете.
Надявам се да не съм ви объркала много и предварително благодаря за мненията.
engcom_4
Нов потребител

Re: Моля за съвет

Мнениеот ivan_lawyer » 08 Дек 2009, 22:26

Можете да направите сделка с фирма (или трето лице) - тоест - на името на Ваша фирма (трето лице).

Дарението се оспорва поне до 1/4 от сделката.

Покупката на името на фирма (трето лице) е най-приемливо. После може да се направи ликвидация на фирмата (прехвърляне от трето лице) и плавно преминаване на собствеността.

Друг билярд е - бащата на фирма, фирмата на Вас, с дарение. Фирмата умира след дарението, прави й се ликвидация.

Или бащата на трето лице с продажба, третото лице - на Вас с дарение.

За да избегнете данъците след Нова година (не се знае дали ще е след 7 януари) можете да предлагате като цена някаква заместима стока.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Покупко-продажба