начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

мазе-лавка

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

мазе-лавка

Мнениеот nikitoo » 01 Дек 2009, 16:02

Здравейте. Имам мазе, с прозорец към улица. По какъв начин бих могла да му сменя предназначението- на магазин (то всъщност ще е малко магазинче- лавка). Къде и какви документи трябва да се подадат. Благодаря предварително за помощта.
nikitoo
Младши потребител

Re: мазе-лавка

Мнениеот nikonik » 02 Дек 2009, 12:57

Внасяте писменна молба - искане до техническа служба за издаване на виза за проектиране на "Промяна на предназначение на мазе с прозорец към улица във магазин(лавка) за (промишлени, хранителни или друг вид) стоки". Към молбата прилагате документ за собственост, скица на имота и чертеж на мазето в план с размери. Ако жилищнака сграда е съсобствена взима се писменно нотариялно
заверени съгласие от съсобствениците. За допълнителна информациа се свържете се смен на тел 0878530113.
nikonik
Младши потребител

Мнениеот nikitoo » 02 Дек 2009, 13:15

Благодаря за информацията, която ми дадохте. За последната част не съм сигурна, тъй като в член 38, ал.5 от ЗУТ пише, че съгласие от съседите не се иска, когато се сменя предназначението на нежилищно помещение. Защо би била нужна виза за проектиране, при положение, че мазето си е изградено. Тези молби и т.н. в общината ли се подават?
nikitoo
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 02 Дек 2009, 16:13

Издаването на виза за преустройства от всякакъв характер не е задължително, освен ако сградата не е недвижима културна ценност.
При преустройство на такова помещение не се изисква съгласие от непосредствените съседи при условие, че не се допуска наднормено шумово или друго замърсяване. Предвид неопределеността на последната дефиниция е хубаво да вземете писмено, нотариално заверено съгласие от непосредствените съседи на мазето (само от жилищата), за да не Ви спре някой неразбрал съсед, и то след като сте похарчили пари за проекти и т. н. Освен това, ако се променя фасадата и/или инсталациите (например за мивка в мазето, или за отделен електромер) се изисква решение на общото събрание на ЕС, взето по установения ред.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот nikitoo » 02 Дек 2009, 16:33

Благодаря Ви за компетентното мнение. Имайки пред вид, че от ВиК са прекарали тръба през моето мазе, без моето знание и съгласие, и никой от съседите не е съпричатен, мисля изобщо да не искам позволение от тях...относно шумовото и друго замърсяване. Бихте ли ми казали къде и какви документи (проекти) трябва да подам и дали има значение дали ще се продават хранителни стоки, миялни препарати или нещо друго...И къде мога да прочета тези неща или от кой орган да поискам тази информация, за да не Ви губя времето в писане...Мисля сама да си направя нещата...
nikitoo
Младши потребител

Мнениеот magodeoz » 02 Дек 2009, 18:45

Ще се постарая да Ви отговоря лаконично, макар че не е лесно.
За да получите разрешение за преустройство на собствено помещение със смяна на предназначението му, следва да подадете в общината (района – за градовете с районно деление) следните документи:
1. Документ за собственост (нотариален акт);
2. Скица – извадка от действащия подробен устройствен план / скица на имота / извадка от кадастралната карта за имота;
2. Извадка от оригиналните проекти, по които е построена сградата. Получават се от архива на общината (района). Ако такива липсват – получавате писмо, на базата на което следва да възложите на проектант с пълна проектантска правоспособност да изработи проект – заснемане за възстановяване на строителни книжа;
3. Проект в три екземпляра, който да съдържа следните части: Архитектурно – строителна (изяснява естеството на исканото преустройство). Допускам, че не се предвижда намеса в конструкцията на сградата – в този случай към архитектурния проект се представя конструктивно – техническо становище, от което да се вижда, че няма намеса в конструкцията на сградата, не се увеличават нормативните натоварвания и т. н.; Инсталационни части – електротехническа, водоснабдяване и канализация и т. н., от които да се вижда какво е нивото на инсталационната обезпеченост на помещението с оглед на бъдещите му функции – какви консуматори се предвиждат, как се прекъсва електрозахранването след работно време, и т. н.; Технологична част – ако се предвижда монтаж на технологично оборудване (например хладилници и т. н.);
Всички посочени проекти следва да са изработени от проектанти с пълна правоспособност;
4. Предварителни договори за присъединяване на обекта към мрежите на инженерната инфраструктура;
Не коментирам повече въпроса за съгласието на непосредствените съседи и етажните собственици.
Ако се предвижда някакъв вид реклама, за същата следва да се изработи проект, който да се съгласува със съответната общинска (районна) служба.
На базата на всичко изброено по-горе се получава разрешение за строеж (преустройство с промяна на предназначението), и се пристъпва към реализиране на строежа и подготовка за въвеждането му в експлоатация, което е друга тема.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот nikitoo » 03 Дек 2009, 12:31

Повторно много Ви благодаря. Мисля, че ми дадохте доста подробни указания... здрави основи, откъдето да започна... Струва ми се, че ще имам и следващи въпроси, но се надявам да успея да ги изясня в процеса на действие...Приятен ден и успехи...
nikitoo
Младши потребител

Мнениеот anserk » 06 Дек 2009, 14:47

nikitoo написа:Мисля, че ми дадохте доста подробни указания... здрави основи, откъдето да започна... Струва ми се, че ще имам и следващи въпроси, но се надявам да успея да ги изясня в процеса на действие...

Не ми се ще да ви охлаждам ентусиазма, но мисля че ще имате проблем с начинанието си :?
Мазето е "нежилищно" помещение, но е задължително към жилище! То няма отделна идентификация като обект в жилищната сграда. Ще му трябва и директен вход навън (общи части и т.н.)! Затова най-добре първо се иска виза!
Знам, че гледате направените мазета по "Патриарха" и "Левски" - но то беше, а времената и законите от тогава се промениха много :cry:
anserk
Активен потребител

Мнениеот nikitoo » 07 Дек 2009, 12:21

Виждала съм доста подобни случаи- къде лавка, къде обущар... Ще погледна да видя какво точно пише в нотариалния акт...
nikitoo
Младши потребител

Мнениеот nikonik » 10 Дек 2009, 12:15

magodeoz написа:а да получите разрешение за преустройство на собствено помещение със смяна на предназначението му, следва да подадете в общината...Не коментирам повече въпроса за съгласието на непосредствените съседи и етажните собственици

В случая водещото е смяна на предназначението от "за жилищни нужди в което влиза и мазето", в "търговски обект" от коетоще произтече определено преустройство. В случаите нса промяна на предназначението е задължително съгласието.
Преди да да поискате разрешение за строеж, трябва да поискате виза за проектиране въз онова на която да изработите работният проект(т.3)(чл.140,ал.4 от ЗУТ). Необходими документи изброените т.1,т.2, т.2" и съгласието на съседите. След като получите визата се изработва проекта. След което следва процедурата за изд. на разрешение за строеж. Това е пътят за да нямате проблеми.
nikonik
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация