начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

НЕПРАВОМЕРНО ОГРАДЕН ЧАСТЕН ИМОТ В ПОДРОБНИЯ ПЛАН НА ОБЩИНАТ

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

НЕПРАВОМЕРНО ОГРАДЕН ЧАСТЕН ИМОТ В ПОДРОБНИЯ ПЛАН НА ОБЩИНАТ

Мнениеот albena_ai » 04 Ное 2009, 17:15

КОЛЕГИ, ИСКАМ ДА ВИ ПОПИТАМ ЗА СЛЕДНИЯ КАЗУС. ОБЩИНАТА НЕПРАВОМЕРНО Е ОГРАДИЛА ЧАСТ ОТ ЧАСТЕН ИМОТ В СВОЯ ПЛАН ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ, С КОЕТО НИ Е ОЩЕТИЛА, ЗАЩОТО НИЕ ИМАМЕ НОТАРИАЛЕН АКТ. ВЪПРОСЪТ МИ Е КАК МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ ПЛАНА НА ОБЩИНАТА И КОГАТО ЕДИН ПАРЦЕЛ, КОЙТО Е В РЕЖИМ НА ЧАСТНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ И Е ВЛАДЯН ОТ БАБА МИ ОТ 1990 Г. , Т.С. ПОВЕЧЕ ОТ 19 Г. МОЖЕ ДА СТАНЕ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ПО ПЪТЯ НА ПРИДОБИВНАТА ДАВНОСТ И ИЗДАВЕНЕТО НА НОТАРИАЛЕН АКТ ПО ОБСТОЯТЕЛСТВЕНА ПРОВЕРКА?????
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО :)
albena_ai
Младши потребител

Re: НЕПРАВОМЕРНО ОГРАДЕН ЧАСТЕН ИМОТ В ПОДРОБНИЯ ПЛАН НА ОБЩИНАТ

Мнениеот Melly » 04 Ное 2009, 18:04

albena_ai написа:КОЛЕГИ, ИСКАМ ДА ВИ ПОПИТАМ ЗА СЛЕДНИЯ КАЗУС. ОБЩИНАТА НЕПРАВОМЕРНО Е ОГРАДИЛА ЧАСТ ОТ ЧАСТЕН ИМОТ В СВОЯ ПЛАН ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ, С КОЕТО НИ Е ОЩЕТИЛА, ЗАЩОТО НИЕ ИМАМЕ НОТАРИАЛЕН АКТ. ВЪПРОСЪТ МИ Е КАК МОЖЕ ДА СЕ ПРОМЕНИ ПЛАНА НА ОБЩИНАТА И КОГАТО ЕДИН ПАРЦЕЛ, КОЙТО Е В РЕЖИМ НА ЧАСТНА ОБЩИНСКА СОБСТВЕНОСТ И Е ВЛАДЯН ОТ БАБА МИ ОТ 1990 Г. , Т.С. ПОВЕЧЕ ОТ 19 Г. МОЖЕ ДА СТАНЕ ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ ПО ПЪТЯ НА ПРИДОБИВНАТА ДАВНОСТ И ИЗДАВЕНЕТО НА НОТАРИАЛЕН АКТ ПО ОБСТОЯТЕЛСТВЕНА ПРОВЕРКА?????
БЛАГОДАРЯ ВИ ПРЕДВАРИТЕЛНО :)

Мъка..., Бени, мъкааааааааааааааааа.....
Много мъка по тази земя. :?
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот l____ » 05 Ное 2009, 08:57

...ОБЩИНАТА НЕПРАВОМЕРНО Е ОГРАДИЛА ЧАСТ ОТ ЧАСТЕН ИМОТ В СВОЯ ПЛАН ЗА ОЗЕЛЕНЯВАНЕ, ....

Простете за невежеството ми, но горното изречение от правист ли е написано? :oops: :oops:

Ако общината е оградила нещо, има ли разрешение за ограждането, а? А какво означава "ограждане"? :oops:

И откога общините си имат "свои планове"? :D :?
l____
Потребител

Мнениеот albena_ai » 05 Ное 2009, 11:01

Веднага ще ви отговоря. Да аз съм юрист и под оградил имам в предвид следното - наложи ни се да си изкараме скица от общината и на нея установихме, че част от нашия имот попада под плана, утвърден от общината с предназначение за озеленяване. Това е частен имот - за него имаме нотариален акт и понеже искахме да строим - направихме геодезическо заснемане. Представих документите на архитекта и той остана много смутен от начина, по който действа общината. Истината е че ако тази част от нашия имот трябва да бъде отчуждена, то общината ни дължи обезщетение, защото ние сме собственици, а длъжностните лица твърдят точно обратното - че ние не сме собствиници след като нашия имот попода в утвърдения план и ние трябва да го платим на общината, което е пълен абсурд - два пъти да плащаш за едно и също нещо. Това го има само в България. Надявам се, че ви обясних казуса колега.
Другото, което ме интересува е че баба ми владее един парцел от 150 кв. м. , който е в режим на частна общинска собственост повече от 19 години. Може, ли да стане собственик по пътя на придобивната давност? Ще се радвам да ми пишете. До скоро :D
albena_ai
Младши потребител

Мнениеот Melly » 05 Ное 2009, 11:13

albena_ai написа:Другото, което ме интересува е че баба ми владее един парцел от 150 кв. м. , който е в режим на частна общинска собственост повече от 19 години.
Може, ли да стане собственик по пътя на придобивната давност?
Ще се радвам да ми пишете. До скоро :D

Да си призная, аз въобще не се радвам като чета "бисерите" ви, Бени... :?

ЗАКОН за допълнение на Закона за собствеността

(ДВ, бр. 46 от 2006 г., в сила от 1.06.2006 г., изм., бр. 105 от 2006 г., бр. 113 от 2007 г., в сила от 31.12.2007 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 31.12.2008 г.)

§ 1. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., бр. 113 от 2007 г., бр. 109 от 2008 г., в сила от 31.12.2008 г.) Давността за придобиване на държавни и общински имоти спира да тече до 31 декември 2011 г.

Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот albena_ai » 05 Ное 2009, 12:59

Благодаря ви за поправката, аз бях убедена във вашето твърдение, но исках да видя дали има мислещи юристи в този форум. Браво на теб - радвам се, че си добър юрист :D
albena_ai
Младши потребител

Мнениеот Melly » 05 Ное 2009, 13:08

albena_ai написа:Благодаря ви за поправката, аз бях убедена във вашето твърдение, но исках да видя дали има мислещи юристи в този форум. Браво на теб - радвам се, че си добър юрист :D

Бени, не чувстваш ли че се излагаш?
Хич не ми дреме за твоята оценка, вЕрвай ми :idea:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот albena_ai » 05 Ное 2009, 16:30

добре - просто констатирам фактите и се радвам, че няма спящи юристи
albena_ai
Младши потребител

Мнениеот l____ » 05 Ное 2009, 16:48

Веднага ще ви отговоря. Да аз съм юрист и под оградил имам в предвид следното - наложи ни се да си изкараме скица от общината и на нея установихме, че...

И аз се убедих, че веднага разсея, при това и успешно, всякакви съмнения относно образоваността си ...

И от втория опит, успя да обясниш на всички, какво се има впредвид, когато се ползва глагола "оградил"...

...а длъжностните лица твърдят точно обратното - че ние не сме собствиници след като нашия имот попода в утвърдения план и ние трябва да го платим на общината, което е пълен абсурд - два пъти да плащаш за едно и също нещо. Това го има само в България. Надявам се, че ви обясних казуса колега. ...

И защо сте плащали на Общината?
И защо трябва да плащате пак?
И наистина само в България може да има такава образованост.
И не съм ти колега, и не ща да съм. И едва ли някой иска.

Съвет: Образовай се! Поне се опитвай.
l____
Потребител

Мнениеот albena_ai » 11 Ное 2009, 14:32

Щом съм завършила висшето си образование с отличие значи не съм неграмотна или по-точно необразована, както ти твърдиш.
albena_ai
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 11 Ное 2009, 15:11

Уточнете като юрист за какво точно става дума. Виждам ,че тук са се включили , както добри юристи, така и хора с техническа специалност, които също много могат да Ви са от полза, но не е ясно какво точно питате.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот zelen » 12 Ное 2009, 19:11

albena_ai написа:Щом съм завършила висшето си образование с отличие значи не съм неграмотна или по-точно необразована, както ти твърдиш.

Колега,

Това че сте завършили с отличие висшето си образование, показва, че сте имали време и възможност да го направите, за което ви поздравявам!... Аз не мога да се похваля със същото за моето висше образование ...:wink:

Отличната ви оценка обаче не е гаранция за можене и знаене.

Познавам много безработни висшисти, които са загубилили времето си в учене.
Познавам и невисшисти, които се справят много добре с пазарните предизвикателства.

Затова и не изисквам 6-ци от голямата ми дъщеря - считам, че са важни други качества, които за съжаление не се учат в училище, още по-малко в университета. :!:

Личният ми опит сочи, че когато няма как да се представи, завършилият
" право " или неуспелият кандидат-адвокат се представят за юристи. Вторият типаж е много по-неприятен - знам го от мои делови контакти.

Искрено ви желая да се определите следващия път / където и да е /като адвокат, напр.
zelen
Потребител

Мнениеот albena_ai » 16 Ное 2009, 17:23

Истината колега е че аз не съм адвокат, а кандидат за младши съдия или младши прокурор. Миналата година изкарах петици на писмения и на устния за младши съдии, независимо от факта, че имах в къщи малко бебе и не ми оставаше много време за подготовка.
Засега нямам амбициите да бъда адвокат, макар че съм обмисляла и такъв вариант.
Това е от мен колега - надявам се, че бях изчерпателна. Отличната диплома е в мой плюс.
albena_ai
Младши потребител

Мнениеот albena_ai » 16 Ное 2009, 17:24

:lol: Моето мнение се различава от вашето, но в спора се ражда истината.
albena_ai
Младши потребител

Мнениеот Melly » 17 Ное 2009, 01:39

albena_ai написа:Истината колега е че аз не съм адвокат, а кандидат за младши съдия или младши прокурор. Миналата година изкарах петици на писмения и на устния за младши съдии, независимо от факта, че имах в къщи малко бебе и не ми оставаше много време за подготовка.
Засега нямам амбициите да бъда адвокат, макар че съм обмисляла и такъв вариант.
Това е от мен колега - надявам се, че бях изчерпателна. Отличната диплома е в мой плюс.

Бени, ама ти сериозно ли.... :roll: :roll: :roll:
Що не каза по-отрано, нямаше да ти посказвам. :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот sunrise » 17 Ное 2009, 11:09

Не мога да Ви разбера:хем искате помощ, хем се карате с тези ,които Ви помагат.
Не се сърдете, но по начина по който питате, по използваната от Вас терминология не личи да сте колега.
И аз не се занимавам с наказателно право, но малко от малко с терминологията поне съм наясно.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот anserk » 17 Ное 2009, 12:16

albena_ai написа:Истината колега е че аз не съм адвокат, а кандидат за младши съдия или младши прокурор.

Сега разбирам защо ми се подхранва самочувствието като надзор при допира с прокуратурата (районна и градска) по проверки на някои строителни обекти.Обикновенно се налага да пишем обяснения от няколко реда, подкрепени със строителни книжа и документи.
За да налея масло в манджата на кандидат младшия прокурор, ще добавя:
1.Ако АОС(частна) е неправилно съставен, то има къде и кой да го отмени- стига да се предствят там където трябва достатъчни доказателства.
2.Тези спорни 150 м2 има ли значение за какво са отредени и на кой са, ако ще претендирам за тях! И нали ги има в НА за имота на баба ви, правили сте замерване? Къде е протокола? И доколкото си спомням (юристите ще кажат) за градинките, парковете и зелените площи общините трябва да съставят АОС(публична)!
Май оградата на бабата не е на точното място и имате нужда от адвокат :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот albena_ai » 20 Ное 2009, 15:52

Тези 150 кв. м. попадат незаконосъобразно в утвърдения общински план, като баба ми е изпуснала срока за обжалването му. Направено е геодезическо проучване и в него са уточнени границите на имота съобразно нотариалния акт за собственост. Допусната е грешка от общината и трябва да се поправи. Аз съм се заела с този въпрос - подадох заявление до кмета на общината с искане за промяна на общинския план поради допусната грешка. Представила съм всички необходими документи - геодезическото проучване, нотариалните актове, скиците на имота, удостоверение за наследници в три екземпляра на хартиен и на магнитен носител.Очаквам отговора на кмета.
Смятам, че ще си спестя разходите за адвокат.
Това е от мен по казуса.
Смятам, че бях изчерпателна.
albena_ai
Младши потребител

Мнениеот anserk » 23 Ное 2009, 11:31

albena_ai написа:Направено е геодезическо проучване и в него са уточнени границите

1. Грешка в регулация или кадастър или ...... не се доказва с проучване, а с КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ от ................
2. Кой точно "общински" план трябва да се промени? Те си имат точни имена и за всеки от тях има разписана процедура по ЗУТ ,Наредба 7 и ЗЗУСО.

albena_ai написа:Представила съм всички необходими документи

СЪМНЯВАМ СЕ дали са точните и на точния адресант :wink:
anserk
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 23 Ное 2009, 11:54

anserk написа:
albena_ai написа:Направено е геодезическо проучване и в него са уточнени границите

1. Грешка в регулация или кадастър или ...... не се доказва с проучване, а с КОНСТАТИВЕН ПРОТОКОЛ от ................
2. Кой точно "общински" план трябва да се промени? Те си имат точни имена и за всеки от тях има разписана процедура по ЗУТ ,Наредба 7 и ЗЗУСО.

albena_ai написа:Представила съм всички необходими документи

СЪМНЯВАМ СЕ дали са точните и на точния адресант :wink:

Или пък има влязъл нов регулационен план и това е било придаваемо?
Не ми е ясно по кой аджеба план,Общината го е оградила?
Защото , ако има предвиждане по регулация , каква грешка?
sunrise
Активен потребител

Следваща

Назад към Строителство и регулация