начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Колко е незначителната грешка в границите

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Колко е незначителната грешка в границите

Мнениеот minchoto » 04 Ное 2009, 17:14

Имам следния въпрос.
В момента строим къща, която е готова на груб строеж. По последното замерване установихме че едното ъгълче на къщата е с 30 см. (диагонал) отвъд 5те метра.
Става въпрос само за ъгълчето тъй като къщата е завъртяна и не е в права линия с границата. По сметки това са някъде около 0,19 кв.м. Всъщност това е малка верандичка, която изидана с тухли и върху нея няма покрив, а само плоча, която ще е горната част на верандата, но също е открита и без покрив отгоре.
Въпреки че става въпрос за 0,19 кв.м. на мен ми е малко притеснено, иначе трябва цялата колона да се измести навътре с 30-на см. за да има угодия.
minchoto
Нов потребител

Re: Колко е незначителната грешка в границите

Мнениеот magodeoz » 04 Ное 2009, 23:01

Вашият пост повдига някои въпроси:
1. За кои 5 метра става въпрос? Дали това е минимално допустимото разстояние до вътрешната регулационна линия към дъното на урегулирания имот?
2. Кой и с какво е премерил тези 30 см?
3. Тази "малка верандичка" е ли част от застроената площ на сградата съгласно проекта?
Между другото, дали сте в нарушение с 0,19 кв. м, или със 190 кв. м е абсолютно без значение по отношение на последиците от същото.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот minchoto » 04 Ное 2009, 23:19

Да става въпрос за 5м които са към дъното на имота.

Това е премерено след последното геодезическо заснемане.

Иначе дали е част от имота незнам. Всъщност то не е и веранда дори а по скоро площадка от която се влиза в къща през задния двор. Има стълби и т.н. но е покрита с плоча съответно за да не вали пред вратата.

Иначе са ми грешни изчисленията всъщност става въпрос дори за по-малка квадратура ако се сметне с по-голяма точност (0,12 кв.м.)

Абсолютно съм съгласен все пак има малко отклонение и затова съм притеснен, но все пак площа е незначителна и затова питам дали все пак неможе да мине като незначителна.

Между другото имота е в къра, тоест никъде около мен няма постройки. А точно там където леко е мръднало, започва голяма денивилация, която не позволява строеж. Също така до другите парцели няма път и достъп до тях, защото се водят земеделски земи.
minchoto
Нов потребител

Мнениеот magodeoz » 04 Ное 2009, 23:49

minchoto написа:Да става въпрос за 5м които са към дъното на имота.
Това е премерено след последното геодезическо заснемане.

По норматив, кадастралните данни, определени с пряко мерене, са с точност от порядъка на 30 см. За карта, правена на базата на стари оцифрени планове, допустимото отклонение е 50 см.
Така че спете спокойно, това е в границите на допустимата грешка.
minchoto написа:Иначе дали е част от имота незнам. Всъщност то не е и веранда дори а по скоро площадка от която се влиза в къща през задния двор. Има стълби и т.н. но е покрита с плоча съответно за да не вали пред вратата.

Съгласно ЗУТ: "Застроена площ" е площта, ограничена от външните очертания на ограждащите стени на първия надземен етаж или на полуподземния етаж, включително площта на проветрителните шахти и проходите в тези очертания. В застроената площ на приземно ниво не се включват тераси, външни стълби и стълбищни площадки, рампи, гаражи и други елементи с височина до 1,2 м от средното ниво на прилежащия терен.
Горното означава, че може въпросната "верандичка" да не е меродавна при определяне на разстоянието от сградата до границата.

Останалите изложени в поста Ви факти не са от значение в случая.
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот minchoto » 04 Ное 2009, 23:54

Сега погледнах, че в геодезическото заснемане тази част е отбелязана с пунтктир и кръстче в него, каквото и да значи това.

п.с. Благодаря за разясненията, доста начетен/а ми се струвате. Явно сте профисионалист.
minchoto
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация