начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Промяна на регулация

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна на регулация

Мнениеот alexxbg » 11 Май 2009, 17:19

Ами добър ден мили хора.
Обръщам се към вас с молба да ме насочите какво да правя по моя заплетен случай. А ето го и него:
Миналата година закупихме (аз и жена ми) дворно място в елинпелинско село, в регулация. Сега вече осъзнавам колко сглупихме, че не се посъветвахме с адвокат преди да изповядаме сделката, но... какво да кажа, то обикновено така става - от грешките си се учим (евентуално).
Ето по същество - парцелът е образуван навремето като е разделен общ имот между двама братя. За уравняване на брата, от чиито наследници ние купихме имота, са придават 140 кв.м. и стават общо 885 кв.м. И това придаване е за сметка на друг съседен имот и по-точно: 100 кв.м. в съседния имот и 40 кв.м. общинска земя.
Придаването и прилагането на регулацията разбира се не е извършено в срок (до 2001 година или нещо подобно) и все още оградата с въпросния друг съседен имот е без промяна.
Разбира се, искаме да строим, но когато получих визата за проектиране, архитектът съвсем навреме и добронамерено ми каза, че докато не си оправя собствеността на парцела на 100%, няма да ми даде разрешение за строеж (едва в този момент осъзнах (а и после разбрах), че явно има разлика между имот и парцел).
Доколкото разбрах имам няколко (всъщност май са само две) възможности:
1. Да се уредим сметките със съседа и да придобия въпросните 100 кв.м. (забравих даспомена, че вече закупихме общинските 40 кв.м.). Само че, тук вече ударих на камък, защото съседа отказва да продава и съвсем логично отказва да подпише документ, че сметките са уредени и регулацията приложена (въпреки моите най-искрени уверения, че нямам аспирации към тези 100 кв.м.). Каза, че може да ми подпише някакъв друг документ (че няма против да строя или нещо подобно, каквото е необходимо), но не съм сигурен дали такова нещо е възможно?! Моля кажете, ако има такава (невероятна за мен, но пък аз съм пълен лаик) вероятност!!!
2. Да поискам промяна на регулацията така, че въпросните 100 кв.м. да излезнат от парцела и той вече да е 100% наша собственост. Тук обаче устно от общината ми казаха, че най-вероятно ще ми откажат. И то поради причина, че този почти изцяло наш парцел е всъщност край на регулация - тоест съседния имот не е в регулацията на селото. И нямало какво да ги правят въпросните 100 кв.м. А и освен това парцелът ни ще станес неправилна форма - от трапецовидна, ще се получи нещо като "г". Това така ли е и имат ли такива основания да ни откажат изменение, промяна на регулацията.

А ние с жена ми толкова силно се надявахме да строим... това лято...

Кажете какво мога да направя - има ли смисъл да се обръщам към адвокат. Изобщо, посъветвайте ме, моля.

Благодаря предварително.
alexxbg
Нов потребител

Re: Промяна на регулация

Мнениеот finnan » 11 Май 2009, 18:12

Грешка е, че не сте се съветвали с адвокат, но грешка може би е допуснал и нотариусът, че е направил такава сделка (ЗУТ § 6.(5) След изтичане на сроковете по ал. 2 и 4 не могат да се извършват сделки за разпореждане с дворищнорегулационен парцел, за който не са изплатени дължимите обезщетения за уреждане на сметки по регулация, когато такива обезщетения се предвиждат.) - разбира се ако сте купил УПИ (тогава парцел), а ако сте купил само поземлен имот - тогава грешката е изцяло ваша, зависи какво пише в нотариалния акт.
Ако сте купил УПИ има малка вероятност да бъдете признат добросъвестен владелец и да претендирате че сте придобил по давност - 5г., но пак зависи. Ако сте купил ПИ тази възможност отпада.
Друга възможност - да предложите на съседа толкова голяма цена за тези 100 кв.м., че той да не може да откаже, зависи дали имате интерес. Обърнете се и към медиатор.
Доколкото разбирам имота на съседа Ви е неурегулиран - ако е урегилиран не могат да Ви откажат промяна на границите между имотите ви, поне.
Със сигурност ще Ви откажат изменение, ако ще се получи имот без изход към улица, иначе не би следвало да Ви откажат и винаги можете да обжалвате заповедта на кмета, но си е грижа, а пък общините...всичко може да се очаква от тях, а сте много зависим, особено ако ще строите.

Успех!
finnan
Младши потребител

Мнениеот plastiva » 05 Сеп 2009, 00:12

ALEXXBG,аз имам в момента същия проблем,моля дайте информация дали има някакво положително развитие при вас на този казус.Моля Ви за отговор! :cry:
plastiva
Нов потребител

Мнениеот kremu6ana » 05 Сеп 2009, 21:56

Изменение на УПИ-то Ви по §8 от ЗУТ от общината не могат да Ви откажат освен ако новообразуваният имот няма да отговаря на чл. 19 от същия закон. А пък и такова изменение се прави служебно , тоест трябва да почертаят за Вас в общината и е по -лесно да ви откажат. Намерете си проектант за ПУП-а и нека Ви обособи тези въпросни 100 кв.м като УПИ с отреждане за "Обществено обслужване". по този начин ще се избегне промяната на КВС, щом другият имот е извън регулация. Успех!
kremu6ana
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация