начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Незаконен рушащ се строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Незаконен рушащ се строеж

Мнениеот r3tr0o » 01 Сеп 2009, 15:55

Добър ден. Потърсих из форума, но не намерих конкретни данни по случая, който ме вълнува. За какво става въпрос. В съседство има рушащ се незаконен строеж. Става въпрос за къща на 2 етажа плюс приземен всичко около 100 квадрата. Само първия етаж се обитава понеже другите са на "груб етап" не са измазани нито от вътре ,нито от вън. Някой може да попита защо съм толкова сигурен, че строежа е незаконен, ами като погледна кадастралния план, ясно се вижда, че надвишава с много позволеното за застрояване. А и с просто око се вижда, че така както е направен блокира достъпа на слънчева светлина до две кооперации. Понеже на собствениците не им прави впечатление, че скоро тавана може да падне отгоре им, аз съм малко притеснен защото част може да падне и в моя двор. Какъв е реда за подаване на жалба и към кой трябва да я подам ? Знам, че за незаконни строежи трябва да се обърна към РДНСК, но в случая там живеят хора и сградата се руши, това променя ли нещо ?
r3tr0o
Нов потребител

Re: Незаконен рушащ се строеж

Мнениеот milletti » 01 Сеп 2009, 16:35

Към съответната община /кметство/ има специални комисии, които освидетелстват сгради, като "саморушащи" се и съответно опасни. Същите следва да бъдат премахнати от и за сметка на собственика. Ако той не го стори в указания му срок, сградата се премахва от общината за сметка на собственика. Нормата е по-скоро с пожелателен характер. Ако пък подадете сигнал за незаконен строеж, току виж същия се оказал законен - я по прг.16, я по 184...от ЗУТ. Това последното е в хипотезата на наистина незаконен строеж. Защото може Вашите съседи да си имат строително разрешение, но поради финансови причини, да не са завършили обекта. Това пък води към други процедури ...
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот magodeoz » 02 Сеп 2009, 18:21

При всяко положение може да се изкара незаконен ако не самия строеж, то поне обитаването му - след като не е завършен. Пътят до премахването му обаче е дълъг и трънлив...
magodeoz
Активен потребител

Мнениеот r3tr0o » 02 Сеп 2009, 23:11

Благодаря за отговорите. Ще се поинтересувам в нашата община за въпросните комисии
r3tr0o
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация