начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Няколко въпросчета?

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Няколко въпросчета?

Мнениеот jjf » 21 Авг 2009, 15:43

Първо, в практиката какво иска нотариуса, за да е изпълнено изискването на чл.33 ЗС (при продажба на съсобствен недвижим имот)? Трябва декларация от продавача, че съсобствениците не са приели искането за изкупуване. А какви могат да бъдат "писмените доказателства, че е предложил" (освен нотариална покана) и задължителни ли са те или може само с декларация продавачът да заяви, че е предложил и че не е прието?
Може ли съсобственикът собственоръчно да декларира, че му е било предложено и че не желае да изкупи частта или трябва да е в някаква особена форма?
Второ при прехвърляне на имот с/у гледане и издръжка, може ли вещно-транслативният ефект да настъпи едва при смърт на лицето, за което се полагат грижи т.е. дотогава то да фигурира като собственик?
jjf
Младши потребител

Re: Няколко въпросчета?

Мнениеот Melly » 21 Авг 2009, 16:16

jjf написа:Първо, в практиката какво иска нотариуса, за да е изпълнено изискването на чл.33 ЗС (при продажба на съсобствен недвижим имот)? Трябва декларация от продавача, че съсобствениците не са приели искането за изкупуване. А какви могат да бъдат "писмените доказателства, че е предложил" (освен нотариална покана) и задължителни ли са те или може само с декларация продавачът да заяви, че е предложил и че не е прието?
Може ли съсобственикът собственоръчно да декларира, че му е било предложено и че не желае да изкупи частта или трябва да е в някаква особена форма?
Второ при прехвърляне на имот с/у гледане и издръжка, може ли вещно-транслативният ефект да настъпи едва при смърт на лицето, за което се полагат грижи т.е. дотогава то да фигурира като собственик?

:roll: :roll: :roll: Мммн, да, петокурсник :?

По втория въпрос: Може, но няма да е ДГИ, а друга конструкция - в случай, че целта на "упражнението" е да бъде запазена собствеността. А дали няма да постигнете същата цел, ако прехвърлителят по ДГИ си запази до живот правото на ползване,
Колега.... :oops:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2009, 17:28

jjf написа:Първо, в практиката какво иска нотариуса, за да е изпълнено изискването на чл.33 ЗС (при продажба на съсобствен недвижим имот)? Трябва декларация от продавача, че съсобствениците не са приели искането за изкупуване. да
А какви могат да бъдат "писмените доказателства, че е предложил" (освен нотариална покана) и задължителни ли са те или може само с декларация продавачът да заяви, че е предложил и че не е прието? Не става с декларация от продавача, трябва изрично волеизявление- отказ на съсобственика да закупи на определената цена или липсата му да е удостоверена по съответния начин/ като няма начин приема се, с оглед доказване, че протокол от нотариус вследствие НП за изкупуване е валидно доказателство.... и не винаги, но е дълго за обяснение- ако не е надлежно връчена и прочее, пороци триста/
Може ли съсобственикът собственоръчно да декларира, че му е било предложено и че не желае да изкупи частта или трябва да е в някаква особена форма? ДА- може в писмена форма

Е, не може! Хайде помислете кога настъпва транслативния ефект! и при кои сделки е налице посочената от вас хипотеза. После отново ще коментираме.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот jjf » 21 Авг 2009, 18:46

poli_g написа:Е, не може! Хайде помислете кога настъпва транслативния ефект! и при кои сделки е налице посочената от вас хипотеза. После отново ще коментираме.
[/quote]
Сега като се замислих ме е яд, че изобщо попитах- близо до акъла :oops:
А има ли начин, при който собственикът на недвижим имот да си остане такъв до края на живота си и едва след това собствеността да премине в/у лице, което той би желал. Целта ми е да се опитам да намеря начин да заобиколя запазената част на наследниците. (да, знам, че то това е функцията на запазената част :) )
Но се сещам само за варианти, при които или наследниците ще имат запазена част (катко е при завещанието), или пък ще трябва да се прехвърля собствеността.
jjf
Младши потребител

Мнениеот Гост. » 21 Авг 2009, 18:58

:roll: Ама!? Ако отново се замислите, сигурна съм, ще стигнете до правилното решение. :D

Целта ми е да се опитам да намеря начин да заобиколя запазената част на наследниците.
- има само три начина( или поне на мен толкова са известни :oops: ), но в нито един от тях не си запазва прехвърлителя ПС.
Друго вино е правото на ползване...

Забравете завещанието- ще отворите само неприятности на приобретателите.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот jjf » 21 Авг 2009, 19:19

Да, и аз така си мислех, но тъй като знанията са ми само на ниво- прочетено от учебниците допусках, че може да има някаква хитринка в практиката. По скоро се притеснявам не от това колко малко знам, а колко много не знам и дори, когато съм прав все се съмнявам да няма някоя тънкост в практиката :?
Благодаря Ви poly_g за изказаните по темата мнения :wink:
jjf
Младши потребител

Назад към Съсобственост и делба