- Дата и час: 22 Ное 2024, 17:49 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
незаконна пристройка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
незаконна пристройка
Здравейте!Радвам се,че има такъв форум като този,за да могат хора като мен да си поставят проблемите и да намерят решението им.Проблема ми е следния:направих си пристройка към съществуващата ми къща от 5кв.м с височината на къщата около 8м и я свързах съответо с покрива,но на сервитутната линия между мен и съседите.В началото нямаше никакъв проблем от тяхна страна,но онзи ден дойде писмо от общината за предстояща проверка от страна на лицето отговарящо за незаконното строителство.Оказа се ,че съседа е пуснал жалба за постройката.Въпроса ми е :може ли пристройката да се узакони по някакъв начин? И дали ще се стигне до събаряне,като се има предвид,че пристройката е свързана конструктивно с цялата жилищна сграда?Четох ЗУТ,и съм наясно че това си е чисто незаконно строителство,но все пак става въпрос за 5кв.м.Не може ли да мине като калканно застроявене?
Съседа също е нарушил някога 3-то метра,дори едната му стопанска постройка играе ролята на ограда.Входното им антре е на отстояние на 1,50 от оградата ни.
Къщата още навремето е построена на 2,80 от общата ограда,но със устното съгласие на бабата на съседа,която е починала.
Съседа също е нарушил някога 3-то метра,дори едната му стопанска постройка играе ролята на ограда.Входното им антре е на отстояние на 1,50 от оградата ни.
Къщата още навремето е построена на 2,80 от общата ограда,но със устното съгласие на бабата на съседа,която е починала.
- anita139
- Младши потребител
Re: незаконна пристройка
anita139 написа:Здравейте!Радвам се,че има такъв форум като този,за да могат хора като мен да си поставят проблемите и да намерят решението им
Здравейте, съгласна съм с вас, че форумът е място да се поставят правни проблеми.
По отношение на въпроса ви
anita139 написа:...може ли пристройката да се узакони по някакъв начин? И дали ще се стигне до събаряне,като се има предвид,че пристройката е свързана конструктивно с цялата жилищна сграда?Четох ЗУТ,и съм наясно че това си е чисто незаконно строителство,но все пак става въпрос за 5кв.м.Не може ли да мине като калканно застроявене?
Всичко е възможно - и в единия, и в другия вариант - зависи от мотивацията на съответната заинтересована страна.
Инициативата е във ваши ръце, но щом съседът ви е депозирал жалба, едва ли ще се размине само с това!
- zelen
- Потребител
[quote="anita139"]направих си пристройка към съществуващата ми къща от 5кв.м с височината на къщата около 8м и я свързах съответо с покрива,но на сервитутната линия между мен и съседите.[/quote]
Какъв съвет очаквате anita139 и от кой? Знаете много добре, че финала ще бъде заповед от Началника на РДНСК за събаряне (пише го в ЗУТ).Кой ви даде акъл(може би майстор, завършил Кембридж) как да строите пристройка? И то до имотни граници, без съгласие на съседи!
Като си получите заповедта за събаряне идете с нея при АДВОКАТ, ако може нещо да направи!
И е време да си метете собствения двор, а не този на съседа!!!
Какъв съвет очаквате anita139 и от кой? Знаете много добре, че финала ще бъде заповед от Началника на РДНСК за събаряне (пише го в ЗУТ).Кой ви даде акъл(може би майстор, завършил Кембридж) как да строите пристройка? И то до имотни граници, без съгласие на съседи!
Като си получите заповедта за събаряне идете с нея при АДВОКАТ, ако може нещо да направи!
И е време да си метете собствения двор, а не този на съседа!!!
- anserk
- Активен потребител
Единственото , което може да се направи е да пуснете една жалба срещу съседа. Така поне ще си отмъстите.А и може доброволно да си премахнете постройката.Поне ще си запазите строителните материали.
- georgi07
- Потребител
georgi07 написа:Единственото , което може да се направи е да пуснете една жалба срещу съседа. Така поне ще си отмъстите.А и може доброволно да си премахнете постройката.Поне ще си запазите строителните материали.
Не давайте такива съвети!
Идете при АДВОКАТ и го направете посредник м/у anita139 и съседа - да изкара нотариално заверено съгласие за пристройка до имотната граница.Може да спасите събарянето, но ще си платите добре майсторлъка-глоби,адвокатски хонорари,проекти,такси, на съседа???? и др.п.
Със сигурност пристройката не е 5 м2 !!! А и това няма значение!
- anserk
- Активен потребител
anserk написа:georgi07 написа:Единственото , което може да се направи е да пуснете една жалба срещу съседа. Така поне ще си отмъстите.А и може доброволно да си премахнете постройката.Поне ще си запазите строителните материали.
Не давайте такива съвети!
Идете при АДВОКАТ и го направете посредник м/у anita139 и съседа - да изкара нотариално заверено съгласие за пристройка до имотната граница.Може да спасите събарянето, но ще си платите добре майсторлъка-глоби,адвокатски хонорари,проекти,такси, на съседа???? и др.п.
Със сигурност пристройката не е 5 м2 !!! А и това няма значение!
-------------
anserk ,
и Вие не давате правилни съвети !
anita139 няма нужда от адвокат , както не е имала нужда и от строителен надзор по-скоро смята,че форума е вълшебно място за безплатно решаване на казуси !
гражданин, имащ нужда от компетентно мнение,касаещо качеството на строителството - ще вземе Консултация от Вас преди да започне !
Ако не го направи , трябва поне да знае,че следващият , с когото ще го сблъска ентусиазма му ще е Адвокат !
------------
с Вас работят гражданите,които искат да спечелят , с нас - застрашените от загуби !
- zelen
- Потребител
zelen такива, като anita139 се обръщат към надзор като обърнат колата.Тогава ние ги пращаме при адвокат, след като по два часа им обясняваме, че и рушвета, който са готови да дадат, няма да помогне.Но за тези два часа на нас не плащат, докато на адвоката ще платят! Е, я по-добре преди да дойдат при нас, да идат да си платят!
анита139ако дойде при мен, ще я изпратя да се разбере със съседите и понеже виждам,че не уважава и себе си, ше и е необходим адвокат!
анита139ако дойде при мен, ще я изпратя да се разбере със съседите и понеже виждам,че не уважава и себе си, ше и е необходим адвокат!
- anserk
- Активен потребител
Допълвам:
Ако се разбере със съседа и и даде право, той ще оттегли сигнала, преди да е започнала проверката от общината и евентуално преди да е изпратена преписката в РДНСК-заповед за събаряне не може да издават кметовете.
Ако се разбере със съседа и и даде право, той ще оттегли сигнала, преди да е започнала проверката от общината и евентуално преди да е изпратена преписката в РДНСК-заповед за събаряне не може да издават кметовете.
- anserk
- Активен потребител
Ансерк, пишете все едно не познавате психологията на българина.Няма да се разберат.Всеки ще си пусне жалбата и ще се стигне до заповед за премахване.Заповедта ще се обжалва и ще се потвърди.Ще започне процедура за принудително премахване /доброволно няма да го направят/.И когато вече е време да дойде багера, ще разберат, че работата е сериозна и ще отидат при адвокат да питат как да си оттеглят жалбата.Ето това е родната действителност.
- georgi07
- Потребител
anserk написа:Допълвам:
Не мисля ,че я спасява този вариант, защото с или без съгласието на комшията ,строежът си е незаконен,без проекти , ей така, на фантазия , както се казва.
- sunrise
- Активен потребител
Значи това което ви казват по-горе не е съвсем така. Не всяко незаконно строителство подлежи на събаряне пробвайте и вие с жалба ако съседави също има незаконно а после си дайте съгласие, че всеки може да строи на по-малко от 3м и от там има начин в последствие проекти и и т.н и глоби разбирасе.
- B5202S
- Младши потребител
Вярно е, че всеки може да строи на регулация-но много е важно какво? Тук става въпрос за пристройка към ОСНОВНО застрояване в УПИ.Поне на мен така ми се струва, без да сме видели строителните книжа. Това е разписано в ЗУТ и Наредба 7 или просто казано - на калкан.По всяка вероятност сградите са стари и даже и да нямат строителни книжа,а само нотариални актове, с &16 на ЗУТ може да си останат на мястото. Остава важен въпрос-могат ли да се дострояват, надстрояват, до колко и с какво? Взема се в предвид и застрояването в съседските поземлени имоти - действуващия ПУП.Това се нарича - предпроектни проучвания.Обикновенно се прави от архитект!
И понеже това всичкото го няма при този казус, затова им е необходим адвокат като главен преговарящ.Той ако е на място, ще си намери нужните специалисти да му светнат по проблема!
Всичко останало ще ги доведе до заповед за събаряне!
И понеже това всичкото го няма при този казус, затова им е необходим адвокат като главен преговарящ.Той ако е на място, ще си намери нужните специалисти да му светнат по проблема!
Всичко останало ще ги доведе до заповед за събаряне!
- anserk
- Активен потребител
B5202S написа:Значи това което ви казват по-горе не е съвсем така. Не всяко незаконно строителство подлежи на събаряне пробвайте и вие с жалба ако съседави също има незаконно а после си дайте съгласие, че всеки може да строи на по-малко от 3м и от там има начин в последствие проекти и и т.н и глоби разбирасе.
Това сънувахте ли го някъде? А какво ще кажете за
(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г., в сила от 27.07.2007 г.) Влезли в сила подробни устройствени планове не могат да се изменят с цел:
1. узаконяване на незаконно изградени строежи;
2. промяна на предназначението на терени, определени с подробните устройствени планове за озеленени площи, освен в случаите по ал. 2, т. 1 и по чл. 62а, ал. 2 - 5.
- sunrise
- Активен потребител
sunrise написа:А какво ще кажете за
Не коментираме изобщо узаконяване! Няма такава процедура! Не става въпрос и за изменение на ПУП. Коментара е за възможности за пристрояване към законно изградени сгради.В тази насока има възможност за допълващо по смисъла на ЗУТ, което се дава с виза от гл.архитект.Не коментирам членове и алинеи, защото всички казани до тук съображения са само в сферата на предполагаемото незаконно строителство.При положение, че има възможност да се приложи законова процедура, и община и РДНСК дават все пак такава възможност преди събарянето.
Всичко това е само ако се изтегли жалбата! А може би вече е късно!
Интересно, че anita139не се интересува повече от проблема си!
- anserk
- Активен потребител
Привет,
Веднага давам пример. Всяко едно остъкляване на балкон тераса или веранда е незаконно строителство директно увеличавате застроения обем което може и да превишава максимално разрешеното застрояване може и да не го превишават за даден ПУП. Също така според мен няма абсолютно никава разлика дали остъклената тераса е 4 кв.м или 40. Но на никой не са му бутнали къщата или каквото и да е. Виждал съм да се строи цяла кооперация със разрешотелно за разширение на веранда така че... трябват добри специалисти: адвокати, архитекти и т.н. Грубо казано всяко едно строителство без документи което не противоречи на ПУП неможе да се бутне в регулиран терен. Човека може да бъде санкциониран да му бъде забранено да ползва това което е построил но ако има желание може да извади строителни книжа. Дори давам конкретен пример комшия адвокат строи три ката къща преди още да му е влезнала в сила регулацията дадоха му и ток и вода и т.н. Без ПУП няма как да вземе виза за 300 кв. РЗП.
Това е моето мнение базирано на наблюдение.
Веднага давам пример. Всяко едно остъкляване на балкон тераса или веранда е незаконно строителство директно увеличавате застроения обем което може и да превишава максимално разрешеното застрояване може и да не го превишават за даден ПУП. Също така според мен няма абсолютно никава разлика дали остъклената тераса е 4 кв.м или 40. Но на никой не са му бутнали къщата или каквото и да е. Виждал съм да се строи цяла кооперация със разрешотелно за разширение на веранда така че... трябват добри специалисти: адвокати, архитекти и т.н. Грубо казано всяко едно строителство без документи което не противоречи на ПУП неможе да се бутне в регулиран терен. Човека може да бъде санкциониран да му бъде забранено да ползва това което е построил но ако има желание може да извади строителни книжа. Дори давам конкретен пример комшия адвокат строи три ката къща преди още да му е влезнала в сила регулацията дадоха му и ток и вода и т.н. Без ПУП няма как да вземе виза за 300 кв. РЗП.
Това е моето мнение базирано на наблюдение.
- B5202S
- Младши потребител
B5202S написа:Всяко едно остъкляване на балкон тераса или веранда е незаконно строителство директно увеличавате застроения обем което може и да превишава максимално разрешеното застрояване може и да не го превишават за даден ПУП.
Ама това изобщо не е вярно!Не правете свободни съчинения, а преразказ по тема "ЗУТ и подзаконовите нормативни актове"!
Тераси, балкони, лоджии, проходи и др.п. влизат в РЗП на сградите! Остъкляванията са незаконни, не защото се остъклява, а защото ако не е погледнато от инженер-конструктор и архитект, може да ти падне на главата и да те остави на място! И не е вярно, че няма разлика каква площ остъкляващ и на коя кота!
И коментирания казус е как да се избегне ЗАПОВЕД ЗА СЪБАРЯНЕ, която би трябвало да се издаде абсолютно по ЗАКОН и кой би помогнал. При всички случаи без АВОКАТ НЯМА ДА МИНЕ!!!!
- anserk
- Активен потребител
щом и съседът ви е нарушил закона пуснете жалба и срещу неговото застрояване, ако е било на устна основа дадено разрешение от баб ви
- boiko_62
- Потребител
Благодаря на всички,които взеха отношение по проблема ми! И сега да ви кажа как се развиха нещата: главният архитект на града се зае с проблема.Ще си пусна молба за руп/работен устройствен проект/,тъй като съм строила на границата и задължително трябва да има замерване за намаляване на отстоянията.Има един чл.36 от раздел V от ЗУТ за отклонение на строителните норми/цитирам по памет и моля да бъда извинена,ако съм сгрешила наименованието на раздела/.Общото отстояние между двамата е повече от 6.30м така че 1/3 от това разстояние е 2.10,което значи че може да има тераса/остъклена или не/ на това разстояние.По план наистина си имаше тераса/0.90см широка/.В този вариант може и без съгласието на съседа.Съседа ми за сега си мълчи,но разбрах че скоро ще му идва проверка от общината,защото не си е представил документите нито за къщата,нито за постройките направени на границата.И мисля,че тогава вече ще се принуди да си оттегли жалбата след като му обяснят как стоят нещата-той ще плаща глоби,и ние ще плащаме глоби.А пък той горкия няма пари за хляб,камо ли да плати глоба от 1000 лв!
- anita139
- Младши потребител
Странно тълкувание на закона сте дали, но щом главния е обещал, добре. Така или иначе, строежът е назаконен , а е забранена промяната с цел узаконяване на незаконен строеж. Има ли някаква гаранция , че той утре няма да падне върху главите Ви. Отстоянието е най-малкия проблем в случая.
- sunrise
- Активен потребител
Браво на главния архитект! Добро решение - чл.36 ал.2 на ЗУТ! Но в РУП-а трябва да надстроите и достроите и терасата на съседа и тогава да гледате намалените отстояния.Така се прави. Така се искат намалени отстояния. Нали после РУП-а ще се обявявя. Като се приеме (евентуално) РУП-а, гл.архитект трябва да ви издаде виза - проекти-разрешение за пристрояване на ....м2. И стигаме до техническа експертиза на конструкцията.
И това всичкото, при положение че съседа изтегли жалбата, а главния архитект и подчинените му нито са чували, нито са виждали такава жалба. А при протокола за строителна линия, служителя от общината най-добре да е с проблем в зрението
И това всичкото, при положение че съседа изтегли жалбата, а главния архитект и подчинените му нито са чували, нито са виждали такава жалба. А при протокола за строителна линия, служителя от общината най-добре да е с проблем в зрението
- anserk
- Активен потребител
29 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
Назад към Строителство и регулация
|
|