Здравейте,
питането ми е дали може да претендираме за събаряне на паянтова постройка която се намира на границата на нашият имот. Постройката е висок около 6 м сайвант който е пред срутване но съседа не желае да го събори. Питането ми е дали при заварено положение може да искаме да се спази някакво отстояние за да не се засенчва нашето място .
- Дата и час: 22 Ное 2024, 11:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
събаряне на паянтова постройка
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
10 мнения
• Страница 1 от 1
Re: събаряне на паянтова постройка
Това http://dnevnik.bg/bulgaria/2009/07/05/7 ... _po-burzo/ е за събарянето на опасни сгради/постройки. Опасни са, ако ще се срутят целите или част от тях всеки момент.
А за втория Ви въпрос ... нали не очаквате принудително събаряне на законно построена сграда, защото е малко отстоянието и Ви прави сянка?
А за втория Ви въпрос ... нали не очаквате принудително събаряне на законно построена сграда, защото е малко отстоянието и Ви прави сянка?
От две злини, изберете по-интересната.
- milletti
- Потребител
[
Подробно ви дадох отговор на 30.06.2009 г..Тук разбирам, че освен вашата част, искате и съседа да си събори сградата! Ами ако реши да си я заздрави и укрепи!! Както вие, така и той, имате това право.Не бързайте със събаряне!
Оправете си вашия имот, не гледайте през оградата на съседа! Бъдете добри съседи!
galaxy_gm написа:Здравейте,
питането ми е дали може да претендираме за събаряне на паянтова постройка която се намира на границата на нашият имот. Постройката е висок около 6 м сайвант който е пред срутване но съседа не желае да го събори. Питането ми е дали при заварено положение може да искаме да се спази някакво отстояние за да не се засенчва нашето място .
Подробно ви дадох отговор на 30.06.2009 г..Тук разбирам, че освен вашата част, искате и съседа да си събори сградата! Ами ако реши да си я заздрави и укрепи!! Както вие, така и той, имате това право.Не бързайте със събаряне!
Оправете си вашия имот, не гледайте през оградата на съседа! Бъдете добри съседи!
- anserk
- Активен потребител
Тук разбирам, че освен вашата част, искате и съседа да си събори сградата!
Не искам да събарям сградите на състеда. Но както аз имам линия за строеж на 5 м от оградата на съседа то най-логично и той да е на поне 3~5 м от моята ограда.
Щом законът забранява на мен защо трябва да разрешава на него?
Не гледам през оградата на съседа а той гледа в моето място . И не само гледа а и го ползва. След като тази постройка макар и на 20 см. (това е примерен размер защото те са доста повече) е в моето място, не мислите ли , че аз съм в правото си да изисквам от него да премахне тези макар и 20 см . които са при мен.
А това което мисля аз е, че е необходимо да измести стената на постройката поне на 50~100 см от оградата, ако не на минимум 3 м както е по закон и както изискват от мен (5 м) .
- galaxy_gm
- Нов потребител
Не се сърдете! Боравите с отстояния, които не са коректни и то е защото не познавате строителните правила и норми.Нищо лошо! Ако вече сте си трасирали имота на място, поръчайте си конструктивен проект за събаряне на вашата част от сайванта до имотната регулация към съседа и уведомете с писмо главния архитект на общината (или кмета). В проекта стената на имотната регулация ще бъде плътна. И за да не ви гледа съседа в останалата част си извадете разрешение за строеж на масична ограда до 2.20м.
Впрочем, при трасиране на постоянни точки от сгради(пиша го на по-достъпен език) се допускат до 20 см разлика (попитайте геодезистите, те най-добре ще ви кажат).
Ако искате да докажете, че сайванта на съседа застрашава вашето здраве и сигурност и др.п. и трябва общината принудително да го събори (за коя сметка?) наемете си АДВОКАТ, чуйте неговото мнение и започнете дела! Вие решавате!
Впрочем, при трасиране на постоянни точки от сгради(пиша го на по-достъпен език) се допускат до 20 см разлика (попитайте геодезистите, те най-добре ще ви кажат).
Ако искате да докажете, че сайванта на съседа застрашава вашето здраве и сигурност и др.п. и трябва общината принудително да го събори (за коя сметка?) наемете си АДВОКАТ, чуйте неговото мнение и започнете дела! Вие решавате!
- anserk
- Активен потребител
anserk е прав и Ви каза - без наместа на специалисти няма да стане. И никой не Ви е казал че нямате права - но те трябва да се установят и докажат при съответните замервания.Трябва да трасирате, да Ви се изготви проект или с адвокат - започвате дело.
-
stillminkova - Младши потребител
Вече трасирахме терена и от геодезическата фирма ни сложиха колчета при което се установи,че съседа е навлязал с повече от 1 м в нашето място. Въпреки това съседа казва, че не е съгласен с така направеното измерване ( по думите му фирмата била частна и не мерели вярно) и иска да оспорва. От геодезическата фирма също ни казаха, че имаме право на ограда с дебелина до 20см която да бъде разположена в нашето място без да искаме разрешение. Освен това сайванта не може да бъде съборен точно на границата защото конструкцията му не позволява и освен това съседа не е съгласен и иска да укрепим неговата част изцяло за наша сметка.Ще си изчакаме и чакането за влизане при главният архитект а също и благоволението на съседа което кой знае дали ще е скоро като се има впредвид че нашето появяване не го устройва.
- galaxy_gm
- Нов потребител
Ето, че вече напредвате в разрешаването на проблемите си.Нищо не пишете за протокол за строителна линия на ограда (обр.2а), който се подписва от длъжностно лице от общината.Много необходим документ! Въпрос на време е съседа ви да разбере, че отдавна няма държавни геодезически фирми.
Не знам за какво ще ходите при главния архитект, а не при ЮРИСТ? В правомощията на Кмета е да назначава комисия за обследване на застрашени от самострутване сгради и това се иска с писмо до него.Но не очаквайте комисията да излезе непременно с решение за събаряне - по-скоро излиза с решение за укрепване и Кмета издава заповед. Вие ,естествено, няма да сте съгласни и си вземате адвокат и на съд! Това е обикновенно практиката.
А за конструкцията - няма невъзможни конструктивни решения.Повярвайте на човек с 31 г.практика в строителството! Естествено, ще се наложи някакъв компромис от ваша страна. Изберете по-малкото зло! Решението пак е ваше и на никой друг!
Не знам за какво ще ходите при главния архитект, а не при ЮРИСТ? В правомощията на Кмета е да назначава комисия за обследване на застрашени от самострутване сгради и това се иска с писмо до него.Но не очаквайте комисията да излезе непременно с решение за събаряне - по-скоро излиза с решение за укрепване и Кмета издава заповед. Вие ,естествено, няма да сте съгласни и си вземате адвокат и на съд! Това е обикновенно практиката.
А за конструкцията - няма невъзможни конструктивни решения.Повярвайте на човек с 31 г.практика в строителството! Естествено, ще се наложи някакъв компромис от ваша страна. Изберете по-малкото зло! Решението пак е ваше и на никой друг!
- anserk
- Активен потребител
едни тигри от нашето село решават подобни проблеми с случайно забравена цигара върху бутилка с бензин, било ефективно много.
- naughty
- Потребител
naughty написа:едни тигри от нашето село решават подобни проблеми с случайно забравена цигара върху бутилка с бензин, било ефективно много.
Браво!!! Къде са тия тигри? Дай ги назаем!
- anserk
- Активен потребител
10 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|