- Дата и час: 22 Ное 2024, 17:52 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
сезонна постройка по ЗТСУ
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
сезонна постройка по ЗТСУ
Здравейте колеги, моля за помощ по следното питане - възможно ли е сезонна постройка в дворно място да е законна, когато е с площ 45 кв.м. и не противоречи ли това на ЗТСУ и ППЗТСУ. Благодаря предварително.
Последна промяна a1z21 на 10 Юни 2009, 10:33, променена общо 1 път
- a1z21
- Младши потребител
Re: сезонна постройка по ЗТСУ
Колеги, моля Ви още веднъж за помощ -отговорете ми на запитването, защото е важно за мен, а делото наближава.Още веднъж Ви благодаря предварително.
- a1z21
- Младши потребител
А защо не изложите казуса по-конкретно за да стане ясно , какъв е проблема?
- sunrise
- Активен потребител
Колега, на доверителя ми е дадено право на ползване на 350 кв.м. дворно място като нуждаещ се гражданин и с Разрешение за строеж от 1990 година му е разрашено построяването на 45 кв.м. сезонна сграда. По делото не са представени проектите, тъй като те липсват - загубени са. Противниковата страна оспорва издаденото разрешение за строеж, относно квадратурата на построения имот.Моля, помогнете ми да намеря правилните доводи да защитя издаденото разрешение за строеж и ако някой колега има Наредба № 2 за застрояване на земеделски земи, то моля да ми помогне.Предварително благодаря.
- a1z21
- Младши потребител
Принципно, в разрешенията за строеж, липсва квадратурата на имота. Плановете няма ли ги поне в общината? Защо не пробвате с удостоверение за търпимост на сградата?
А всъщност , какво е правното основание на иска на ответната страна?
А всъщност , какво е правното основание на иска на ответната страна?
- sunrise
- Активен потребител
В момента търсят проектите в Общината. Иска е по чл. 97 ГПК.А в разрешението за строеж е описана и квадратурата - 45 кв.м. сезонна постройка.
- a1z21
- Младши потребител
Потърсете в гугъл, излизат няколко, не знам за кой период точно Ви интересува.Не виждам съвсем връзката с чл.97 ГПК.
- sunrise
- Активен потребител
Нещо ме съмнява в това питане, ама...
Не разбрах защо веднъж говорите за земеделска земя, а друг път за дворно место?
Много ми е интересно какво точно му оспорват на разрешението на строеж и какво точно ще му защитавате?
Не разбрах защо веднъж говорите за земеделска земя, а друг път за дворно место?
Много ми е интересно какво точно му оспорват на разрешението на строеж и какво точно ще му защитавате?
- d_d
- Потребител
Колега, нужни са още данни. За да се опитаме да помогнем, фактическата обстанока следва да е коректно зададена. Излишно е да гадаем и всеки от нас да разглежда казуса, така както го е възприел.
От изложеното правя заключение, че към онзи момент 1990, Разрешението за строеж за тази сезонна постройка е издадено на клиента ви на правно основание - вероятно е упоменато в самото РС, а и сам казвате, че е въз основа на остъпено
Спорният въпрос според мен е в това да докажете, че строежът е реализиран в рамките на 5 год. срок и че самото РС е издадено от компетентен орган, т.е не страда от порока нищожност като ИАА.
Това е за сега от мен, при условие че съм налучкала...(Пар.4).
Този ред пък е специален спрямо чл.97 ГПК(стар), та не ми е съвсем ясно.
Колегата Sunrise също дава добър жокер в случай, че липсат строителните книжа.
От изложеното правя заключение, че към онзи момент 1990, Разрешението за строеж за тази сезонна постройка е издадено на клиента ви на правно основание - вероятно е упоменато в самото РС, а и сам казвате, че е въз основа на остъпено
право на ползване на 350 кв.м. дворно място като нуждаещ се гражданин и с Разрешение за строеж от 1990 година му е разрашено построяването на 45 кв.м.(
Спорният въпрос според мен е в това да докажете, че строежът е реализиран в рамките на 5 год. срок и че самото РС е издадено от компетентен орган, т.е не страда от порока нищожност като ИАА.
Това е за сега от мен, при условие че съм налучкала...(Пар.4).
Този ред пък е специален спрямо чл.97 ГПК(стар), та не ми е съвсем ясно.
Колегата Sunrise също дава добър жокер в случай, че липсат строителните книжа.
-
Melly - Старши потребител
Колеги, благодаря Ви за отговорите. За да съм по- точна противната страна оспорва разрешението за строеж на процесната сграда, като вероятно целта и е да докаже, че тя е незаконна, а разрешението за строеж е нищожно, поради факта, че разрешението е за сезонна сграда, която спрямо противната страна следва да е до 35 кв.м.. Именно в тази насока търся съвет от Вас - дали сезонната сграда върху дворното място, раздадено на времето на доверителя ми като малоимотен гражданин е възможно да е 45 кв.м. или е незаконна, ако действително се изисква квадратура в размер на 35 кв.м.Благодаря за помощта.
- a1z21
- Младши потребител
А това,как се съотнася към спора за собственост?
- sunrise
- Активен потребител
Сезонните постройки по ППЗТСУ до изменението му ДВ бр.48 1985г. се разрешаваха до 20 кв.м., след това -35 кв.м.Ако в разрешението за строеж са вписани 45 кв.м. такава площ нормативно никога не е била разрешавана, но отъгъла на чл.224 ал.2 ЗУТ, според посочените там хипотези, въпросната постройка не може да се счита незаконно строителство!
Все пак от гледна точка на историческата точност, този който се интересува може да се поразрови в архива на ВС на НРБ, където състав на ІІІ гр.о., ръководено от о'Бозе почившия Асен Манов завихри такова съдебно торнадо - резултат от различна терминология в закон и правилник, а именно в §2 ал.4 от ПРЗ на ЗТСУ е употребен термина "вилна сграда за сезонно ползване", а в чл. 108 ал.7 ППЗТСУ "постройка за сезонно ползване ", което се материализира в шеметен съдебен извод и решение. Не може да се обясни! Трябва да се прочете!...
Все пак от гледна точка на историческата точност, този който се интересува може да се поразрови в архива на ВС на НРБ, където състав на ІІІ гр.о., ръководено от о'Бозе почившия Асен Манов завихри такова съдебно торнадо - резултат от различна терминология в закон и правилник, а именно в §2 ал.4 от ПРЗ на ЗТСУ е употребен термина "вилна сграда за сезонно ползване", а в чл. 108 ал.7 ППЗТСУ "постройка за сезонно ползване ", което се материализира в шеметен съдебен извод и решение. Не може да се обясни! Трябва да се прочете!...
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|