начало

Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години Три пъти са се увеличили спестяванията на магистратите за 10 години

Комбинирана (смесена) съсобственост

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Комбинирана (смесена) съсобственост

Мнениеот kokojambo » 13 Май 2009, 14:08

Колеги,

Какво е мнението ви по следния казус - налице е смесена съсобственост, тоест наследяване по закон, в последствие в резултат на прехвърлителни сделки дяловете са променени.

Та въпросът е налице ли материално правно основание за съсобственик в съдебна делба да поиска неподеляемият жилищен имот да му се възложи ?

Знам, че има Тълк. решение на ВКС от 2004г., че неможе, но каква е по-точно практиката, правилно ли съм разбрал цитираното решение ?

Предварително ви благодаря
Аватар
kokojambo
Младши потребител

Re: Комбинирана (смесена) съсобственост

Мнениеот sunrise » 13 Май 2009, 14:23

Колега, дайте повече информация.
Този , дето ще иска да му се възлага, той по наследство ли е , какъв се явява на наследодателя и т.н.
И защо пък смесена съсобственост :roll: ?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kokojambo » 13 Май 2009, 14:32

sunrise написа:Колега, дайте повече информация.
Този , дето ще иска да му се възлага, той по наследство ли е , какъв се явява на наследодателя и т.н.
И защо пък смесена съсобственост :roll: ?

По наследство + покупка на дял от преживелия съпруг.
Тоест последвалата съобственост е смесена - резултат е на наследяване и сделка. Получените по този начин дялове вече са с харакер на смесена съсобственост. Доколкото разбирам въпросното решение, в едно съдебно производство по делба, съсобственик, който е живял в жилището посл. години, няма друго и т.н. и т.н. няма да може да поиска да му се възложи в дял имота, поради горепосоченото.
Аватар
kokojambo
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 13 Май 2009, 14:46

Бихте ли приложили решението .
Тоест, съпруга получава дял по наследство и купува от друг съсобственик, но остават и други лица в съсобственост. И понеже той има получен дял и чрез сделка, няма право да му се възложи.
Правилно ли съм разбрала?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kokojambo » 13 Май 2009, 15:55

sunrise написа:Бихте ли приложили решението .
Тоест, съпруга получава дял по наследство и купува от друг съсобственик, но остават и други лица в съсобственост. И понеже той има получен дял и чрез сделка, няма право да му се възложи.
Правилно ли съм разбрала?

Точно така ! Тълкувателно решение № 1 от 19.05.2004 г. на ВКС
( нещо не ми дава да прикача файл с разширение "doc", "txt" и т.н., чудно :?: )
Аватар
kokojambo
Младши потребител

Мнениеот p_dyan » 14 Юни 2009, 12:35

Ето аз ще помогна с линк към това Тълкувателно решение № 1 от 19.05.2004 г , докладчик Емануела Балевска
p_dyan
Потребител

Назад към Съсобственост и делба