начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

разрешително за строеж от 1988 г.

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

разрешително за строеж от 1988 г.

Мнениеот gocm1 » 01 Май 2009, 16:26

Аз и съпругата ми притежаваме жилищна сграда на два етажа,приземен етаж и таван с височина 1.60.Приземният етаж и първият етаж са построени през 1963 г. от баща ми./нямам никакви книжа от тях/.През 1988 г. баща ми направи разширение на приземния и първият жилещен етаж с разрешение за строеж на негово име.Имам отстъпено право за строеж от баща ми със суперфиция за втори етаж. Пак през 1988 г. два месеца по-късно си извадих разрешение за строеж на втори жилещен етаж.Разширението,етажът и таванът ги построихме за шест месеца.Баща ми почина внезапно през 1990 г.тогава майка ми и брат ми ми продадоха тяхните части от първия и приземния етаж и така станах собственик на цялата жилищна сграда.В нотар.акт са посочини броят на стаите и общата квадратура на която е построена сградата.сега съседите ни от към южната граница почнаха да се заяждат с нас че къщата ни била незаконна понеже нямала 3 м отстояние от границата.Тяхната жилищна сграда е на 2.60 м. от границата, а нашата на 2,50. понеже баща ми почина внезапно и той се занимаваше със ваденето на стр.книжа и строежа на къщата не мога да открия никакви строителни книжа освен оригиналните разрешителни за разширението на призем. и първи етаж и за строеж на втория етаж.В техническа служба ми казаха че са минали двадесет години и обикновено плановете ги унищожават а запазват само разрешителните и протоколите за стр.линия.Протоколът за стр. линия е даден с отстояние 3 м до границата, но не е оформен по съответния ред, не е подписан от баща ми,а само от техника.Валиден ли е този протокол в такъв случай?Понеже техникът е в приятелски взаимоотношения с моя съсед ме съмнява че може да е поправен.Границата е материализирана с гараж по средата на регул.линия.Те също имат построен гараж на калкан с нашия.Намерихме стар документ в който през 1970 г. собственикът на съседният имот/който също е починал/ дава право на баща ми да строи гараж по регулац.граница.Документът е подписан от собственика и от техник с печат на общинския съвет.Може ли това да бъде доказателство че сме спазили регулац.линия понеже съседите ни твърдят че гаражът ни е с 40 см. в тяхният имот? Наследниците без наше съгласие си построиха ограда от улицата до гаража - 7 м. - масивна до 80 см. през 2001 г. Сега решиха че трябва да навлезът още с 40 см. в нашия имот.геодезистът който замери границата преди 2 месеца каза че е точна, а съседът който е геодезист си направи протокол за строителна линия в който посочва че има да взема още 40. см.от нас.И сега искат или 40 см да им дадем,или щели да почнат да се заяждат с нас че къщата ни била незаконна, понеже отстоянието не е 3 м.от нас до границата.В каква правова позиция съм в момента, може ли къщата ми да бъде незаконна в такъв случай?Какво да правя?
gocm1
Младши потребител

Re: разрешително за строеж от 1988 г.

Мнениеот super_c » 07 Май 2009, 16:39

Интересен казус, още повече че е намесен колега геодезист.

Доколкото разбирам имате разрешения за ползване на приземния и първи етаж и разрешение за строеж на втори етаж. Вторият ви етаж е малко проблемния, но вие имате разрешение за строеж и може да говорите с архитект да ви възстанови проектната документация.

Първо и преди всичко винаги съветвам, опитайте се да поговорите със съседите, намерете общ език, нека преди всичко бъдем хора.

gocm1 написа:И сега искат или 40 см да им дадем,или щели да почнат да се заяждат с нас че къщата ни била незаконна, понеже отстоянието не е 3 м.от нас до границата.

Относно трите метра няма как да ви се заяждат, защото това е заварено положение, но щом и те нямат три метра, ако те подадат жалба и вие подайте.
Колкото до оградата, не позволявайте да бъде преместена, ако започнат да я местят, повикайте полиция и подавате жалба.

Ако трябва намерете още един геодезист да ви трасира границата, за да се уверите в истината - вие и съседа ви.

Накрая пак ще кажа, първо потърсете общ език със съседите, бъдете вие добрите ... подайте първи ръка.

инж.Георги Гочев
http://super-c.net/
super_c
Младши потребител

Мнениеот gocm1 » 09 Май 2009, 14:48

Наех си втори геодезист, който потвърди мнението на първия и направи заснемане на оградата.Но проблемът е, че в този наш малък град всички са обвързани-синджир марка.Полиция и прокуратура са с тях-на приятелски начала.Пуснала съм сумати жалби но никой не взема отношение по въпроса.Отговорът е "случаят е за завеждане на дело от частен характер по чл.108 от ЗС." А за това че ми се разби стената на гаража от тях и ми се изхвърли колът от границата това не се вижда от прокурора и полицията/роднините им работят там/. Имат и благословията на гл.архитект/техен приятел/,който ги стимулира и лансира още повече да действат.Ние се борим с "вятърните мелници".
gocm1
Младши потребител

Мнениеот super_c » 11 Май 2009, 19:04

Не виждам с какво още мога да помогна. Не ми се иска да вярвам на прочетеното ... Ако приемем написаното за достоверно, то вие сте права и с право си търсите правата. Но моята помощ не може да промени настроенията на властите, съветвам ви да не се отказвате, защото ако и вие се откажете, къде отиваме ние ...

инж.Георги Гочев
http://super-c.net/
super_c
Младши потребител

Мнениеот iliyamar » 11 Май 2009, 19:34

И аз съм геодезист (лицензиран) и поради подобни случаи не обичам да се занимавам с такива трасировки. Спорната 40см разлика е напълно възможно да се получи от изчисляването на граничните точки на имота ви. Имам предвид грешката от сканираната скицата (копие натоварено с деформация) и оцифряването на границата след съответна трансформация. Това е традиционно неточен метод и може да се избегне само с единна регулация в цифров вид, но за жалост населените места с този "лукс" са твърде малко.По-рядко но понякога има проблем и с работната геодезическа основа от която се изхожда. Смятам че вашия съсед който е колега е напълно наясно с тези неща. От друга страна след като сте намерили протокола от строителната линия не би трябвало да се притеснявате. Вероятно и колегата който е направил контролното замерване и ви е успокоил също ви е предоставил документ, а ако не е- поискайте си заснемането с нанесена линия на регулацията. Това е важен документ.

В заключение искам да приложа цитат от сайта на колеги от водещата софийска фирма- геокад- http://www.geocad93.com/faq.html

Въпрос: Каква е точността с която извършвате трасирането на имот?
Отговор: За кадастралните планове, които са в М 1:1000 точността е около 20-30 см, затова абсолютната точност при трасиране не може да надмине тази стойност. Относителната точност на трасировката е няколко сантиметра.

Това е което исках да споделя с вас, като надявам се съм ви успокоил. Успех.

инж. И.Маринов
iliyamar
Нов потребител

Мнениеот gocm1 » 14 Май 2009, 17:30

Благодаря Ви за компетентните отговори! Показахте ми светлина в тъмния тунел.
gocm1
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация