начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

първа регулация на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

първа регулация на имот

Мнениеот veronika_99 » 30 Мар 2009, 15:12

Здравейте.

Моля за помощ по следния казус - Може ли на основание чл.31 (1) от Закона за общинската собственост да се отмени заповедта за отчуждаване на съответния имот, ако той е минал първа регулация?
Не успях да намеря подобен казус в съдебната практика.
Малко ме объркват дефинициите на първата регулация и не съм сигурна дали мога да я причисля към "мероприятието по ПУП" съгласно чл.31 (1) от ЗОС.

Предварително благодаря.
veronika_99
Нов потребител

Re: първа регулация на имот

Мнениеот milletti » 30 Мар 2009, 15:54

Мисля, че по-скоро Ви е необходимо да погледнете чл.208 от ЗУТ.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Мнениеот veronika_99 » 30 Мар 2009, 16:15

Съжалявам, явно не съм обяснила добре казуса.

Имотът вече е отчужден, така че не мисля, че чл.208 ЗУТ е приложим.
Въпросът е, че след отчуждаването му новите собственици не са изготвили ПУП за него.А вече са минали 2 години от отчуждаването.Имотът преди това е минал през първа регулация.Може ли на основание чл.31 (1) ЗОС, след като изтече още една година, бившият собственик да поиска отмяната на заповедта за отчуждаването?

Общо взето - включва ли се първата регулация към "мероприятието по ПУП", посочено в ЗОС?
veronika_99
Нов потребител

Мнениеот milletti » 31 Мар 2009, 11:46

ПРИНУДИТЕЛНО ОТЧУЖДАВАНЕ НА ИМОТИ - ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ,

ЗА ОБЩИНСКИ НУЖДИ

Чл. 21. (Изм. - ДВ, бр. 96 от 1999 г., бр. 101 от 2004 г.) (1) (Доп. - ДВ, бр. 54 от 2008 г., изм., бр. 70 от 2008 г.) Имоти - собственост на физически или на юридически лица, могат да бъдат отчуждавани принудително за задоволяване на общински нужди, които не могат да бъдат задоволени по друг начин, въз основа на влязъл в сила подробен устройствен план, предвиждащ изграждането на обекти - публична общинска собственост, както и за изграждане на други обекти, определени със закон, след предварително и равностойно парично обезщетение.
С две думи - за улица, път, стадион, детска градина и т.н. Не мисля, че ПУП е "мероприятие" :)
По отношение на легитимацията - да, бившия собственик, но също така и неговите наследници. Има практика на ВАС по въпроса.
Успех.
От две злини, изберете по-интересната.
milletti
Потребител

Назад към Строителство и регулация