начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Помощ!Искат да ми отчуждят 50% от дворно място

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ!Искат да ми отчуждят 50% от дворно място

Мнениеот kiki023 » 26 Фев 2009, 00:11

Здравейте!
Според новият Градоустроствен план за гр.Варна през мястото ми минава път който заема около 50% от парцела.Знам че мога да обжалвам но на какво основание? И ако все пак решението е да не се маха пътят то по закон колко % от площа могат да ми вземат? Според мен не повече от 25%.
kiki023
Нов потребител

Re: Помощ!Искат да ми отчуждят 50% от дворно място

Мнениеот mina1111 » 27 Фев 2009, 12:48

Части от поземлени имоти се отчуждават само тогава, когато от остатъка на имота може да се образува урегулиран поземлен имот в съответствие с изискванията на чл.19 ЗУТ за минимални лице и повърхност. Допустимо е също така, със съгласието на собственика, образуването на маломерен урегулиран поземлен имот. В случай, че няма съгласие на собственика, се отчуждава целия поземлен имот.
Когато се отчуждават части от поземлени имоти за елементи на транспортната инфраструктура, имотите могат да се ползват по предназначението си, което са имали преди отчуждавнето. В тези случаи собствениците се отчуждават парично, по силата на заповед за отчуждаването, издадена от областния управител, съответно кмета на общината. Заповедта подлежи на обжалване по реда на чл.215, ал.1 ЗУТ. Частта от поземления имот се счита за отчуждена от деня на изплащане на паричното обезщетение.
mina1111
Младши потребител

Re: Помощ!Искат да ми отчуждят 50% от дворно място

Мнениеот mina1111 » 04 Мар 2009, 10:36

При одобряването на ПУП за неурегулирани територии или непроведена първа регулация, собствениците са задължени да прехвърлят в полза на общината процентна част от площта на имота си, определена с плана, но не повече от 25%, за пътища и техническа инфраструктура (чл.16, ал.1 и ал.2 от ЗУТ).
mina1111
Младши потребител

Назад към Строителство и регулация