начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

помогнете със съвет по договор за строителство

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

помогнете със съвет по договор за строителство

Мнениеот mikro » 23 Фев 2009, 20:23

Казусът е следния: Имаме договор за стройтелство със стройтел на който съм платил 10000 хл. евро. от април 2008.
Господина се забави със повече от 5 месеца с изваждането на необходимите документи. Ходих при адвокат опитахме се да наложим обезпечение на бъдещ иск. Съдът отказа да наложи обеспечение и непожела да развали договора с господина въпреки че му беше дадено и покана подписана от него и изявление за разваляне на договора, което не подписа пред двама свидетели, за връщането на парите поради неизпълнение на договора.
Съда приема за чиста монета написаното от него за форсмажорни обстоятелства за който претендира - в случайя че общинската администрация не са му приемали документите (което е пълна лъжа тъй като гоподина въобще не подаде същите)
Въпроса ми е следния след като съда ми отказва да наложи обещетение и дефакто с това си решение го защитава има ли смисъл да завеждам дело понататък?
Пусната е жалба за това решение, но има ли смисъл тъй като господина може да се разпореди с имотите и да остане една куха фирма от която аз нищо немога да взема?( поради това че дотогава документите му ще излязат и той ще има основание да продава имотите)
mikro
Нов потребител

Re: помогнете със съвет по договор за стройтелство

Мнениеот jiji2 » 24 Фев 2009, 00:32

Вместо да обжалвате отказа на съда да допусне обезпечение на бъдещ иск можеше да поискате втори път опезпечение от същия съд, като вече мотивирати подробно основанията си за тази молба... Това, че не ви е допуснато обезпечение на бъдещ иск не означава автоматично, че ще загубите делото. По него ще се събират доказателства, от които съдът може да изведе други изводи.
Посъветвайте се с адвокат, за да бъде по-голяма вероятността да спечелите делото.
jiji2
Потребител

Мнениеот mikro » 24 Фев 2009, 19:18

проблема идва че адвоката предпочете да напише частна жабла на определението на съда. Също така съда не призна че договора е развален нито от потписаната от него покана за развалияне и от изявалението за разваляне на договора което той не потписа в присъствието на двама свидетели.
Съда ще го извести ли за взетите вече от нас мери за се опитаме да запорираме имотите му?
От тук на татък господина може да прехвърли имотите си и край мога да го осъдия ,но не мога да си взема парите:) усещам че просто системата те прецаква и се дава шанс на хора който открито са мошенници.
mikro
Нов потребител

Мнениеот monteskio » 24 Фев 2009, 19:49

Здравейте,

Както Ви посъветва колежката преди мен добре би било за Вас да се консултирате с адвокат, който практикува в тази област. Освен това, трябва да знаете, че както е подадена частната жалба, така същата може да бъде оттеглена и така строителят няма да получи съобщения, а при обжалването той следва да бъде информиран задължително. Извод - консултация с друг адвокат. Тъй като материята на договорите за строителство е специфична, то ако посочите от кой град сте, с колегите от форума може да ви препоръчаме колега, който практукува в тази област на правото.

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител

Мнениеот mikro » 24 Фев 2009, 20:33

благодария за информацията
от варна съм ще съм Ви благодарен ако ми препоръчате някой адвокат с който мога да се консултирам
Но ако не се лъжа даже и да подам втори иск няма ли да провериятв съда какво е било взетото решение по даденото име или ЕГН?
mikro
Нов потребител

Re: помогнете със съвет по договор за строителство

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Фев 2009, 21:10

Самият закон не познава затруднения по плащане на дългове - вярно имате 5 (пет) години за завеждане на дело.
Като действащ адвокат не Ви съветвам да водите само съдебни дела.
Вярно нашият съд е експедитивен - ще ги осъдите за 2-3 месеца.
Всэ таки, не ползвайте само съда - играйте и на нерви.
Няма неплатен дълг.
Независимо в евро, в плащане, в пари.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mikro » 24 Фев 2009, 21:44

експедитивен е да но сега излиза че съда е взел неговата страна
и той съвсем спокойно на базата на определението от съда да каже че е изряден
Незнам точно каква сила има определението дадено от съда по повод иска за бъдещите искове, но поначина по който е написано то защитава именно стройтеля?
mikro
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 24 Фев 2009, 22:07

Здравейте,

Свържете се с мен по електронна поща gkamenov72@abv.bg

Познавам достатъчно колеги във Варна,които биха Ви свършили работа.

Ще Ви дам координати за връзка,а оттам нататък Вие ще си прецените на кого да си поверите проблема !!
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Фев 2009, 22:15

Няма никаква стойност, освен за това, че адвоката на строителя ще го черпят за "големата работа".
Човека вероятно ще представи работата като "платих на съдията" и ще вземе хонорар.
Но иначе - по мое мнение делото ще го гледа друг съдия, много го интересуват други дела.
Никой няма да се интересува от такива обезпечения - аз лично съм изпуснал подобни балони поне десет-петнадесет пъти - никой не е дошъл да ми ги размахва в лицето.
Всеки адвокат ще се разсмее на обезпечително определение - освен, че няма правна сила, същото няма и доказателствена стойност.
Нямате проблеми - имате едни 5 (години), текат Ви сериозни лихви - след 4 години ще получите двойна сума (в евро).
Пей сърце - черпете наред приятелите си за 4 от тотото.
Но имайте предвид, че лихвите се оразмеряват на всеки 3 години.
Намерете си и адвокат - гледайте да не е балдъзата на строителя.
Щото няма лошо в балдъзата, ама все пак...
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот mikro » 24 Фев 2009, 23:00

за балоните разбах, но по договора на господина му тече неустойка в размер 50 евно на ден. Какво мислите че съда ще признае ли тази неустойка или ще приеме да неустойката да се плаща по държавно определените лихви или както там му казват примерно ако се проточи делото 4 години.
Все пак не съм адвокат и моля да бъда извинен ако не се изразявам правилно с термините.
mikro
Нов потребител

Мнениеот mikro » 24 Фев 2009, 23:10

Имам и следния въпрос също:
Господина всеки момент ще му излязат и разрешителното за строеж и откриването на строителната линия.
Това че съм му представил изявленията за разваляне преди да са му готови разрешителните това може ли по някакъв начин да е силен довод пред съдията?
mikro
Нов потребител

Мнениеот mikro » 24 Фев 2009, 23:27

Имам и още един въпрос
Все пак какво е мнението Ви на адвокати
според опеделението на съда по иска за бъдещи вземания договора за строителство не е развален.
Според мойя адвокат договора е развален на базата на това че той е получил документите и двамата свидетели, които са се подписали че господина е получил и отказал да подпише документа.
Причината че неможаш да му пратия нотариална покана е. 6 нотариуса ми отказа във Варна да я връчат под предлог че нямат призовкари.
mikro
Нов потребител

Мнениеот mikro » 25 Фев 2009, 19:12

вече се консултирах с адвокат и ми е ясно че безплатен обяд няма.
запознах се вече с адвокатските хонорари и разбрах за тарифите
случайя можеше да се опрости ако просто по рано бях говорил с адвокат
сега ще видим какво ще стане.
успех на всички
mikro
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация