Здравейте! Опитах се да намеря подобен случай във форума, но не успях. Затова се надявам на вашата помощ!
Случаят е следния: Живея на 1-ви етаж; а в избеното помещение под терасата ми, миналия месец моя съсобственик си е направил баня и тоалетна с намерение да дава помещението под наем, и е провел канализация през общия ни двор без никакви разрешителни документи.
За да знам какви мерки да предприема, бих искал да ви попитам дали той е нарушил някакви наредби или закони и какви?
Може ли да се промени предназначението на избено помещение в жилищно, да изгради WC, кадето си пожелае, и то без съгласие от съсобственици?
Мерси за Вашата консултация!
- Дата и час: 22 Ное 2024, 10:12 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
избено помещение в жилищно
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Re: избено помещение в жилищно
Ако поставя въпроса по друг начин:
Има ли нарушение по чл 186 от ЗУТ? и по наредба 4 от 17.06.2005 за ВиК?
Мерси предварително!
Мерси предварително!
- sayenko
- Нов потребител
Няма да стане така.Има нарушения на основни закони.Но за това си има хора,учили.
- punisher
- Потребител
Пюнишър какво се правиш, че не ти е ясно. Въпросните лица над тебе очевадно са един и също лице- многоликия спамер с еднаквите отговори. Толкова ли не може да дадете отговор втория въпрос отна питащия- "не не може". Съвсем ясно, е че питащия без адвокат няма да мине, но една насока в неговия въпрос може да се даде.
Още повече, че когато между двама съсобственици има спор за ползването на общата вещ, ако не могат да се разберат спорът се решава по съд ред-(най-добре е да се разберат по въпроса за ползването на общият имот с личен разговор, но ако е невъзможно- ЗС)
ЗС
-1) Правото на собственост може да принадлежи на две или повече лица - държавата, общините и други юридически или физически лица.
(2) Частите на съсобствениците се считат равни до доказване на противното.
(3) Всеки съсобственик участвува в ползите и тежестите на общата вещ съразмерно с частта си.
Чл.31. (1) Всеки съсобственик може да си служи с общата вещ съобразно нейното предназначение и по начин да не пречи на другите съсобственици да си служат с нея според правата им.
(2) Когато общата вещ се използува лично само от някои съсобственици, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване.
Чл.32. (1) Общата вещ се използува и управлява съгласно решението на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ.
(2) Ако не може да се образува мнозинство или ако решението на мнозинството е вредно за общата вещ, районният съд по искане на който и да е от съсобствениците решава въпроса, взема необходимите мерки и ако е нужно, назначава управител на общата вещ.
Тук не дискутирам въпроса по ЗУТ , особено за разрешенията при ремонтни и преустроиствени деиности
Още повече, че когато между двама съсобственици има спор за ползването на общата вещ, ако не могат да се разберат спорът се решава по съд ред-(най-добре е да се разберат по въпроса за ползването на общият имот с личен разговор, но ако е невъзможно- ЗС)
ЗС
-1) Правото на собственост може да принадлежи на две или повече лица - държавата, общините и други юридически или физически лица.
(2) Частите на съсобствениците се считат равни до доказване на противното.
(3) Всеки съсобственик участвува в ползите и тежестите на общата вещ съразмерно с частта си.
Чл.31. (1) Всеки съсобственик може да си служи с общата вещ съобразно нейното предназначение и по начин да не пречи на другите съсобственици да си служат с нея според правата им.
(2) Когато общата вещ се използува лично само от някои съсобственици, те дължат обезщетение на останалите за ползата, от която са лишени, от деня на писменото поискване.
Чл.32. (1) Общата вещ се използува и управлява съгласно решението на съсобствениците, притежаващи повече от половината от общата вещ.
(2) Ако не може да се образува мнозинство или ако решението на мнозинството е вредно за общата вещ, районният съд по искане на който и да е от съсобствениците решава въпроса, взема необходимите мерки и ако е нужно, назначава управител на общата вещ.
Тук не дискутирам въпроса по ЗУТ , особено за разрешенията при ремонтни и преустроиствени деиности
- ednokratennik
- Младши потребител
Пюнишър какво се правиш, че не ти е ясно. Въпросните лица над тебе очевадно са един и също лице- многоликия спамер с еднаквите отговори. Толкова ли не може да дадете отговор втория въпрос отна питащия- "не не може". Съвсем ясно, е че питащия без адвокат няма да мине, но една насока в неговия въпрос може да се даде
Не се правя колега.Много неща са ми ясни.Българинът не разбира и оценява посоката,той просто гледа да "влачи".
Вие след като преценявате,че можете да давате насоки по откъслечни фактически обстоятелства посредством копирането на ЗС,аз считам,че това от моя страна няма смисъл.Професиалните ми принципи явно са по-различни от вашите.Защото няма нищо по-лошо от грешната насока(нямам предвид конкретно вашата в случая).Позицията ми е принципна.А ако на някои питащи аз си позволя да дам насока,то е защото считам,че конкретно няма неща,които да се нуждаят от прочитане и доизясняване откъм факти,за да съм сигурна,че няма да съм подвела някого ,макар и за елементарен въпрос.
След като досежно въпросите на sayenko не съм отговорила,може би имам нещо предвид,което да ме притеснява.
- punisher
- Потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|