начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Работодател - ФЛ

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Работодател - ФЛ

Мнениеот kalahan2008 » 13 Фев 2009, 20:05

Аз, срам не срам :oops: , ми се иска да попитам по един-два лични трудово-осигурителни въпроса. Ще съм благодарен на всеки за отговорите.
Когато работодател е физическо лице (ЧСИ в случая), който има и печат, и Булстат, трябва ли да се заверява трудовата книжка? Счетоводителят ми развива някакви теории, че в този случай можело само осигурителна книжка, защото работодателят не бил търговец по ТЗ. Освен това не можело да имаш едновременно трудова и осигурителна книжка. Аз обаче настоявам, че ми трябва трудова книжка със заверен трудов стаж, тъй кат за юридически стаж се признава само трудовият (а не и осигурителният), а и с оглед на това, че това си е задължение на работодателя по КТ. Гледах и Наредбата за осигурителня стаж и осигурителните книжки, и Наредбата за трудовата книжка...аз ли пропускам нещо или наистина е така - ФЛ, което не е търговец, няма право да заверява трудови книжки, а само осигурителни. Има ли някакви указания на НАП или НОИ в тази насока, защото аз не виждам проблем да имам трудова и осигурителна книжка едновременно (или поне трудова).
С този въпрос сигурно се излагам като кифладжия, но трудовото и осигурителното право никога не са ми били от най-любимите. :oops:
Другият ми въпрос е за осигуровките. Счетоводителят твърди, че осигуровки се плащат всеки месец към НАП, подадена декларация, но...при справка и в НОИ, и в НАП, никакви осигуровки не ми излизат за периода. Счетоводителят твърди, че проблемът бил в НАП, в тяхната компютърна система, че не приемала декларациите, но мен това не ме устройва. Говорих с НАП, казаха ми че трябва да се подаде Декларация 1+код за корекция (1), защото често ставали сривове в системата. Това ли е начинът да се оправят нещата - код за корекция 1 към Декларация 1? Въобще, какъв е начинът да ми се водят осигуровките, които са плащани, но не се отразяват на мое име в системата на НАП и НОИ?
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Re: Работодател - ФЛ

Мнениеот gudio » 13 Фев 2009, 20:23

:evil: И на мен (и моите хора) ни се губят почти половината осигурителни данни. Хем една част от декларациите са подавани на хартиен носител + дискета, а друга част - по интернет с УЕП и са получени съответните криптирани мейло-отговори с приемо-предавателни протоколи. Причината явно е тук: http://www.mediapool.bg/show/?storyid=149017&srcpos=1
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот kalahan2008 » 13 Фев 2009, 20:26

На мен ми е ясно, че тези, които си плащат осигуровките, но не се водят в регистрите, плащат и за тези, които не плащат, но се водят в регистрите, дококото знам така има натрупани и неоправени осигуровки за около 1-2 милиарда лева :!: , но мен това не ме устройва :evil:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот gudio » 13 Фев 2009, 20:30

:evil: Отдавна ме глождят подозрения, че някой директно краде осигурителните вноски... Освен, че се източват с разни фалшиви "ТЕЛК-ове", осребряване на употребявани билети, които се събират от цигани по гари и автогари, явно си има и някакво друго яко източване на тези фондове. И се правят на луди - "ами, няма ги данните в системата, ще трябва да ги подадете наново, с код за корекция" - точно, каквото си чул и ти :twisted:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот punisher » 13 Фев 2009, 20:36

Не не се излагаш,скопо.Няма от какво да се срамуваш. :D
Аз имам и трудова книжка,от преди 2г. близо ,когато работих като юрисконсулт,а сего имам и осигурителна книжка,като самоосигуряващо се лице.Аз за първи път чувам това,че едно лице не може да има и трудова,и осигурителна книжка.В трудовата книжка се пише трудовият стаж + осигурителният стаж,който е равен на стажът,зачетен като трудов(в моята книжка поне така пише).А в осигурителната книжка се вписва осигур.ми стаж от 1г. и 5м. като адвокат.
Не че аз съм компетентна повече от теб в тази област,но нещо не ми се струва много задоволително това,което ти е казал счетоводителя ти.Попитай някой друг счетов.,ако имаш възможност.
А за втория въпрос-наистина и аз си внасям в осигурителната каса пари всеки месец и се плаща всеки месец,но това с тези декларации всеки месец....отново за първи път го чувам.А ти май си помощник-ЧСИ(по памет говоря)т.е. ти си на трудов договор и като на такъв трябва да имаш трудова книжка,в която да си пише,че трудовият ти стаж =осигур.ти стаж.А по въпроса за твоя юридически стаж-за такъв се признава времето на длъжност,за която се изисква юрид.образование + правоспособност.А по смисъла на ЗЧСИ-ти изпълваш тези условия.
Дано не съм те объркала оше повече.
punisher
Потребител

Мнениеот Melly » 13 Фев 2009, 20:41

Калахан,
ЧСИ е лице, на което държавата със закон възлага принудително изпълнение на частни притезания. Един вид частни лица, изпълняващи държавни функции. Подобно на Нотариусите, ЧСИ -тата са работодатели, след като сключват договор с трети лица за подпомагане на дейността му. Този договор е с белезите на трудов договор и не виждам причина ЧСИ да не оформя трудов стаж на подчинените си. Макар да не е търговец по см. на ТЗ, правоотношенията му с трети лица се регламентират от КТ.

Мое лично мнение, че ЧСИ трябва да издава трудова книжка, в която да бъде отбелязван трудовия = на осигурителния стаж, при положение, че същият внася осигурителните вноси на подчинените си (ако е така :roll: - тук не съм наясно, ти ще кажеш така ли е?). Разбира се търпя и критика, в случай че не съм права - но наистина не познавам спецификата на взаимоотношенията ви. :oops:

По-скоро изразявам една от възможните хипотези.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот gudio » 13 Фев 2009, 20:46

Издават се и двете книжки. Ако работодателят е ЮЛ - става и само с трудова, ако е ЕТ или друго ФЛ - задължително искат и осигурителна. Трудовата книжка си е белег на ТПО и си се изисква. А осигурителната е приумица на НОИ за работодатели - физически лица. Искат да се издаде такава за наетите на ТПО и това е.
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот Melly » 13 Фев 2009, 20:52

Има ли опора в закона това тяхно искане, или пак по прищявка нечия..... Писмата с препоръчителен характер на НОИ, сега НАП :roll:
В тях ли намират опора в искането си,а? :D
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот roky_f111 » 13 Фев 2009, 21:00

Все пак на какъв договор работите?
roky_f111
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 13 Фев 2009, 21:02

Миналата година беше проблем за ПЧСИ-тата, защото нямаше код в НКПД за ПЧСИ и се водех на длъжност "Юрисконсулт" :shock: Тогава отправих запитване до МТСП дали трябва да съм на трудов или на граждански договор, цитирах им едни указания на НАП и НОИ за помощник-нотариусите, но се оказа, че МТСП са на различно мнение от НАП и НОИ. В крайна сметка го оправиха проблема, най-вече благодарение на намесата на КЧСИ, и от 1 януари т.г. има специален код в НКПД и за ПЧСИ и вече е ясно, че може и на трудов договор. Осигуровки се внасят, но - както казах - не се отразяват. Проверявах и чрез НАП-София, и чрез НАП-Ямбол - нищо. Същевремнно съм говорил с хора, които вкарват данните в системата на НАП и НОИ, и от тях знам, че в НАП има десетки хиляди подадени заявления на работодатели, които си се въргалят из разни кашони и никой не си прави труда да ги вкара в системата, а осигуровките си постъпват в НАП...и на практика осигуровки се внасят, но не се отразяват в системата.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот roky_f111 » 13 Фев 2009, 21:10

Ако наистина са внесени осигуровките и не са отразени , трябва да се подаде наново декларация обр.1 . Ако сте назначен с трудов договор трябва трудова книжка заверена от работодателя,а ако сте осигурен като самоосигуряващо се лице се попълва осигурителна книжка и се заверява в края на годината в НОИ .
roky_f111
Нов потребител

Мнениеот roky_f111 » 13 Фев 2009, 21:12

От Ямбол ли сте или така разбрах?
roky_f111
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 13 Фев 2009, 21:16

Постоянният ми адрес е в Ямбол, настоящият в София, както и на работодателя ми.
На трудов договор съм от миналата година. Не съм наясно с тези кодове за корекции и затова питам.
А указанията на НАП и НОИ са следните:
Изх.№ 24-00-12
Дата12.02.2007г.

УКАЗАНИЕ

Относно: задължителното обществено осигуряване на помощник- нотариусите
На основание чл. 10, ал. 1, т. 4 от Закона за Националната агенция за приходите, давам следните задължителни указания:
Съгласно чл. 5 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност /ЗННД/, нотариусите, помощник-нотариусите и свързаните с тях обстоятелства, предвидени в закона се вписват в регистъра на Нотариалната камара. Във връзка с чл. 14, ал.3 от ЗННД, за да бъде вписан помощник-нотариуса в регистъра, трябва да са изпълнени следните изисквания:
1. да е влязла в сила заповедта на министъра на правосъдието за вписване;
2. да представи писмена декларация, че не са налице ограниченията по чл. 9 от Закона, т.е. не може не е управител или не участва в надзорни, управителни и контролни органи на търговски дружества или кооперации. да бъде едновременно народен представител, министър, кмет или общински съветник; не заема длъжност в държавен или общински орган; не работи по трудово правоотношение; не упражнява адвокатска професия; не извършва търговска дейност,
3. да представи документ за сключена застраховка по чл. 30 от ЗННД
4. да представи образец от подписа на нотариуса.
Изискването за попълване на декларация, че не работи по трудово правоотношение е още едно доказателство за несъвместимостта на дейността на помощник-нотариуса с друга дейност, произтичащо от спецификата на нотариалната дейност и от принципите на конфиденциалност. Тези изисквания се имат предвид при вписването на помощник-нотариусите, а не, че последващите му отношения с титуляра-нотариус не могат да се уреждат с трудов договор, каквото тълкуване се дава в писмо № 91-01-314/15.12.2005 г. на НОИ.
Компетентността на помощник-нотариуса е регламентирана в чл. 40, ал. 2- 4 от ЗННД. Доколкото липсват особени правила, за помощник-нотариуса се прилагат правилата за нотариус. Имат се предвид правилата за нотариална дейност. Помощник-нотариусът използва служебния архив и печат на нотариуса, като прибавя към подписа си допълнението "помощник". За вреди, настъпили вследствие на виновно неизпълнение на задълженията на помощник-нотариуса, нотариусът отговаря солидарно с него. Алинея 5 указва, че отношенията между нотариуса и помощник-нотариуса се уреждат с договор. Няма законова пречка този договор да бъде сключен по реда на Кодекса на труда и положеният трудов стаж да се зачете за юридически, каквато е и съществуващата практика. В Националната класификация на професиите и длъжностите, 2005 г., помощник –нотариуса е с код 2429-7005 и неговият трудов договор се регистрира в НАП, /преди 01.01.2006 г.- в НОИ/, съгласно Наредба № 5 от 29.12.2002 г. за съдържанието и реда за изпращане на уведомлението по чл. 62, ал. 4 от Кодекса на труда.
В разпоредбата на чл. 31 от ЗННД законодателят изрично е посочил, че само нотариусът подлежи на задължително социално осигуряване при условията и по реда, установени за лицата, упражняващи свободни професии. Помощник-нотариусът не може да упражнява свободна професия самостоятелно за свой риск и за своя сметка, тъй като той има функции само по решение на титуляра, поради което не следва да се прилага в практиката писмо № 91-01-314/15.12.2005 г. на НОИ.

Мария Мургина,
Изпълнителен директор на НАП

Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я
НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ
ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ “ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ И КРАТКОСРОЧНО ОСИГУРЯВАНЕ”

София 1303
бул. “Ал. Стамболийски” № 62-64
тел. 926-10-10, факс 926-14-40
Изх. № 91-01-284/21.12.07 ДО
РАЙОННО /СТОЛИЧНО/ УПРАВЛЕНИЕ
”СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ”
гр. …………………………………

ОТНОСНО: Заверяване на осигурителни книжки на еднолични търговци, извършващи единствено земеделска дейност, и помощник-нотариусите
І. Съгласно чл. 6, ал. 7, т. 2 и 3 от КСО регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители се осигуряват върху месечен осигурителен доход между 50 на сто от минималния и максималния месечен размер на дохода, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година. Тези от тях, които упражняват само земеделска дейност, могат да внасят осигурителните си вноски върху месечен осигурителен доход между 25 на сто от минималния и максималния месечен размер на дохода, определен със ЗБ на ДОО за съответната година за самоосигуряващите се лица.
Съгласно § 1, т. 1 от Закона за подпомагане на земеделските производители, "земеделски производители" са физически и юридически лица, които произвеждат непреработена и/или преработена растителна и/или животинска продукция и продукция от риба и аквакултури, предназначена за продажба.
Съгласно § 1, т. 5 от Допълнителната разпоредба на КСО "регистрирани земеделски производители и тютюнопроизводители" са физическите лица, които произвеждат растителна и/или животинска продукция, предназначена за продажба, и са регистрирани по установения ред.
Съгласно създадената от ВАС съдебна практика /Определение № 1 от 8 февруари 2007 г. на ВАС по тълкувателно дело № 2/2007 г./ и други решения на съда, в кръга на лицата по § 1, т. 5 от ДР на КСО са включени всички земеделски производители, които са физически лица, включително и тези, които са еднолични търговци. Мотивите за това са, че в глава осма от Търговския закон едноличният търговец се определя като физическо, а не като юридическо лице. С регистрирането си като едноличен търговец физическото лице не придобива правосубектност, различна от тази, която притежава като физическо лице. Едноличният търговец не е отделен правен субект. Регистрирането на земеделските производители се извършва на основание Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители. Съгласно чл. 3, ал. 1 от тази наредба физическите лица, включително едноличните търговци, които осъществяват земеделска дейност, могат да се регистрират като земеделски производители. Следователно, няма пречка едно физическо лице да се регистрира едновременно като едноличен търговец по реда на Търговския закон и като земеделски производител, съгласно Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители.
Посоченото тълкувание следва да се прилага и по отношение на едноличните търговци, вписани в регистъра на тютюнопроизводителите по реда на Закона за тютюна и тютюневите изделия и извършващи единствено производство на тютюн.
В тази връзка в кръга на лицата по § 1, т. 5 от Допълнителната разпоредба на КСО няма пречка да се включват и еднолични търговци, които са регистрирани като земеделски производители и тютюнопроизводители. Съгласно определението на ВАС посоченото не се отнася за всички еднолични търговци, регистрирани по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители, а само за тези от тях, които извършват единствено земеделска дейност.
Обстоятелството, дали едноличните търговци земеделски производители и тютюнопроизводители извършват единствено земеделска дейност, се установява от органите по приходите на НАП (писмо на НАП изх. № 33-00-66 от 5 март 2007 г.).
Във връзка с гореизложеното при заверката на осигурителните книжки на еднолични търговци, извършващи само земеделска дейност, даваме следните указания:
1. Едноличните търговци, регистрирани по Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители, и едноличните търговци тютюнопроизводители, вписани в регистъра на тютюнопроизводителите, удостоверяват пред органите на НОИ обстоятелството, че извършват единствено земеделска дейност с документ, издаден от органите на НАП.
2. Когато едноличните търговци земеделски производители и тютюнопроизводители са внасяли осигурителни вноски по реда на чл. 4, ал. 3, т. 4 от КСО, осигурителните им книжки се заверяват за целия период, за който осигуряването е провеждано на това основание.
3. Когато едноличните търговци земеделски производители и тютюнопроизводители са внесли осигурителните си вноски по реда на чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО, няма основание да се прилагат разпоредбите на чл. 6, ал. 7, т. 2 и 3 и чл. 7, ал. 5 от КСО.
4. Едноличните търговци, регистрирани като земеделски производители или тютюнопроизводители, извършващи само земеделска дейност и произвеждащи само непреработена растителна и/или животинска продукция, не определят окончателен размер на осигурителния си доход. Тези от тях, които произвеждат само преработена продукция, определят окончателен размер на осигурителния си доход. Тези от тях, които произвеждат преработена и непреработена продукция, също определят окончателен размер на осигурителния си доход, като в него не включват доходите, реализирани от непреработената продукция.
Следва да се има предвид, че едноличният търговец, който е регистриран като земеделски производител или тютюнопроизводител и извършва само земеделска дейност, когато извършва и друга дейност по трудови или без трудови правоотношения, не може да се възползва от разпоредбата на чл. 6, ал. 7, точка 3 от КСО. Едноличният търговец, който е регистриран като земеделски производител или тютюнопроизводител и извършва само земеделска дейност в това си качество, но извършва и друга дейност като самоосигуряващо се лице не може да се възползва от разпоредбата на чл. 6, ал. 7, точка 2 и 3 от КСО.
ІІ. На основание чл. 40, ал. 5 от Закона за нотариусите и нотариалната дейност, отношенията между нотариуса и помощник-нотариуса се уреждат с договор.
Във връзка с гореизложеното и поради това, че в Закона за нотариусите и нотариалната дейност помощник-нотариусите не са посочени като лица, задължени да се осигуряват самостоятелно за свой риск и за своя сметка като упражняващи свободна професия, няма пречка с тях да бъдат сключени договори по реда на Кодекса на труда.
Указанията, дадени с писмо на НОИ № 91-01-314 от 15 декември 2005 г., не следва да се прилагат. На помощник-нотариуси, провеждали осигуряването си по реда на чл. 4, ал. 3, т. 1 от КСО, осигурителни книжки не следва да се заверяват, тъй като този начин на осигуряване е незаконосъобразен. Такова е и становището на Националната агенция за приходите, изразено в писмо до НОИ № 33-00-66 от 5 март 2007 г.

А това са становищата на МТСП:

Съгласно чл. 6, ал. 1, т. 3 от ЗЧСИ частният съдебен изпълнител не може едновременно да работи по трудово правоотношение. Думата “едновременно” налага извода, че се касае за несъвместимост на дейността като помощник частен съдебен изпълнител с работа по трудово правоотношение при друг работодател. Имайте предвид, че изпълнението на ЗЧСИ се възлага на министъра на правосъдието.

Съгласно Чл. 36, ал. 1от Закона за частните съдебни изпълнители (ЗЧСИ), частният съдебен изпълнител може да овласти един или повече помощник-частни съдебни изпълнители, които отговарят на изискванията по чл. 5, ал. 1, т. 1, 2, 4, 5, 6 и 7 и чл. 6 и успешно са положили изпит. Овластяването на помощник-частен съдебен изпълнител има действие от депозирането на копие от овластителната сделка пред министъра на правосъдието. Също така, съгласно Чл. 37, ал. 1 от ЗЧСИ, помощник-частният съдебен изпълнител може да извършва съгласно указанията на частния съдебен изпълнител всички действия от неговата компетентност. Отношенията между частен съдебен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител се уреждат с договор. С оглед горното и съгласно закона, налице е договор-мандат по ЗЗД, който е извън обхвата на Кодекса на труда.
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот roky_f111 » 13 Фев 2009, 21:33

Според мен , от всичко което разбрах,щом е трудов договор трябва счетоводителят да подаде наново декл.обр.1 в НАП /редовна без код корекция/ и нещата ще са наред.Веднага след като се подадат, в системата на НАП трябва да излезат данните.
roky_f111
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 13 Фев 2009, 21:39

Счетоводителят твърди, че е подавал няколко пъти Декларация 1...но на мен все още осигуровките не ми излизат. А по телефона от НАП ми обясниха, че трябва код за корекция 1. Същевременно счетоводителят ни е на Вашето мнение, че не трябвало с код за корекция, а с нова декларация. Сестра ми е счетоводител и твърди, че трябва да е с код за корекция. Вече напълно се обърках, честно си признавам :oops:
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот roky_f111 » 13 Фев 2009, 21:44

За да бъде с код корекция трябва да излизат някакви данни , но да не са верни.
Тогава когато не са верни се подава наново дакл.обр.1, но вече с код корекция.Вашия случай е много интересен.Тогава отидете в НАП , обяснете им случая и да Ви кажат на място как да се направи?Каквото те Ви кажат това направете.
roky_f111
Нов потребител

Мнениеот kalahan2008 » 13 Фев 2009, 23:35

Благодаря много.
И аз не знам какво да правя, счетоводителят не ми съдейства, а само се ядосва, че съм на различно мнение от него, праща си декларациите по електронен път...Те не се отразяват...и така някакъв омагьосан кръг. Явно ще трябва лично да прескоча до Павлово да видя какво ще ми кажат НАП-аджиите. :? А и каквото и да ми кажат, аз май сам не мога да уредя въпроса. :?
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот Melly » 14 Фев 2009, 01:52

Калахан,
Твоят работодател има осигурителен код, под който се внасят осигурителните ти вноски. Независимо, че счетито е подавал Д1 по електронен път, за текущата година следва да е осчетоводено съотвеното нареждане по месеци към здравно-осигурителните фондове. Най-малкото имаш право да изискаш счетоводителят да ти покаже платежните нареждания и ведомостите с общото ФРЗ, в което участва и твоята заплата. Така че имаш доказателства за внесени, но неотблязани в НАП осиг. вноски - просто трябва да се направи проверка от инспектор НАП.
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот prnedev » 14 Фев 2009, 08:49

Да ги подкараме едно по едно ;-)
За осигурителната книжка - ето на кои се изкарват осигурителни книжки:
1. Всички, които се осигуряват изцяло за своя сметка и извършват дейностите, обхванати от чл. 4, ал. 3, т. 1, 2 и 4 от КСО.
2. Лицата, които подлежат на осигуряване по реда на чл. 4, ал. 1, т. 5 и 7 и ал. 3, т. 5 и 6 от КСО - членовете на кооперации, работещи без трудови правоотношения в кооперацията; изпълнителите по договори за управление и контрол на търговски дружества, на еднолични търговци и на неперсонифицираните дружества, както и синдиците и ликвидаторите; лицата, които полагат труд без трудово правоотношение.
3. Работниците и служителите, наети по трудов договор от осигурители, които не са еднолични търговци или юридически лица.
4. Лицата - членове на управителни или контролни органи на юридически лица, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, и членовете на органите на управление на различни партии.

Трудова книжка - за всеки, който е нает на трудов договор. Без значение какъв е работодателят.

Т.е., ако работодателят е ЧСИ, адвокат, нотариус или пък ако щеш частно лице, което наема градинар (или детегледачка), вади и двете книжки. Гадно, но какво да се прави. Само ЕТ-тата от физическите лица са освободени от тази глезотия. Така че колегата (колежката) не е прав(а).

За осигуровките, подай едно искане за установяване на дължим вноски, или поне да ти направят справка, кога какво е трябвало да се подаде. Освен това, колегата няма да е лошо да подаде и за работодателя това нещо. Възможно е осигуровките да са платени, но да "висят" в данъчното като неразпределени. Случва се тази простотия, ако внесените пари се разминават и с 1 стотинка. Например да са внесени повече и данъчните да се чудят къде да ги метнат. Пък и с Декларация 1... СУПата (системата за управление на приходите) наистина прави маса бели, но понякога и задклавиатурното устройство прави бели.
Например случвало ми се е, да нося на хартия, да ми удрят печат, а да ги няма осигуровките. Та там колегата трябва да провери на място как са нещата. Ако има обявена Д1 в системата, да коригира с коригираща декларация, но ако изобщо я няма тази декларация в системата им, тогава няма да има какво да коригира и току виж ударят една ревизия за мошенничество... Между другото... съболезнования на колегата... големи разправии са по тази част, без да е виновен...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот fani_i » 14 Фев 2009, 09:08

За трудовата книжка, издавана от работодател - физическо лице въпросът беше повдигнат още през 90-те години, когато тогавашните служители на НОИ "забраняваха" на работодателите ЕТ да издават и правят вписвания на трудов стаж в трудовите книжки. Тогава работех като контролен орган по спазване на трудовото законодателство и берях много ядове с тях. Наложи се да отправя писмено запитване до МТСП в стил "сакам отговорът да е"да" :D , за да мога да си го ползвам, при това посочих за адресат и НОИ, та така...кандисаха - не им стигаше КТ за аргумент, но писмото свърши работа. Така е при тях - указания и писма - закон? - какво е това?
А § 1 от ДР на КТ си е ясен отвсякъде и не виждам да се нужда е от тълкуване:

"§ 1. По смисъла на този кодекс:
1. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) "Работодател" е всяко физическо лице, юридическо лице или негово поделение, както и всяко друго организационно и икономически обособено образувание (предприятие, учреждение, организация, кооперация, стопанство, заведение, домакинство, дружество и други подобни), което самостоятелно наема работници или служители по трудово правоотношение;"
fani_i
Потребител

Следваща

Назад към Данъчно право