начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Дворно място, но по регулационен план площ за озеленяване

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Дворно място, но по регулационен план площ за озеленяване

Мнениеот wishmaster » 17 Ное 2008, 15:18

Здравейте,

Имам следния проблем. Имам имот наследствен с нотариален акт. Имота в Данъчна служба се води като дворно място и съответно плащам данъци. Но скоро разбрах че по градоустройствен план имота е бил за озеленяване. И се получава кокошка и яйце. Плащам данъци защото е обявен като дворно място, не мога да строя защото е за озеленяване. От данъчните ми казват че информацията при тях постъпва от общината и имота е дворно място, а от общината ми казват, мястото е за озеленяване, не можете да строите. Какво да правя?
wishmaster
Нов потребител

Re: Дворно място, но по регулационен план площ за озеленяване

Мнениеот ivan2 » 20 Ное 2008, 09:50

Това е абсурдно, разбира се. Озеленяването, като предвиждане на регулационния план, очевидно има като функция единствено задоволяване на обществения интерес. Абсурдно е частен имот да бъде предвиден с предназначение озеленяване. Това нарушава правото на собственост, което, макар и да бъде ограничавано от редица закони, не може да бъде в такава степен ограничено, че напрактика да бъде лишено от съдържание. Разпоредбата в ЗУТ, която урежда озеленяването, действително отваря възможност /поради непълнота/ и за прилагане на закона в този смисъл - да се предвиди озеленяване като предназначение на частен имот.
Аз Ви препоръчвам обжалване на регулационния план пред съда. Имах такова дело, спечелих го именно на изложените основания. Съда прие, че плана може да предвиди за озеленяване само имоти, които са държавна или общинска собственост. Евентуално, като развитие - като искат да озеленяват тези площи, нека отчуждят имота. Вашият случай сочи точно обратното - фактическо отчуждаване без обезщетение. Ако искате, мога да се поровя и да публикувам решението на Окръжен съд-Пловдив, с което жалбата бе уважена/преди около две години/.
ivan2
Потребител

Re: Дворно място, но по регулационен план площ за озеленяване

Мнениеот zelen » 05 Фев 2009, 22:08

Здравейте, колегата преди мен е прав, доколкото става въпрос за уреждане на статута по ЗУТ.
Не споделяте повече подробности, но материята е специфична и само с четене на решения / поздравления,ivan2 / едва ли ще промените ситуацията.
zelen
Потребител

Назад към Строителство и регулация