начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Помогнете! Прехвърляне на идеални части и ....

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помогнете! Прехвърляне на идеални части и ....

Мнениеот disney » 20 Ное 2008, 14:30

Здравейте! Имам проблем с прехвърлянето на един имот. Ситуацията е следната: През 1972 год. лицето А прехвърля срещу издръжка и гледане на съпрузите Б и В 1/2 идеална част от дворно място с двуетажна къща. През 1981 год. А дарява на дъщеря си Б останалата 1/2 идеална част от имота. Сега Б и В искат да дарят на внучката си, която е малолетна 1/2 идеална част от дворното място и целия втори етаж от къщата.
Та моите терзания са:
1. С първото прехвърляне Б и В като съпрузи придобиват 1/2 от имота, но тези части делят ли се към момента на: 3/4 за съпругата Б и 1/4 за съпруга В? Или Съпругата Б сега притежава 1/2 от имота, а заедно двамата притежават останалата 1/2 от имота като СИО? При самото дарение как ще бъде формулирано в нот. акт: Б и В даряват на внучката си 1/2 от дворното място и целия втори етаж, или по някакъв друг начин?
2. При условие, че дареният е малолетно дете, мисля, че може на самата сделка да бъде представляван от майка си, която не участва, и да не се иска разрешение от съда?!

Предварително ви благодаря!
disney
Нов потребител

Re: Помогнете! Прехвърляне на идеални части и ....

Мнениеот sunrise » 20 Ное 2008, 14:40

1. Няма как да стане 1/2 ид.ч. СИО, защото не са налице предпоставките за това. То си е обикновена съсобственост, независимо ,че е по време на брака придобито имуществот так , съпругата притежава 1/4+1/2, а дъпругът 1/4. Важно е как ще бъде формулирано в нотариалния акт това даряване на 1/2, заящото кой колко дарява от съсобствениците?
2. От съда няма да искате разрешение, а по-скоро назначаване на особен представител. В дългосрочен план, интересите на майката и детето могат да се окажат противоречиви, ако дарението нарушава запазената част например.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот disney » 20 Ное 2008, 14:47

И двамата ще даряват. Може би ще стане: Б дарява 1/4 ид. ч. от недвижимия имот и В дарява 1/4, толкова, колкото притежава. Това за дворното място, а за целия втори етаж....? Разрешението за назначаване на особен представител от съда ли се иска?
disney
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 20 Ное 2008, 15:19

За втория етаж зависи от много работи:еднофамилна ли се води къщата, имат ли отделни входове и т.н.
Най-добре се обърнете към адвокат, който ще Ви ориентира. Не става със самодейност.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот disney » 20 Ное 2008, 16:20

Аз при всички случаи ще се обърна към адвокат, спор няма. Просто искам за себе си да изясня тези въпроси.
disney
Нов потребител

Мнениеот disney » 21 Ное 2008, 10:00

Sunrise, благодаря за отговора. Явно този форум не е за взаимопомощ, а за търсене на клиенти. Съжелявам, че загубих времето на хората, които са прочели темата ми, както и че загубих и моето време. Просто исках отговор, кой го интересува ще ходя ли при адвокат или сама ще се оправям. Не разбирам това отношение, винаги съм смятала форума ви за място, където можеш да получиш някакво обяснение от хора, склонни да помагат. Явно при такива не върви "направи добро и то ще ти се върне двойно...". Чудя се защо въобще в този форум има раздели за взаимопомощ, имотни казуси и т.н. По-добре да се направи форум, който не е достъпен за всички простосмъртним а само за "богопомазаните".... с пароли и т.н., така ще е най-добре за всички ни, не мислите ли?

С две думи проблемът ми е, че живея в чужбина и преди да си дойда исках за себе си да изясня какво ще ме очаква. Но ударих на камък........ Жалко е... Не всичко е пари, приятели...
disney
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 21 Ное 2008, 10:05

Защо придобитото след първата сделка няма да е СИО? :roll:
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 21 Ное 2008, 11:16

Защо придобитото след първата сделка няма да е СИО?

Ами липсжа сажместен принос, например.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 21 Ное 2008, 17:43

Как го разбра, че липсва семейния принос? Презумцията съществува, до оборването и по съответния път.
n_ikito
Активен потребител

Назад към Съсобственост и делба