начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

родители деца-наследство

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

родители деца-наследство

Мнениеот HHRISTINA » 05 Ное 2008, 15:37

Здравейте,ще съм ви много благодарна,ако ми помогнете:
Има ли вариант родителите ми да прехвърлят техен личен имот на мое име като запазят правото си за ползване до тяхната смърт,но заедно с това този документ да не може да бъде оспорван от сестра ми която вече има прехвърлен недвижим имот от родителите ни.
HHRISTINA
Младши потребител

Re: родитери деца-наследство

Мнениеот HHRISTINA » 05 Ное 2008, 15:50

имам предвид РОДИТЕЛИ простете за грешката! :oops:
HHRISTINA
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 05 Ное 2008, 15:54

Може да се прехвърли имота и се запази право на ползване, но няма форма пр която да забраните на някой занапред да оспорва нещо. Друг е въпроса, дали ще е успешно.
А имотът на сестра ви , как е прехвърлен?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот HHRISTINA » 05 Ное 2008, 16:30

незнам точно, но накрая пишло че е длъжна да ги гледа до живот!
Утре ще знам.Благодаря за вниманието! :P
HHRISTINA
Младши потребител

Мнениеот HHRISTINA » 05 Ное 2008, 16:36

Рали моля те дай мнение
HHRISTINA
Младши потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 05 Ное 2008, 17:03

Това, че ще ги гледа до края на живота им най-вероятно значи, че имотът е прехвърлен срещу задължение за гледане и издръжка. Същият е възмезден договор. Със също така възмезден договор, покупко-продажба най-добре, родителите Ви могат да ви прехвърлят собствеността върху недвижим имот, като си запазят правото на ползване на прехвърляния имот до смъртта си.
Оспорването не може да избегнете, но по този начин в голяма степен ще намалите вероятността на сестра ви за успех. И още нещо - ако имате сключен граждански брак, с възмездното придобиване на имота, последния става общ на двама ви - на вас и на съпруга ви. Да не стане като бягате от оспорването на роднина, да стигнете до такова със съпруга.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот HHRISTINA » 06 Ное 2008, 17:56

Другият недвижим имот на родителите ми е прехвърлен на сестра ми с "Натурален акт за прехвърляне на недвижим имот срущу задължение за гледане и издръжка"Интересува ме според вас това прехвърляве чрез покупкопродажба ли е или чрез наследство и дали тя е единствен собственик при тези обстоятелства , дали може да се оспорва ,предварително благодаря!
HHRISTINA
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 06 Ное 2008, 18:03

Нотариалният акт за прехвърляне право на собственост срещу издръжка и гледане , е точно за това. Той не е продажба, не е наследство , не е дарение.
Що се отнася до това , дали може да се оспори, няма акт, чийто оспорване е забранено със закон. Всичко е въпрос на правен интерес от страна на оспорващия и на доказване.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот HHRISTINA » 07 Ное 2008, 11:02

sunrise, благодаря ти много за разясненията но не ми става ясно само сестра ми ли е собственичка или и съпругът й с този вид прехвърляне,като е по време на брака й, и дали родителите ми си запазват право на доживотно ползване на въпросния имот.Предварително ти благодаря .

А на този който ми препоръчва да се избием със сестра ми ще отговоря че не само че няма да се избием -дори на против тя е и най-добрата ми приятелка.Опитвам се да реша друг проблем - хем да не накърня родителите си хем да спася собствено си семейство-дано никога не ти се налага на тебе!
HHRISTINA
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 07 Ное 2008, 11:27

Ако договорът е сключен по време на брака на сестра Ви, съпругът и е съсобственик на имота. Що се отнася до правата на родителите Ви, те зависят от записаното в акта .Ако в него изрично е посочено ,че запазват правото си на ползване върху имот, то имат права да живеят в него,да го отдават под наем и т.н. Ако обаче такава клауза липсва, то те нямат никакви права върху жилището.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот HHRISTINA » 07 Ное 2008, 11:36

sunrise, благодарение на тебе ми стана ясно ,че и този вариант не ме устройва но все пак ти благодаря!Не знам какво ще правя отчаяна съм!
HHRISTINA
Младши потребител

Re: родители деца-наследство

Мнениеот sunrise » 07 Ное 2008, 12:14

Кажете , какво точно ви притеснява. Не мисля ,че има място за отчаяние, винаги има варианти. Кажете точно проблема за да може да се формулира и отговора.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот HHRISTINA » 07 Ное 2008, 14:43

sunraise, бих споделила с подробности но не във форума, доста лични неща са ,ако ми дадеш skipe или имейл с удоволствие- благодаря ти!
HHRISTINA
Младши потребител

Мнениеот HHRISTINA » 07 Ное 2008, 15:01

sanrise, има още един вариант ако искаш все още да поговорим - в чата на lex.
HHRISTINA
Младши потребител

Мнениеот HHRISTINA » 07 Ное 2008, 16:01

Моля, чисто финансово може ли някой да ми каже колко струва едно разваляне на "НАТУРАЛЕН АКТ ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА НЕДВИЖИМ ИМОТ С/У ГЛЕДАНЕ И ИЗДРЪЖКА" от родителите ми т.е. от тези които са съставили този договор преди?
HHRISTINA
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 07 Ное 2008, 16:10

Можете да ми пишете на лични !
Не може да се каже колко струва развалянето. Задължително става по съдебен ред и не е толкова лесно. През всички инстанции доста над 1000 лв. със сигурност.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот HHRISTINA » 07 Ное 2008, 16:34

Опитах да пиша на лични ,но не мога да добавя потребител sunrise , защото ми дава отговор че е изключил личните си съобщения!
HHRISTINA
Младши потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 07 Ное 2008, 16:44

Драга HHRISTINA,
погледнете първия си пост - вижте откъде тръгнахте - родителите ви да ви прехвърлят недвижим имот, без да може сестра ви да оспорва и вижте докъде стигнахте и то отчаяна - да развалите договора, с който сестра ви е придобила друг недвижим имот от родителите ви. Каква е точно целта ви? Доколкото разбирам родителите ви искат приживе да разделят имуществото си между двете се дъщери - съвсем нормално.
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот HHRISTINA » 08 Ное 2008, 10:36

Де да беше толково просто,става въпрос не само за правни ,но и за чисто емоционални отношения,не си наясно с всички подробности!
HHRISTINA
Младши потребител

Мнениеот nevin_alibriam » 09 Ное 2008, 00:06

HHRISTINA, не мога да ти върна отговор на лични, тъй като не си си включила входящи на ЛС.
nevin_alibriam
Потребител

Следваща

Назад към Съсобственост и делба