начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Дискусионен форум, посветен на конкурсите за магистрати

Мнениеот slun4o » 15 Сеп 2008, 14:53

plsabev,

за съжаление никой не се е отзовал на молбата ми и не мога да помогна :(
slun4o
Младши потребител

Мнениеот eklekti4kata » 15 Сеп 2008, 18:41

Колеги,намерих си записките от ноемврийския. Не гарантирам, ако има непълноти.
Т.Петров отишъл да вечеря с пълнолетния си син в бистро.Ст.Йорданов и Л.Коларски седяли на съседната маса. Пияният Ст.Йорданов говорел шумно и псувал околните. В един момент насочил вниманието си към Т.Петров и сина му. Започнал да се присмива и сочейки с пръст,викал:"Гледай ги тия педерасти".Т.Петров се обърнал и му казал:"Млъквай,нещастник!", но той го напсувал и му казал:"Ти млъквай,гледай си педерастчето".
Вбесен,Т.Петров извадил пистолет, за който нямал разрешително, и стрелял срещу Ст.Йорданов. Уцелил Л.Коларски, който извикал и паднал на земята.Като видял кого уцелил,Т.Петров скочил към пострадалия и се развикал да викат линейка. Докато бил наведен над Л.Коларски, Ст.Йорданов извадил от джоба си ножче и го забил в гърба му отляво. В резултат на намушкването ....прободна рана в гръдната кухина...временно опасно за живота.
Л.Коларски починал.
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот zamzak82 » 15 Сеп 2008, 21:58

Това не е ли наказателният казус от изпита през юни - ако не е то през юни беше същият само. Единият въпрос беше кой е компетентния първоинстанционен съд а другият беше да се определи формата на вина на всеки от извършителите - доколкото помня
zamzak82
Младши потребител

Мнениеот missy » 16 Сеп 2008, 10:06

http://www.vas.bg/new/ImageUpload/2007-11-3.doc

http://www.vas.bg/new/ImageUpload/2007-7-5.doc

http://www.vas.bg/new/ImageUpload/2006-4-5-7.doc

това са трите публикувани теста досега. този от юни-2008г го няма , или поне аз не го намирам :oops:
за всички готвещи се за изпита- съветвам ви да послушате колегите и да прегледате форума- има тема"изпит за адвокатската колегия" ,където са обсъждани доста неща от последните два изпита. там може да намерите отговори на някои от въпросите си. успех!!
missy
Младши потребител

Мнениеот missy » 16 Сеп 2008, 10:09

eklekti4kata написа:Колеги,намерих си записките от ноемврийския. Не гарантирам, ако има непълноти.
Т.Петров отишъл да вечеря с пълнолетния си син в бистро.Ст.Йорданов и Л.Коларски седяли на съседната маса. Пияният Ст.Йорданов говорел шумно и псувал околните. В един момент насочил вниманието си към Т.Петров и сина му. Започнал да се присмива и сочейки с пръст,викал:"Гледай ги тия педерасти".Т.Петров се обърнал и му казал:"Млъквай,нещастник!", но той го напсувал и му казал:"Ти млъквай,гледай си педерастчето".
Вбесен,Т.Петров извадил пистолет, за който нямал разрешително, и стрелял срещу Ст.Йорданов. Уцелил Л.Коларски, който извикал и паднал на земята.Като видял кого уцелил,Т.Петров скочил към пострадалия и се развикал да викат линейка. Докато бил наведен над Л.Коларски, Ст.Йорданов извадил от джоба си ножче и го забил в гърба му отляво. В резултат на намушкването ....прободна рана в гръдната кухина...временно опасно за живота.
Л.Коларски починал.

това е казуса от последния изпит -през юни :) аз лично съм забравила подробностите дори на този казус......а за гражданския да не говорим:shock:
missy
Младши потребител

Мнениеот eklekti4kata » 16 Сеп 2008, 10:34

От 14 юни е казусът, който съм възпроизвела по-горе.Грешката е моя, защото мислех в момента за ноемврийския :cry:
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот eklekti4kata » 16 Сеп 2008, 11:13

Въпросите са:
1.Дайте пр.квалификация на деянията
2.Подлежат ли на отнемане пистолета и ножа?
3.Чия е подсъдността?
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот djalma » 16 Сеп 2008, 15:45

Колеги, имам следния действителен казус. Една банка вече няколко месеца по ред подава неактуална информация за моята кредитна задлъжнялост към централния кредитен регистър в БНБ, като дава кредит, който е погасен още ноември 2007г. Въпреки, че им писах жалба и получих уверения от тях, че кредита ще бъде свален от ЦКР, продължават да го подават. Интересувам се как и на какво основание мога да подам иск против тях за нанесени вреди и пропуснати ползи, и да искам обезщетение за това?
djalma
Потребител

Мнениеот palmi » 18 Сеп 2008, 20:22

keith_flint69 написа:А какви документи следва да бъдат подадени - защото от САК ми дадоха заявление за ВПИСВАН В РЕГИСТЪРА, но заявление за допускане на изпита нямат, а по наредбата пише, че тррябва да се подаде именно такова, в свободен текст ли трябва да е - някой колега може ли да внесе малко светлина, че септември почти мина :)

P.S. А и къде точно трябва да се подадат въпросните документи и колко пари е таксата за участие в изпита???
palmi
Нов потребител

Мнениеот eklekti4kata » 18 Сеп 2008, 23:08

palmi, защо се гавриш?Ако можеш, отговори на последния въпрос, на който не му е място тук, но все пак е въпрос. Ако не можеш, не се меси в разговора по темата -Виж по-горе за справка. Ако можеш да бъдеш добронамерен и да дадеш на някого това, от което има нужда в момента-то го направи,ако не можеш,просто не ти е мястото тук в темата.Съжалявям, че съм по-рязка отколкото трябва, но така мисля.
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот zamzak82 » 19 Сеп 2008, 00:25

ДО АДВОКАТСКИ СЪВЕТ НА
АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ
Гр. ……….

З А Я В Л Е Н И Е

от
……………………….., с ЕГН ……………………….

с постоянен адрес: гр. ………….., п.к. …………., ул. „……….” № …., ет. ….
телефон за връзка /GSM ………………….

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

Желая да участвам в изпита за вписване като адвокат в Адвокатска колегия – гр. …….., който ще се проведе в град София на ………….. г. /писмен/ и на ………… г. /устен/.

Съгласно чл.9, ал. 2 от Наредба № 2 за условията и реда за провеждане на изпита за адвокати и младши адвокати към заявлението прилагам:

1. Нотариално заверен препис на диплома за завършено висше юридическо образование;
2. Нотариално заверен препис на удостоверение за юридическа правоспособност;
3. Документ за платена такса;

Заявявам, че съм запознат/а с Наредба № 2/09.11.2004 г. на Висш адвокатски съвет за условията и реда за провеждане на изпита за адвокати и младши адвокати, обнародвана в ДВ,
бр.99/2004 г., доп. бр. 39 от 10.05.2005 г., поправка бр. 41 от 13.05.2005

………………. С уважение: _____________________
Гр. ………….. /……………………/

Аз попълних такова заявление през юни и ми го приеха, само май се разместиха редовете сега при пействането за което се изинявам но поне ще ви е като ориентир,
zamzak82
Младши потребител

Мнениеот eklekti4kata » 19 Сеп 2008, 00:48

шzamzak82, явно , че и ти не спиш.Кажи си изводите,от които поумня от изпита :D Ако искаш,на лични да не товарим форума.missy също е много в час, да знаеш.
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот eklekti4kata » 19 Сеп 2008, 00:51

Извинявай за ш-то :cry: отпред
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот djalma » 19 Сеп 2008, 16:02

На изпита през юни мисля, че имаше такъв въпрос: съпрузи, които са във фактическа раздяла, ако единия от тях придобие имущество през този период, то ще бъде ли то СИО или не? Къде мога да прочета по-конкретно за понятието "фактическа раздяла". Някой не си ли спомня по памет гражданскоправния казус от юни?
djalma
Потребител

Re: идва ноември и пак изпит за младши адвокати

Мнениеот eklekti4kata » 25 Сеп 2008, 11:28

Това е от ТР № 35/71 г.
1. Недвижимите и движимите вещи и правата върху вещи, придобити през време на брака до прекратяването му, освен вещите, придобити по наследство и дарение и вещите за лично ползване и упражняване на занаят, стават общи на двамата съпрузи, независимо от това на чие име са придобити, и в случаите, когато те са придобити през време на фактическа раздяла на съпрузите.
2. Когато обаче фактическата раздяла е прекъснала всякакви духовни, физически и икономически връзки между съпрузите и е изключен какъвто и да било принос в придобиванията на единия съпруг от страна на другия, съпругът, на чието име са придобити, може с установителен иск по чл. 97 ГПК да установи, че тези имущества не са общи по смисъла на чл. 13, ал. 1 СК, че те принадлежат лично на него.
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот djalma » 25 Сеп 2008, 13:08

Ти беше ли на изпита през лятото и взе ли го? От къде да вземем теста и казусите.
djalma
Потребител

Мнениеот djalma » 25 Сеп 2008, 13:12

къде може да се прочете повече за тази "фактическа раздяла"
djalma
Потребител

Мнениеот zamzak82 » 28 Сеп 2008, 10:39

Тази тема позамря малко, всички ли сте прекалено заети с четене? Сега се сетих че на изпита през юни имаше въпрос свързан с етажната собственост който предизвика спорове след приклюване на теста. Ако не се лъжа беше покривът на терасата етажна собственост ли е или не или нещо подобно но в този смисъл. Ако някой си спомня въпроса по -точно нека го пусне,
zamzak82
Младши потребител

Мнениеот djalma » 30 Сеп 2008, 09:45

до колкото си спомням въпроса беше дали покривът на жилище на последния етаж, който се полза като тераса, е обща собственост, или е само собственост на собственика на жилището. По този въпрос Стоян Ставру във "въпроси на вещното право" е дал отговор, че е обща собственост. За по-подробно си прочети там.
djalma
Потребител

Мнениеот djalma » 30 Сеп 2008, 09:51

На 14, 15 и 16 октомври пак ще има семинар за обучение на "бъдещите адвокати". Аз бях през м.май. Не мога да кажа, че е излишно, но смятам, че може и без него. Поне през май месец не беше особено интересно. Хареса ми най-много лекцията на Ина Лулчева - по-точно решихме почти мсички тестове и казуси от предишни изпити. А Джеров и росен /как му беше името не си спомням/ просто казваха по няклко думи теория, без да се рещи нито един тест или казус. Надявам се обаче на този семинар най-накрая да пуснат теста и казусите от юнския изпит, за да ги използваме в подготовката си за м.ноември. Не че въпросите ще са същите, но все пак.....
djalma
Потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Конкурси, изпити