начало

ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС ВКС потвърди отказа хора от „Ново начало“ да влязат като помагачи по делото за вписване на изключването им от ДПС

Право на строеж

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Право на строеж

Мнениеот Анелия » 12 Мар 2005, 16:20

Строителна фирма ми предлага да закупя право на строеж върху определен апартамент с конкретна жилищна площ, както и с право на собственост върху процент от общите части от сградата. Ще ви бъда много благодарна ако ми кажете трябва ли в нотариалния акт да настоявам да се включи и право на собственост върху част от земята.
Анелия

Re: Право на строеж

Мнениеот monteskio » 12 Мар 2005, 16:25

Зависи, дружеството -строител дали е собственик на земята. Ако не е - няма как да Ви породаде ид.част, от нещо, което не притежава.Константна практика е страителя да има само учредено право на строеж. В този случай, може да е прехвърли имено само правото на строеж върху конкретно индивудиализиран имот - с всички необходими безелеи - разпределение, кравдратура, граници, както и ид.части от общите части на етажната собственост.

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот Ant » 12 Мар 2005, 18:40

Доколкото съм запознат, така е само в Сф.
Тук, във Варна, практиката е обратна - строителят често е вече собственик на земята и продава съответните части от нея на клиентите.
Върпос на избор. Различна е и цената, разбира се.
Лично аз, винаги настоявам за прехвърляне и на и.ч. от пр. на собственост в/у земята. Стува ми се по-стабилно и естествено. Решава и някои бъдещи отношения.
Съгласен съм с колегата Монтескьо, че ако строителят не притежава, не може да прехвърли. Не е невъзможно и да приемете и само пр. на строеж, разбира се. Така са повечето панелки.
Лек ден.
Ant

Мнениеот Гери » 12 Мар 2005, 18:42

А тук си е прецедент строител да прехвърли ид.ч. от земята :)
И се чудя как въпреки огромния брой измами, хората продължават да купуват!
Гери

Назад към Строителство и регулация