начало

Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите Разумният подход е КС да отговори дали председател на върховен съд с изтекъл мандат може да бъде избран за изпълняващ функциите

Помощ! Трасиране на граници на имот

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Помощ! Трасиране на граници на имот

Мнениеот gogo55 » 16 Апр 2008, 16:32

Здравейте!
Много се извинявам, че Ви притеснявам, но исках да Ви попитам за един проблем именно за имоти!
Значи накратко ще Ви обясня. В нашият имот днес дойде един съсед, с лицензирана фирма да трасират неговият имот.Защото той има претенции че в нашият имот има негова част. Но по принцип имотите ни се разделят със земедески път,който е грешно е нанесен,тъй като по скица,пътя минава през къщата,което е недупустимо.И този съсед сега е сложил колчетата за трасиране в нашето място и казва че е негово.Въпроса ми е какво да направя в случая, как да спра това, което е влизане във владение според мен????
Изобщо посъсетвайте ме!
gogo55
Нов потребител

Мнениеот ivanovna » 16 Апр 2008, 16:38

Заведете иск по чл.108 от Закона за собствеността, щом съседът Ви вече е установил владение върху тази част от имота, а не само твърди че е неин собственик /не само оспорва правото Ви на собственост/.
ivanovna
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 16 Апр 2008, 16:44

Махате си колчетата и си му казвате на съседа да ходи да си копа неговата нива и да не Ви занимава с глупости ... Исковете той да ги завежда щом твърди, че е собственик!
inspectora
Активен потребител

Мнениеот gogo55 » 16 Апр 2008, 16:52

Ако найстина махна колчетата, може ли нещо да стане?
И ако той реши да продаде това място?Защото аз се опасявам че ще отиде да узакони скицата направена от тази фирма,но това място е върху земеделска земя. И не зная какво може да направи изобщо този човек?
gogo55
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 16 Апр 2008, 17:21

Добре де, според вашите документи (за собственост, скици и т.н.) къде е границата? На колчетата, или другаде?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот gogo55 » 16 Апр 2008, 17:37

Ами много е объркана тази скица,защото пътя който разделя имотите е даден че къщата е върху пътя,което по закон е недупустимо. Но той и фирмата не го взима впредвид това.А това е грешка по чл.26,която ни казаха от Поземлена комисия и те си придвиждат някакви си протоколи за тази грешка!Много е заплетена системата.
Аз не зная Вие (inspektora), дали ще вещ по тези неща, за да Ви изпратя ако трябва скиците да погледнете казуса?
gogo55
Нов потребител

Мнениеот mishi_83 » 19 Апр 2008, 22:55

inspectora написа:Махате си колчетата и си му казвате на съседа да ходи да си копа неговата нива и да не Ви занимава с глупости ... Исковете той да ги завежда щом твърди, че е собственик!

На скоро попаднах на подобен казус и резултатът от махането на колчетата беше следният - образуване на предварителна проверка по ЗСВ с оглед на осъществен състав на престъпление по чл. 323 НК :wink:
(преписката все още е при прокурора за решаване).

В най-добрия случай ще се отървете с административно наказание по ЗКИР.

Така че, колегата малко прибърза като Ви посъветва сам да разрешите спора :wink:

По мое мнение меродавен е устройствения план и сте длъжен да се съобразите с резултатите от извършеното трасиране. В случая не би могло да се размишлява и в насока за изтекла придобивна давност, тъй като по ЗТСУ (отм.) е съществувала забрана за придобиване по давност на реална част от УПИ, а макар по сегадействащия ЗУТ това да е възможно (при определени предпоставки), то съдейки от влизането в сила на закона не е изтекъл необходимият 10-годишен срок на продобивна давност.

И накрая, за да Ви окуража - не са редки случаите, когато се допускат грешки при трасирането. Съветът ми е да ползвате услугите на друг лицензиран експерт (правоспособно лице по ЗКИР), който да извърщи ново измерване.

Успех..пътят ще е дълъг и труден (знам го от опит)!
mishi_83
Потребител

Мнениеот BIGUEL » 24 Апр 2008, 19:55

Имота земеделски ли е ?? И ако е земеделски кога е построена къщата !! Според кой план ви вземат от имота - кадастрален ; регулационен или земеделската карта ??
BIGUEL
Нов потребител

Re: Помощ! Трасиране на граници на имот

Мнениеот lifebook » 29 Апр 2009, 16:27

Здравейте, един от начините да решите спора е да се обърнете към друга фирма, която да трасира Вашия имот и да се сравнят резултатите. Може да погледнете повече информация на този сайта http://www.geoimot.com.
lifebook
Нов потребител

Мнениеот zelen » 29 Апр 2009, 22:52

Да не излезе като надраскана грамофонна плоча/ преди малко писах в друга
тема/ , но много е важно кой дава безплатните съвети и ако това е търговец с интереси в нановото трасиране, трябва да имате едно наум.
Мнението на този специалист е по-различно от това на вашия адвокат, който ще ви консултира от правна гледна точка, а не от геодезична.

Наистина отивате в дълбоки води и ако не можете да плувате сам/ ако не сте адвокат /, потърсете консултация с адвокат - специалист по ЗУТ.
zelen
Потребител

Мнениеот super_c » 30 Апр 2009, 11:25

Аз съм на мнение, че възможна грешка от трасиране е малко вероятна, но ако имате съмнение ето link със почти всички геодезически фирми в София - http://geodezichnifirmi-sofia.start.bg/ - може да изберете най-добрата или най-евтината. Но казуса изглежда по-скоро юридически.

инж.Георги Гочев
http://super-c.net/
super_c
Младши потребител

Мнениеот gocm1 » 05 Май 2009, 14:40

Ако измерването при трасиране се извършва със станция, то да знаете че сто и един процента е допусната грешка, но тя може да е в рамките до 60 см.Начините да измамиш някого с 30-40 см при измерване със станция са доста.Единствено може да имате доверие на геодезист който измерва с рулетка,по-трудничко е с рулетка, но си е най-точно.Разбира се ако е парцелът малък 500-600 кв.м.Ако е в рамките на декари, то тогава няма да ги гоните тези 60 см. и е по-добре със станция.Хванете си лицензиран геодезист и му кажете това което Ви писах. Успех!
gocm1
Младши потребител

Мнениеот super_c » 07 Май 2009, 13:43

gocm1 написа:Единствено може да имате доверие на геодезист който измерва с рулетка,по-трудничко е с рулетка, но си е най-точно.

Единствено може да имате доверие на убиец, който убива с нож, по-трудничко е с нож, но си е най-добре.(нищо че съществува пистолета)
Единствено може да имате доверие на планинар, който се ориентира с компас, по-трудничко е с компас, но си е най-точно.(нищо че с GPS може да разбереш местоположението си до сантиметри)
Единствено може да имате доверие на общ работник, който ви носи тухлите на петия етаж, по-трудничко е на ръка, но си е най-добре.(нищо че има кранове)

gocm1 написа:Ако измерването при трасиране се извършва със станция, то да знаете че сто и един процента е допусната грешка, но тя може да е в рамките до 60 см.Начините да измамиш някого с 30-40 см при измерване със станция са доста.

Никога не съм си и помислял че геодезист може да мами съзнателно.
Опитвам се да разбера що за специалист може да роди подобни бисери, ако г-н gocm1 е геодезист, то той само оронва името на професията.

инж.Георги Гочев
http://super-c.net/
super_c
Младши потребител

Мнениеот iliyamar » 11 Май 2009, 20:08

Изкарайте си скица с координати от Агенция по Кадастъра или Общинска служба земеделие и гори и ги дайте на колега- лицензиран геодезист да ви ги трасира, като издаде протокол от извършената дейност. Това ,че пътя е бил погрешно нанесен не е повод за успокоение. Напротив- било е нужно своевременно да направите поправка в КВС (плана за земеразделяне). Излиза ,че според скицата къщата или поне част от нея е попадала в имот общинска собственост, какъвто се явява пътя, а вие не сте възразили нито по времето когато е бил публикуван за обжалване плана, нито след това. За мен вероятността да се сбърка от лицензираната фирма е малка.
iliyamar
Нов потребител

Мнениеот petko_a » 12 Май 2009, 15:22

Чак онемях от глупостите дето е изписал колегата по-горе за точността на метода с рулетките. Боже, Божеее.... Честно казано ми е интересна реакцията на геодезист, към който предявят претенции за трасиране с рулетка , защото станциите мерели грешно.
petko_a
Потребител

Мнениеот hristo_22 » 13 Май 2009, 18:22

Колеги, не си кривете душата.Има и такива които наистина окипазяват името на професия"геодезист".Аз лично съм попадал на такъв случай.Тотална станция SET и естествено знаете как става номера с наклонената призма.Етоооооооо,това е и се удоволетворява искането на клиента.Хайде иди го съди,разходи дела,адвокати за 30-40 см разлика не си заслужава.Всичко е възможно.Господинът, или госпожата там отгоре с коментара за "измерването с рулетка" наистина е прав/права. Но не ни оттърва коментарът май.
hristo_22
Нов потребител

Мнениеот iliyamar » 14 Май 2009, 10:09

Христо, аз номера с наклонената призма не го знам... Това да удовлетвориш искането на клиент е да му покажеш нещата такива каквито са, а не умишлено да да заблуждаваш него че и съседа му. Ти затова си правоспособен и затова имаш право да ги вършиш тези неща, защото си над интереса на един или друг заинтересован, независимо кой ти плаща. Ти си длъжен да установиш максимално точно границата на собственост.
Да, за жалост при пренасянето от хартиен носител (както все още се практикува на повечето места) на границата- реалната точност е 20-30см. Така че това можеш- това правиш, но да наклоняваш призми и такива глупости - не смятам че е редно.
Рулетката не е алтернатива освен ако не си измислил начин да мериш хоризонтални ъгли с нея... Ползвай си я със здраве , но само за да измериш контролно разстоянията на вече забитите с тотална станция колчета. Така и ти се предпазваш от грешка , а и човека за който правиш трасировката се убеждава че си работил добре.

инж. И. Маринов
iliyamar
Нов потребител

Мнениеот hristo_22 » 14 Май 2009, 17:14

Прав си колега Маринов, но с това което съм описал е резултат от действие на колега и се наложи с рулетка да извърша контролни измервания за да го хвана в крачка,той естествено си призна умишлената грешка. Ответната страна хвърлика маса пари за две геод. измервания заради колегата.Нямяше къде да мърда след като направихме поотделно измерването със станция с още един колега и контролни с рулетка за сигурност на точност и успокоение на страните.
инж. Христов
hristo_22
Нов потребител

Мнениеот petko_a » 15 Май 2009, 12:40

Честно да ти кажа колега Христов, не знам как вярваш на точност на мерене с рулетка , освен ако не е гола поляна. Геодезиста решил ли е да те излъже с 30см, ще те излъже независимо с какво мериш. Освен ако не се е изхитрил да пише едно в документа дето ти дава, а на място съвсем друго да трасира. Но те такава глупост бая трябва да е отчаян за да направи човек. Често се е случвало примерно клиенти да си проверяват разстоянията между оси на шнурово скеле и изревават че не излизат разстоянията. А никак не правят сметка, че дължините по скелето съвсем не са по перпендикуляра на осите, нито пък са хоризонтални. Ама пък нали си мерят по сигурния начин с рулетките...
petko_a
Потребител

Мнениеот ceci_zlateva » 16 Юли 2009, 18:18

Имам въпрос на който не мога да намеря отговор до сега и се надявам някои да ми помогне. Взимам под наем от общината 40 имота, който са земезелска земя, за 5 год и искам да ми ги трасират от общината като наемодател. Права ли съм и на коя разпоредба , закон мога да се позова за да го направят?
ceci_zlateva
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация