- Дата и час: 10 Фев 2025, 19:03 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Колко е наказанието за дребна кражба първи път до 20 лева
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
34 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
Според нашите закони евтаназията е забранена и определено ще ми е много любопитно да прочета за убийство, при което е приложен чл.9, ал.2
- Gabi1
- Потребител
pokerman написа:РЕШЕНИЕ № 564 ОТ 20.12.1984 Г. ПО Н. Д. № 601/1984 Г., II Н. О.
Когато предмет на деянията по чл. 194, ал. 3, 195. ал. 3, 204 б. "а", 206, ал. 1 и 5, 207 НК и за вещно укривателство във връзка с тях са течни горива на стойност над 10 лв. не се прилага разпоредбата на чл. 218, б. ал. 1 НК. а разпоредбата на чл. 218а, ал. 5 НК, тъй като тя е специална с оглед предмета на деянието.
Тези престъпления не са декриминализирани и на извършителите се налагат предвидените за тях наказания по НК, а не административни наказания.
Било е така явно, но сега сме 2007 г.
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
За портокал. Да, виж това не се бях сетила. Съвсем теоретично мисля, че в този случай може да се говори за малозначителност. Но с оглед обекта - считам, че обществото ни не е дорасло още, за да може да се приложи на практика. Освен това ако започне да се прилага, ще започнат много злоупотреби, мисля, че това е основната пречка. Защото огромната разлика ще е само в субективната страна, а тя - както всички трудно знаем, е много трудно /почти невъзможно/ да бъде изяснена изцяло. Но чл. 55 НК и аз считам, че задължително следва да се приложи, ако е доказано, че това е целта /отървавене от непоносими болки или каквато е там причината/.
- dozn03
- Потребител
Според мен не може да има малозначително или необществено опасно или с явно незначителна общ. опасност убийство, съответно не може да се приложи чл.9 ал. 2 НК за такъв вид престъпление.
Но чл.9 ал.2НК наистина е приложим за всички видове престъпления.
В правната теория и доктрина е прието, че деянието е престъпление само когато с него се увреждат защитени от закона обществени отношения. Обществената опасност е определящ, обективен признак на всяко престъпление. Когато деянието е явно незначително, то не е и престъпление. Това следва от самото определение за престъплението и е уточнено в чл.9 ал.2 от НК- не е престъпно деянието, което макар и формално да осъществява признаците на предвидено от закона престъпление неговата обществена опасност е явно незначителна. Разпоредбата на чл.9 ал.2 НК е обща и приложима за всички престъпления по НК. Единственото условие е деянието, макар и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, неговата общ. опасност да е явно незначителна. Други изисквания законът не поставя.
Но чл.9 ал.2НК наистина е приложим за всички видове престъпления.
В правната теория и доктрина е прието, че деянието е престъпление само когато с него се увреждат защитени от закона обществени отношения. Обществената опасност е определящ, обективен признак на всяко престъпление. Когато деянието е явно незначително, то не е и престъпление. Това следва от самото определение за престъплението и е уточнено в чл.9 ал.2 от НК- не е престъпно деянието, което макар и формално да осъществява признаците на предвидено от закона престъпление неговата обществена опасност е явно незначителна. Разпоредбата на чл.9 ал.2 НК е обща и приложима за всички престъпления по НК. Единственото условие е деянието, макар и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, неговата общ. опасност да е явно незначителна. Други изисквания законът не поставя.
- alissa
- Потребител
И все пак квалифицираният състав на дадено престъпление обуславя неговата по-висока степен на обществена опасност от обикновения. Именно за това са предвидени и по-високи наказания. И в същото време това същото деяние да се явява малозначително или с незначителна обществена опасност?
Значи за кражба на портмоне с 5 лв. вътре, но взето от къща чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, ще искаме прекратяване, защото сумата е малка. 5 лв. са две кутии цигари- явно е малозначително. Това, според мен, не е така.
Значи за кражба на портмоне с 5 лв. вътре, но взето от къща чрез разрушаване на прегради, здраво направени за защита на имот, ще искаме прекратяване, защото сумата е малка. 5 лв. са две кутии цигари- явно е малозначително. Това, според мен, не е така.
- Gabi1
- Потребител
Габи, по принцип си права, но нали знаеш, че правото е наука в която всички обстоятелства и факти имат значение, затова всеки случай е уникален и едва след откриването на спецификата му може да се направи адекватна преценка, какво и дали може да се случи...така и с чл.9 ал.2 НК. Размерът на вредата не е определящ, качествата на субекта също имат значение, оценката трябва да се прави задълбочено и конкретно за всеки случай. Иначе ще настъпи ненаказуемост за всички престъпления с вреди до 150 лева, което не е било нито цел на законодателя, нито може да се превърне в цел на съда. От друга страна за квалифициращи признаци на кражбата освен посочените от теб белези има и други, прим. използване на техническо средство или специален начин и т.н...хипотези много, законодателят е предвидил наказание от 1 до 10 год. лишаване от свобода за всички случаи на квалифицирана кражба. Но за всеки случай съдът решава конкретно. Неоправдано е за опит за кражба на една кокошка /примерно- техн. средство: ножици за рязане на тел/, да се налага наказание лишаване от свобода. Аз така мисля. Обикновенно, ако се стигне до съд и той така мисли...
- alissa
- Потребител
Абе, колеги, що се връзвате на sunshine. Някой колега сподели, че е прекатил три пъти през последната година такива дела. Само не спомена в кой вилает кадията прилага така творчески закона... Пък и казуса ни спести, поне квалификацията да беше пусната, та да умуваме. Иска да си се похвали, че е най-добрия адвокат ... кво толкоз. ДА МУ РЪКОПЛЯСКАМЕ ЗАЕДНО,
О, неразумниййййй.....![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
О, неразумниййййй.....
![Twisted Evil :twisted:](./images/smilies/icon_twisted.gif)
"Говори кратко, искай малко, тръгни си бързо"
Петър І
Петър І
- uvella
- Потребител
sunshine_75 написа:Чл. 9, ал. 2 може да се прилага за всички престъпления, дори и за убийство. Зависи от вътрешното убеждение на прокурора и на съда (ако се стигне до съд).
Мислех да не пиша по темата, ама не ми дава мира въпросът чие убийство може да е малозначително?!
Имаше преди един професор по ГП, който на изпит много обичаше да се гаргари със студентите, и пита колега:
-Кажете, какво е смъртта? Бъдещо сигурно или бъдещо несигурно събитие?
-Бъдещо сигурно събитие!- с увереност отговори колегата.
-Добре, твърдите, че е сигурно. Обаче, колега, като се замислим...Сега вече времената са други, медицината напредва и човешкият живот се удължава. Освен това, по телевизията дават "Шотландски боец"...Човекът е безсмъртен, не може да умре. Та, колега, какво казахте, че е смъртта?
-Бъдещо несигурно събитие-промънка тотално обърканият колега.
-Как ще е несигурно, бе!!!
![Evil or Very Mad :evil:](./images/smilies/icon_evil.gif)
Та, в този ред на мисли, май единственото малозначително убийство ще да е на..."Шотландски боец"
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Rara avis in terris
-
bebitor - Активен потребител
Gabi1 написа:Според нашите закони евтаназията е забранена и определено ще ми е много любопитно да прочета за убийство, при което е приложен чл.9, ал.2
![Shocked :shock:](./images/smilies/icon_eek.gif)
![Sad :(](./images/smilies/icon_sad.gif)
![Wink :wink:](./images/smilies/icon_wink.gif)
![Cool 8)](./images/smilies/icon_cool.gif)
...полицай, наистина е призвание...
- policai
- Потребител
Gabi1 написа:(2) Не е престъпно деянието, което макар формално и да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна.
Не исках да споря повече, но - малозначителност и убийство нещо не ми се връзват. При убийство може да се прекрати на всяко друго основание, но не и малозначителност.
А и при квалифициран състав да се прекратява по малозначителност - това е просто абсурд.
Е как бе , колега?!
Ами убийство на собствената съпруга ?! Хахаха,не можело чл.9 ал2, я напийте мъжката половина от прокуратурите и ги питайте какво мислят?! Ми разбира се , че е маловажен случай?!
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
![Laughing :lol:](./images/smilies/icon_lol.gif)
Или пък, да речем- изнасилване на блондинка-тва си е чисто дребно хулиганство по указа....
та така; абе, време е да се уеднакви практиката и да въведем прецедентното право-страшен купон ще настане
![Idea :idea:](./images/smilies/icon_idea.gif)
- miriam
- Потребител
bebitor написа:sunshine_75 написа:Чл. 9, ал. 2 може да се прилага за всички престъпления, дори и за убийство. Зависи от вътрешното убеждение на прокурора и на съда (ако се стигне до съд).
Мислех да не пиша по темата, ама не ми дава мира въпросът чие убийство може да е малозначително?!
Имаше преди един професор по ГП, който на изпит много обичаше да се гаргари със студентите, и пита колега:
-Кажете, какво е смъртта? Бъдещо сигурно или бъдещо несигурно събитие?
-Бъдещо сигурно събитие!- с увереност отговори колегата.
-Добре, твърдите, че е сигурно. Обаче, колега, като се замислим...Сега вече времената са други, медицината напредва и човешкият живот се удължава. Освен това, по телевизията дават "Шотландски боец"...Човекът е безсмъртен, не може да умре. Та, колега, какво казахте, че е смъртта?
-Бъдещо несигурно събитие-промънка тотално обърканият колега.
-Как ще е несигурно, бе!!!
![]()
Та, в този ред на мисли, май единственото малозначително убийство ще да е на..."Шотландски боец"
В България някои убийства са многозначителни , някои препоръчителни, някои обозначителни, за други вървят залагания из интернет, а други незначителни и ако се загледате в новините лесно ще подредите кои към кои следват .Незначителни и малозначителни са всички убийства, по които е изтекла давността в търсене на "неизвестен извършител уби брат си".
И нямам представа от практическа гледна точка , и ако се абстрахираме от тоновете "размисли със/без страсти" , които можете да ми изсипете тук на теория , на практика кой ще ме убеди , че това не е така?!
- miriam
- Потребител
sunshine_75 написа:Чл. 9, ал. 2 може да се прилага за всички престъпления, дори и за убийство. Зависи от вътрешното убеждение на прокурора и на съда (ако се стигне до съд).
Понеже темата се отнася за престъплението кражба, възможно ли е да сте се объркали и в края на първото изречение вместо "кражба" да сте написали "убийство". Защото не ми е известен случай да е отнет нечий живот и деянието да се счита за малозначително по чл.9, ал.2 НК.
- reveta
- Младши потребител
34 мнения
• Страница 2 от 2 • 1, 2
|
|