начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

офис в жилищна сграда?

Казуси за недвижими имоти

офис в жилищна сграда?

Мнениеот tanya81 » 23 Апр 2007, 13:53

Здравейте, предполагам, че много хора са се сблъсквали с подобен проблем и ще се радвам, ако ми помогнете.
Собственик съм на апартамент, находящ се на 2-ри етаж в жилищна сграда. В апартамента се помещава офис. Не се вдига никакъв шум и не се посещава от външни лица, освен от служителите.
Подадено е оплакване от останалите живущи в блока до общината и до РДНСК. Не знам дали е било проведено Общо събрание на собствениците в сградата и дали са взели някакво решение, тъй като не съм била уведомявана да присъствам на такова събрание.
От РДНСК идваха на проверка и ме поканиха да отида да ми връчат акт.
Не желая да прекратявам дейността в офиса. Как според вас трябва да организирам своята защита с оглед действащото законодателство и натрупаната практика по случая?
tanya81
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 23 Апр 2007, 14:45

Вижте чл.38,ал.3 от ЗУТ.
Вие в момента ползвате апартамент за офис в нарушение на чл.178 от ЗУТ.Не виждам как по същество може да се защитите.
georgi07
Потребител

Мнениеот marter » 24 Апр 2007, 08:52

Както предполага колегата - в нарушение сте (, ако не сте спазили ЗУТ, ЗС и ПУРНЕС).
Но въпреки нарушенията, проверете дали наистина е имало общо събрание. Имало ли е писмени :shock: покани, проведено ли е по надлежния ред (ПУРНЕС), има ли протокол и решения... :cry: В повечето от случайте хората не са информирани за тези тънкости :cry: и при несъответствие с правилата - решенията на ОС на ЕС са неправомерни, поради неспазения ред :wink:
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот AIN6TAIN » 24 Апр 2007, 09:07

Гореписащите ти дават акъл , а не ти помагат ???
Аз ще ти помогна :lol:
Заявяваш ,че си писател и на адреса упражняваш ТВОРЧЕСКА ДЕЙНОСТ , а не офис/търговска дейност/ и........си прави каквото си искаш , мачкай завистниците , но без да прекаляваш и да си създаваш врагове :lol:
В този смисъл прави жалби и т.н...... :D
AIN6TAIN
Потребител

благодарност на всички

Мнениеот tanya81 » 24 Апр 2007, 10:11

благодаря ви искрено за съветите. И ние смятаме да не се отказваме и да търсим начини за справяне със ситуацията... :wink:
tanya81
Нов потребител

Мнениеот tonina » 24 Апр 2007, 10:29

Всеки заинтересован може да подаде жалба, че ползвате имота си незаконно /без да сте сменили предназначението му по предвидения в ЗУТ ред/. Достатъчно е да приложи към жалбата си копие от своя документ за собственост. В случая не мисля, че е от значение дали общото събрание е проведено при спазване изискванията на ПУРНЕС. За да бъде извършена проверка, достатъчно е само един от съседите Ви да подпише жалбата, както и явно е станало. Вижте дали няма някакви нарушения на ЗАНН при съставяне на акта. Дори и да извършвате индивидуална творческа дейност, пак трябва да смените предназначението на имота – например в ателие. Иначе трябва да докажете, че няма никакъв достъп на външни лица, което е съмнително.
tonina
Младши потребител

Мнениеот georgi07 » 24 Апр 2007, 12:18

Това което предлага Аинщайн не ви върши работа защото процедурата за промяна на предназначението от жилище в ателие е същата като от жилище в офис.Отново трябва нотариално съгласие.
Единствено, което може би е изход е да накарате съседите да си оттеглят жалбата до РДНСК.
Или да прибегнете до "екзотичната" хипотеза на споразумение по чл.20 от АПК и да разчитате, че все още няма практика по този член и ще мине каквото и да се споразумеете.
georgi07
Потребител

Назад към Имотни казуси