начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

HELP ! СЪСЕДЕН ИМОТ В СЪСОБСТВЕНОСТ С ОБЩИНА

Казуси за недвижими имоти

HELP ! СЪСЕДЕН ИМОТ В СЪСОБСТВЕНОСТ С ОБЩИНА

Мнениеот ogivo » 15 Апр 2007, 18:29

Собствения ми имот граничи със земя на частно лице в съсобственост с общината.Поради намерението ми да закупя съседния имот се опитах да се снабдя с данните на собственика на частния имот но за съжаление общината и данъчна служба не разполагат с такива-при тях няма данни за частния имот. Също и за държавния имот няма данни- оказва се че само аз знам историята на имота. Аз го ползвам целия имот необезпокояван по-вече от 20 години и никой не се е явил да претендира.Въпроса ми е как да постъпя- опасявам се че ако подам молба в общината -ще актуват целия имот .Бих ли могла да придобия по давност със свидетели частния имот и евентуално държавния в последствие.Благодаря Ви предварително!
ogivo
Младши потребител

Мнениеот marter » 16 Апр 2007, 08:21

За частния - няма проблем да го придобиете по давност. Обстоятелствена проверка. 2-3 свидетели, които да докажат, че сте владели 5г. (добросъвестно) или 10 въпросния имот. След това вече имате нотариален акт на Ваше име. Що се отнася до информация за имота-подайте молба до съдията по вписванията, за да получите тази справка (препоръчвам Ви на хартиен носител).
Сигурни ли сте, че останалата част на имота е държавен, а не общински? Има значение, ако е частна общинска собственост. До миналата година можеше да се придобие имот от този вид, но сега давностният срок не тече... :cry:
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот ogivo » 16 Апр 2007, 12:47

Благодаря за вниманието.Държавния имот е актуван през 1967 г.от местен районен съвет за нуждите на Софжилфонд.Аз разполагам с акта-общината-не.В регистър на Столична община за частна държавна и публична държавна собственост няма данни за този имот.Влязох във връзка със служител на Общината и той не откри информация.Той ме съветва да подам документи за целия имот-но разбирам че това не е правилния ход. Има ли право общината да попречи на правото ми на собственост върху частния имот ако евентуално тя разполага с данни че имота е съсобствен с общината. Понеже прочетох в ЗС че общината има право да откупи съсобствената част и ако откаже-тогава да я закупи трето лице.Но в случая се явява недобросъвестен собственик-тъй като никой освен мен не се е грижил за имота.И - за целия имот ли да подам молба до съдията по вписвания.
ogivo
Младши потребител

Мнениеот marter » 16 Апр 2007, 13:31

Щом става въпрос за София - пробвайте в ГИС.
marter
Потребител

Мнениеот ogivo » 16 Апр 2007, 14:02

В ГИС няма данни за собственост.
ogivo
Младши потребител

Мнениеот AIN6TAIN » 16 Апр 2007, 14:53

За този имот има изваден нотариален акт от други лица :!: , и се водят съдебни дела :cry:
AIN6TAIN
Потребител

Мнениеот marter » 16 Апр 2007, 15:14

Извлечение от ГИС:
iSofMap предоставя платени и безплатни услуги:

-Всеки може да види местонахождението на избран адрес, както и другите данни от цифровия вид на актуалния кадастрален план, съдържащ поземлени имоти и сгради, включително техните планоснимачни номера, местонахождение и граници.

-Платените :!: услуги предоставят възможност за издаване на копия от цифровия кадастър, предоставяне на наличната информация за вещните права и техните носители, копия от разписен лист за избрани имоти, координати на върховете на избран имот, максимални устройствени показатели (КИНТ, плътност на застрояване и височина), вид на устройствените зони, в които попадат избраните обекти и др.
Кои са по-важните възможности на iSofMap?
Избор на обект от кадастъра и информация за него

За избран обект от картата можете да видите:

Пълен административен адрес - район в София, квартал, улица, номер/блок, местност (регулационен план), планоснимачен номер на обекта, площ на имота в квадратни метри.

Услугата е безплатна.

Бърза информация за имот

Потребителят може да види на екрана:

-- безплатна информация за избрания обект - адрес, площ, местност, кадастрален лист и номер;
-- платена информация за вещните права и техните носители за избрания обект;
-- координатите на върховете на обекта в Софийска координатна система;
-- платена информация за устройствените зони и устройствените показатели.

Едновременно с това, клиентът може да види какъв е кредитният му лимит и каква е стойността на услугата.

Поръчка на копие от цифровия кадастър

Клиентът може да достигне до желания обект чрез избор от картата или чрез търсене по някои негови данни - планоснимачен номер, адрес, кадастрален лист и др. За един или повече избрани обекти клиентът може да направи поръчка, като зададе желаната услуга. Едновременно с това може да проследи цената на услугата и оставащия му кредитен лимит. За кратко време системата обработва заявката и предоставя резултата в PDF файл заедно с информация за направената заявка – дата, час, потребител и стойност. Продуктът се пази 48 часа - време, през което потребителят може да го използва многократно, без да се намалява кредитния му лимит. За всичко това системата уведомява клиентът чрез e-mail.

Информация за устройствени показатели на територията

За всеки избран обект, клиентът може да види в коя устройствена зона от действащия общ градоустройствен план на гр. София попада. Какви са разрешените мероприятия за района и какви са максималните показатели на територията – плътност на застрояване, КИНТ, плътност, озеленяване и максимална височина.

Къде можете да намерите повече информация за iSofMap?
Към този линк можете да преминете и докато работите с iSofMap и натиснете бутона "Помощ",който се изобразява като въпросителна:
http://www.gis-sofia.bg/iSofMap/use.html

Как можете да използвате iSofMap?
Преди да преминете към работа и да използвате iSofMap е необходимо да заявите, че приемате Общите условия за предоставянето на данните на адрес: http://www.gis-sofia.bg/iSofMap/ както и непременно да прочетете условията за работа с програмата на посочения адрес.

Какво ви е необходимо за да използвате iSofMap?
Браузер:
Internet Explorer 6
FireFox Mozilla 1.5
Mozilla 1.7
Netscape Browser 8.1

Щом има дело в съда, то никой административен орган не може да ви даде отговор, докато не излезе съдебно решение :cry: .
marter
Потребител

Мнениеот ogivo » 16 Апр 2007, 19:45

Marter,много съм Ви благодарна- нямах представа и в ГИС не ми казаха за подобни услуги. Молбата ми към AIN6TAIN е да не се изказва неподготвен понеже - няма никаква представа от имота. Няма заведено дело в съда.
ogivo
Младши потребител

Мнениеот AIN6TAIN » 17 Апр 2007, 14:37

Кажи ми кой е имота и ще ти кажа , кое е делото образувано по него ... :lol: В GIS нищо няма да ти кажат , на теория са голяма работа , но нямат никаква информация :roll:
AIN6TAIN
Потребител

Мнениеот ogivo » 17 Апр 2007, 19:49

Да ,уверих се ,че в ГИС не разполагат с данни за собственост. Няма заведено дело за имота.
ogivo
Младши потребител

Мнениеот AIN6TAIN » 19 Апр 2007, 14:32

МНОГО ТИ СЕ ЧУДЯ; ИСКАШ ДА ЗАКУПИШ СЪСЕДНИЯТ ИМОТ ,
но НИКОЙ НЕ ТИ ГО Е ПРЕДЛОЖИЛ ЗА ПРОДАН , нали ?? :lol: :lol:
И аз искам да купя сградата на Народното събрание , но никой не ми казва кой е собственика и в ГИС не искат да ми кажат ,а и Жорето Пирински , ми се ушмугля ,че нямал нотариален акт ....???
МАЙ ИСКАШ ДА ГО '' УСВОИШ '' или по точно откраднеш добросъвестно, тогава въпросът ти те е поставен правилно ........ :roll:
Имай предвид ,че ти си бил държател на имота , най-много , а не владелец ....така ли е ???
AIN6TAIN
Потребител

Мнениеот ogivo » 19 Апр 2007, 21:03

Искам да го закупя пък ако не може-тогава ще го открадна добросъвестно- защото от 20 год.го владея-ползвам и поддържам имота.Друг на мое място отдавна щеше да се възползва от ситуацията.И тук пиша за да поискам съвет а не да влизам в тъпи полемики с теб.Адиос!
ogivo
Младши потребител

Мнениеот AIN6TAIN » 27 Апр 2007, 12:28

На кой се води в данъчната , на теб или на друг ??? Що не провериш ?Колкото до това , дали няма дело :wink: не бъди сигурен.......ка к си го разбрал,че няма , то не е срещу теб ,а срещу държавата ??? :lol:
AIN6TAIN
Потребител

Назад към Имотни казуси