начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

МОЛЯ ЗА ПОМОЩ ! ПРОДАДОХА МИ ИМОТА !

Казуси за недвижими имоти

МОЛЯ ЗА ПОМОЩ ! ПРОДАДОХА МИ ИМОТА !

Мнениеот trov » 29 Мар 2007, 14:12

ЗДРАВЕЙТЕ

Може ли някой да ме посъветва какво да сторя. Имам нотариален акт за собственост на земеделска земя от 49 година. Оказа се обаче, че мой съсед си е бил извадил нотариален акт по обстоятелствена проверка със свидетели и впоследствие го е продал.

Как мога да се защитя аз като собственик? С какъв вид иск и към кого да го насоча - към продавача или и към добросъвестния купувач ? Това иск по чл.108 от ЗС ли е ? Може ли да се потърси и отговорност и от нотариуса заверил сделката ? Колко време може да мине в дела и може ли по някакъв ред да се скъси процедурата ?

БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО НА ВСИЧКИ, КОИТО МИ ОТГОВОРЯТ !
Аватар
trov
Потребител

Мнениеот bebitor » 29 Мар 2007, 16:42

Искът е по чл.108 от ЗС и трябва да се насочи срещу последния приобретател на имота. Дали ще бъде основателен обаче, зависи от много неща, така че Ви съветвам НЕПРЕМЕННО да се обърнете към адвокат.

От ЗС:
Чл. 68. (1) Владението е упражняване на фактическа власт върху вещ, която владелецът държи, лично или чрез другиго, като своя.

Чл. 79. (1) Правото на собственост по давност върху недвижим имот се придобива с непрекъснато владение в продължение на 10 години.

(2) Ако владението е добросъвестно, правото на собственост се придобива с непрекъснато владение в продължение на 5 години.

Ако добросъвестният купувач е владял в съответствие с чл.79 ал.2, искът Ви ще бъде отхвърлен. Същото ще се случи, ако не успеете да докажете, че праводателят му действително не е станал собственик въз основа на изтекла в негова полза придобивна давност.
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот vallia » 29 Мар 2007, 17:45

от значение е кога сте регистрирали акта за собственост и въобще дали е регистриран в Поземлената комисия /ОСЗГ/ и съответно кога е извършена обстоятелствената проверка на съседа Ви
vallia
Нов потребител

Мнениеот nick_fim » 05 Апр 2007, 15:43

Какво значи "Имам НА от 49 година" - предполагам, че сте някой от наследниците.
И какво значи да сте регистрирали акта за собственост? - той се вписва в съответния Районен съд (или вече в съответната Служба по вписванията).
От нотариуса не може да търсите отговорност - при обстоятелствената проверка той е разпитал свидетелите и те са потвърдили, че въпросния имот е владян от еди кой си. След което подписват Протокол. Т.е. вие може да насочите иска си към този който е продал вашия имот и да искате възстановяване на цената от продажбата. Но купувача действа добросъвестно, без да знае, че продавача е несобственик, така че той си остава собственик.
nick_fim
Младши потребител

Мнениеот aleks84 » 05 Апр 2007, 18:40

nick_fim написа:... Но купувача действа добросъвестно, без да знае, че продавача е несобственик, така че той си остава собственик.

Добросъвестният купувач на движими вещи става собственик, макар да купува от несобственик, за недвижим имот ще трябва давност.
aleks84
Потребител

Назад към Имотни казуси