начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

Етажна собственост - права, задължения и такси

Казуси за недвижими имоти

Етажна собственост - права, задължения и такси

Мнениеот dabon » 28 Мар 2007, 17:15

Имам едно питане:

Имам гледачка, която по цял ден е у дома. Домоуправителят твърди, че трябва да плащам такса за нея. Не смятам, че е редно, предвид, че те живее и е регистрирана на друго място.

Бихте ли ми отговорили какви са правата и задълженията ми в случая.
Ако може подкрепено и с доказателства /закон, наредба/.

Благодаря!
dabon
Нов потребител

Мнениеот kontrol » 29 Мар 2007, 03:22

Не знам какво да кажа.
Според мен, но чисто икономически, обитателят има 2 компоненти - разноските, които сам прави, и разноските, които се правят заради него, напр. посещения от познати, инкасатори... В този смисъл гледачката не е обитател. ПУРНЕС обаче говори за обитатели, които правят разходи, т.е. и първото качество е достатъчно. Сходно е и положението на кучетата.

Във връзка с етажната собственост често се говори за "обитатели на самостоятелно право основание", като се имат предвид основно наемателите и ползвателите. Но това не изчерпва всички видове обитатели, а това деление е свързано с възможността да участват нса смесено общо събрание.

Предвидена е в чл. 9, ал. 5, че се правят вноски и от лицата, които упражняват професия. От анализа на разпоредбата изглежда, че те не са задължително обитатели. Но пък гледачката не влиза в тази хипотеза, защото професията й не е свързана с голям достъп на външни лица.

Трябва да видите, какво гласи Правилникът за вътр. ред на ет. собств.

В крайна сметка ми се струва, че трябва да се тълкува, какво разбира законът под обитател
- от една страна, като езически резултат, това е лице, което е "постоянен жител" (тълк. речник)
- от друга страна, обитателят явно "използва своите части от сградата", както и "изполува общите части на сградата", може да ги ползва и повече, и по-малко от месец
- § 1, т. 14 от НАРЕДБА № 1 от 27.06.2005 г. за норми за допустими емисии ... ни показва, че обитаването няма непремненно жилищен характер, а и административен, производствен, лечебен и т.н.
- с оглед целта на разпоредбите, обитателят има права и задължения във връзка с ползването (обикновената употреба) на общите части и разноските по това

Тъй като във Вашия случай гледачката:
- пребивава трайно на адреса и за продължително време
- използва общите части на сградата и обособени частни обекти
- представлява известен разход за ЕС
СЧИТАМ,
че управителят е постъпил правилно.

Тъй като темата (ми) е интересна, може би и другите участници във форума ще вземат становище.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
kontrol
Активен потребител

Мнениеот aleks84 » 29 Мар 2007, 17:41

Да, наистина трябва да видите какво гласи Правилника за вътрешния ред на Вашата етажна собственост. Хареса ми и сходството, което контрол намира между кучето и гледачката, още повече, че на практика тя също пази жилището, докато ги няма собствениците. :) Според горецитирания ПУРНЕС Чл. 9. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1957 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от
1979 г., бр. 76 от 1978 г., бр. 87 от 2002 г.) Общите разходи за осветление,
вода, поддържане, почистване и др. на общите части на сградата се разпределят
според броя на обитателите, които ги използват не по-малко от един месец. Тук спадат и обитателите на самостоятелно основание. Задължение за участие в разходите имат и лицата по чл.9, ал.5. Изключвам сгради, в които има магазини, сладкарници и др, защото в случая това няма отношение. Детегледачката обаче не попада в категорията „обитател” („постоянен жител”), защото не живее там, регистрирана е на друг адрес, където плаща такса за общите части. Тя не е и обитател на самостоятелно правно основание, отново защото не живее постоянно там, каквито са наемателите и ползвателите, още повече, че ако я приемем за такава, тогава трябва да има право на глас в смесеното общо събрание. Не може да попадне и в категорията на лицата, които упражняват професия.
или извършват дейност в етажната собственост
, свързана с достъп на
външни лица, по-чест от обичайния. А други, задължени за тези разходи лица няма. Никъде не виждам да се споменава възникване на задължение за посетители, колкото и често или поради каквато и причина да дохождат в сградата. Нито има разпоредба, указваща, че обитателите, които са посещавани по - активно или гостите на които се задържат по - дълго дължат по – голяма такса. Така, че според мен претенциите на домоуправителя са абсолютно неоснователни, освен ако Общото събрание на блока Ви не е приело, че хората, които имат повече гости ще плащат такса и за тях. Но в такъв случай Вие трябва да знаете това, а и да има съгледвач, който да засича кой колко пъти влиза и излиза, и колко точно се задържа вътре, както и "безплатен" лимит на посещенията. Нещо като 500 безплатни минути към 10 номера. Това е моето мнение. Желая Ви успех.
aleks84
Потребител

Мнениеот vallia » 29 Мар 2007, 17:48

това е пълна простотия. гледачката си е гледачка, а не обитател. Ако Ви дойде на гости приятел за повече време - трябва ли да плащате и за него.ПЪЛНА ПАРОДИЯ ТОВА НЕ Е КАЗУС А ЦИРК
vallia
Нов потребител

Мнениеот aleks84 » 30 Мар 2007, 01:08

Според мен е недопустимо да се използва разширително тълкуване на термина обитател в конкретния казус с цел задължени за разходите да се окажат и временно пребиваващи в жилищата на обитателите лица (каквато е гледачката). Последното не е средство за разширяване приложното поле на правната норма, а се използва за изясняване точния смисъл на разпоредбата. Даже ми се върти в главата нещо от сорта, че евентуално това може да се допусне само по отношение на оправомощаващи, овластяващи норми, но не и за такива, пораждащи задължения. Сега не се сещам за източника, но ще цитирам щом се сетя.
aleks84
Потребител

Назад към Имотни казуси