начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

право на строеж???

Казуси за недвижими имоти

право на строеж???

Мнениеот nikifor » 17 Май 2004, 23:30

Как ви звучи част от договор подписан от кмет на община? "......прехвърля право на строеж за съществуваща едноетажна сграда........."
nikifor

Re: право на строеж???

Мнениеот Ирина » 18 Май 2004, 08:29

Е и, какво му е интересното?!
Ирина

Мнениеот яstavrev » 18 Май 2004, 10:28

Звучи ми като нищожен договор,поради липса на предмет.Правото на строеж не може да се прехвърля,след като е построена сградата.
яstavrev

Мнениеот maybe » 18 Май 2004, 11:03

Абсолютно точно.
maybe

Мнениеот donna 2 » 18 Май 2004, 11:08

прав си Ставрев
donna 2

Мнениеот Иван » 18 Май 2004, 11:59

Но ако към "съществуваща едноетажна сграда" допълним "която не е изпълнена до груб строеж по смисъла на чл.181 ал.1 ЗУТ", нещата се обръщат, нали?
Иван

Мнениеот nikifor » 18 Май 2004, 12:03

Ами интересното е, че това се оказва практика в една от най- големите общини в страната. И има десетки такива сделки. А в последствие областната управа започва да води дела за разваляне на договорите.
nikifor

Мнениеот nikifor » 18 Май 2004, 12:07

А съществува подзаконов нормативен акт, с който се извършват сделките със следното изречение: ".........правото на строеж може да се закупи по молба на собственика на сградата......." Според мен е безумие.
nikifor

Мнениеот donna 2 » 18 Май 2004, 12:21

КОИ са тия корифеи които са свършили това , горките хорица изпатили си от това
donna 2

Мнениеот sas » 18 Май 2004, 12:47

правото на строеж може да се прехвърля ако заедно със сградата не се прехвърля собствеността върху земята. виж ПМС 235
sas
Младши потребител

Мнениеот maybe » 18 Май 2004, 13:08

Ми ти ако като собственик на сградата я прехвърлиш, много ясно, че прехвърляш и правото на строеж за нея, защото то се съдържа в правото на собственост.
maybe

Мнениеот nikifor » 18 Май 2004, 13:11

Защо си мисля, че в ЗУТ изрично беше казано, че правото на строеж може д абуде предмет на разпоредителна сделка докато сградата не е построена. След грубия строеж предмет на сделката става самата сграда а не правото на строеж.
nikifor

Мнениеот nikifor » 18 Май 2004, 13:13

срам ме е. Варна
nikifor

Мнениеот maybe » 18 Май 2004, 13:36

Абсолютно вярно.
maybe

Мнениеот Койчо от Конаре » 18 Май 2004, 17:03

Яааа, да не се окаже, че аз живея в тая община?
Щото чух за такова нещо от възмутена колежка, която беше на вашето мнение.
На мен ми се СТРУВА, че това трябва да се смята за съвсем валиден договор за прехвърляне на собственост върху сграда. Все пак собствеността върху сграда е просто едно упражнено право на строеж. Виждам, че така пише в ЗУТ, но някак си... абе, не ме кефи. ;-) Ако трябва да търсим смисъла на договора, мисля, че той е - да се продаде сграда.
Койчо от Конаре

Мнениеот яstavrev » 18 Май 2004, 19:59

Ех,Койчо как го направи съвсем валиден договор за покупко-продажба?На какво снование тълкуваш така договора? А защо собствеността върху сградата да е просто упражненото право на строеж?
Да се продава така правото на строеж е практика не само във Варна.Просто защото на тия от общинската администрация това им изглежда най-логично.Хората са строили без да са си платили правото на строеж и за това трабвя сега да си го платят. Гениално!
яstavrev

Мнениеот gega » 18 Май 2004, 20:38

В този случай незаконният строеж трябва да се узакони на името на собственика (възложителя) - общината по реда на § 184 ЗУТ (ако разбира се, строежът е извършен до 26.07.2003 г. и заявлението за узаконяване е подадено до 26.01.2004 г.) и след това тя трябва да прехвърли правото на собственост върху сградата, като правото на строеж е прехвърлено в латентно състояние - арг. чл. 63 (2) ЗС.
gega

Мнениеот gega » 18 Май 2004, 20:39

Защо за разваляне? За обявяване на нищожност!
gega

Мнениеот яstavrev » 18 Май 2004, 21:19

Да,така е.Но аз знам случай,при който общината издава строително разрешение за строеж върху общинска земя,без да е учредила право на строеж,т.е строежът не е незаконен по смисъла на ЗУТ.После са му искали наем,за това че за сградата няма учредно право на строеж,а след това решили,че не трябвало да се плаща наем и му върнали парите.Представяш ли си?Какви каши само забъркват гениите от общинската администрация.
яstavrev

Мнениеот gega » 18 Май 2004, 21:31

Този строеж си е направо незаконен, но найстина докато не бъде отменено порочното Разрешение за строеж, привидно е законен, т. е. изграден със строителни книжа. Но такова Разрешение за строеж, според мен, е нищожно, тъй като мат. закон е нарушен радикално, поради което не може да породи целените от издателя му и неговия адресат правни последици. А че общинските администрации си вършат каквото им хрумне, вина носят и държавните органи и най-вече Началниците на РДНСК по места.
gega

Следваща

Назад към Имотни казуси