начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

имоти

Казуси за недвижими имоти

имоти

Мнениеот Весела » 25 Май 2005, 14:18

Имам следният проблем - след смъртта на баща ми съм наследница на 1/4 на общите имоти,заедно с майка ми - в случая два апартамента.В момента на смъртта единият от апартаментите беше в строеж и недоплатен на собствениците, от които беше купен.Поех ангажимента и помогнах на майка ми в доплащането на сумата, която беше немалка - 12 хил $.По груби сметки участието ми в това доплащане е за около 9хил. лв. За съжаление, обаче не съм взимала документ от нея за дадените от мен пари,тъй като не съм и предполагала, че ще ми създава някакви проблеми/имотни/.Семейна съм с две деца и в момента живеем всички в едно двустайно жилище,като аз със семейството ми обитаваме хола, а майка ми - спалнята.Кухнята и банята - общо ползваме.Другото жилище, за което доплащах, е построено вече с акт 16, но майка ми не ми позволява да се нанеса в него и да живея със семейството ми/от него също имам 1/4 наследствен дял/ с аргумента, че нямам никакви права, не съм давала никакви пари.Заведох дело за делба,тъй като опитите ми да се разбера с нея удрят на камък вече година и половина.Въпросът ми е следният - ще има ли съпругът ми имотни права върху някое от присъдените от съда жилище след делбата, при положение,че не се налага доплащане,т.е.жилището, което ми присъдят да е по оценка, покриваща моя наследствен дял?
Весела

Re: имоти

Мнениеот daris » 25 Май 2005, 22:26

ако стойността на имота, който придобиете след делбата отговаря точно на 1/4 от наследствената маса, придобиването му остава ваша лична собственост и няма да е СИО.
daris
Младши потребител

Re: имоти

Мнениеот Весела » 26 Май 2005, 12:08

бих искала да попитам също така,възможно ли е да докажа паричното ми участие в доплащането пред съда, при положение, че нямам никакви документи/разписки/, и до каква сума/ освен препис-извлечение от разплащателно-платежни ведомости/. Не искам да замесвам свидетели - странични хора.
Весела

Назад към Имотни казуси