начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Граници на имот

Казуси за недвижими имоти

Граници на имот

Мнениеот dyody » 15 Мар 2005, 22:16

Може ли да се опишат в нотариален акт границите на имота (парцел със сграда) кчрез имената на съседите, а не чрез техническите обозначения на съседните парцели? В нотариалния акт на продавача, в скицата и удостоверенията от общината са записани имената на съседите.
dyody

Re: Граници на имот

Мнениеот Nema da go dam » 15 Мар 2005, 23:28

Би трябвало да може,но трябва да се запитаме какво ще стане след време,ако собствениците на съседните парцели си продадат имотите и те вече не се водят на тяхно име:)Само като хипотеза,не че няма да остане информацията за предишните собственици.
Nema da go dam

Мнениеот scribtor » 15 Мар 2005, 23:30

Може, но не е препоръчително, тъй като съседите се менят, а номерацията на УПИ/ПИ остава. Преимуществото на втория вид описание личи особено, в случаите, когато по въпросния нотариален акт следва да се проследи във времето регулационната динамика на УПИ, респективко кадастралната на ПИ.
Тогава когато в стария Н.А. описанието е по съседи, няма пречка на базата на представената скица в новия Н.А. описанието да се извърши по номерацията на УПИ/ПИ. Аз лично никога не правя описание по съседи, тъй като го считам за неточно и неграмотно.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот dyody » 16 Мар 2005, 03:44

Благодаря много за мненията! Лека нощ, че е вече почти 03:00 ч.!
dyody

Мнениеот scribtor » 17 Мар 2005, 02:00

dyody, хванах те в нелоялна конкуренция - значи не си юрист, а пишеш нотариални актове, пък и не знаеш как да опишеш границите, не знаеш и как се пише договор за покупко-продажба, че и сламка отгоре искаш.
Големи тарикати се навъртяхте в тоя форум! Ама от мен това ти беше последната консултация.
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот dyody » 18 Мар 2005, 01:31

scribtor, съжалявам, че си изживял отрицателни емоции по повод моето участие във форума, и се извинявам, ако с нещо съм засегнала тебе или някой друг. Не става въпрос за нелоялна конкуренция. По цял ден съм с нотариуси, на които си плащам да ми изготвят документите, и на чиято помощ разчитам, но гледам и да им съдействам максимално. Случаят с писането на нотариалните актове е следният: предстоеше на следния ден да пътуваме с купувача на имота ми и неговия адвокат за изповядване на сделка в друг град, далечен. По пътя щяхме да минем да вземем удостоверението за данъчна оценка от данъчната служба в съответната община - също на доста часове път. Към 21 ч. ми се обади по телефона данъчната служителка и каза, че успяла да изготви удостоверенията за данъчни оценки и на другите ми имоти и ще мога да ги взема всичките сутринта, а не само едно удостоверение, както очаквах. Тогава реших до сутринта да подготвя проектите за нотариални актове и за сделките с другите мои имоти (купувачът искаше и тях), за да може в колата по пътя към нотариуса адвокатът му да ги види, да нанесе корекции и да ги изповядаме при нотариуса. Като са записани текстовете на дискета, нотариусът лесно може да коригира и отпечата окончателните варианти. Имах всички други необходими документи. Ето защо малко след 21 ч. започнах да пиша проектите и до 4 ч. сутринта се справих добре, не и без Вашата помощ. Стана както планирах и до 14 ч. приключихме при нотариуса с всички сделки. Що се отнася до границите, не че не знам как се пишат, те са описани и в нотариалните ми актове за собственост, но говорихме през деня с един нотариус и стана въпрос, че е по-добре да се опишат границите чрез парцелите, а не чрез съседите, но пък във всички други документи (НА и удостоверения от общината), които имах относно една къща, границите бяха дадени чрез съседите, та ми стана любопитно има ли и други мнения по въпроса.
scribtor, мъчно ми е, че ми се сърдиш. Не съм юрист, но съм учила 5 семестъра право и сегашната ми професия е свързана с тази на юристите (но не е конкурентна), така че се чувствам комфортно във форума и дори помагам и аз, с каквото мога. Освен това, брат ми е адвокат, така че не става въпрос да се опитам да избегна плащане чрез "направи си сам", защото винаги са ми достъпни неговите безплатни услуги. Предпочитам обаче да пусна въпроса във форума, защото се получават повече мнения и така се подготвям за всякакви варианти на развитие на събитията, включително като набавям навреме всички евентуално необходими документи. А онази вечер реших по спешност да помогна на себе си и адвоката на купувача, защото при готови проекти за нотариални актове със запис на дискета е лесно да се правят корекции, а ако нямах тези проекти беше малко вероятно адвокатът да изготви проектите по пътя към нотариуса, нали? Така не се наложи да пътуваме втори път към далечния град за останалите сделки. И ето че всички останаха доволни, освен Вас, scribtor, но, надявам се, обяснението ми ще Ви удовлетвори. Що се отнася до сламката за нотариален акт, набавих си я на дискета от един нотариус и вече съм много опитна с текст-боксовете.
Днес бях в агенция за недвижими имоти и там обърнаха внимание, че една от границите на имота ми (булевард) е отдавна преименувана, а в сравнително новия ми нотариален акт за собственост е записано старото име на булеварда, както е в нотариалния акт на предишния собственик. Един нотариус преди време ми каза, че преименуването имало значение и се изисквал документ за идентичност, когато ставало въпрос за административния адрес на апартамента, а не за границите му. Същото ми казаха и в един офис за административно-правни услуги. Другаде ми казаха друго. Днес оставих документите си при нотариус да подготви сделката за понеделник, но забравих да му обърна внимание върху този момент и сега тръпна - дали в последния момент няма да ми поиска документ за идентичност? Системно имам сделки и просто не мога без форума!
Започвам да преписвам пълномощно (защото днес ми го написаха с печатни грешки, но все пак съм благодарна за текста) и междувременно се надявам на коментар по въпроса за преименувания булевард.
dyody

Мнениеот YANASS » 18 Мар 2005, 23:04

Uvajaema dyody vijdam, 4e napredvate s materiata po neobhodimost. No iavno nikoi ne vi e obiasnil, 4e ima razgrani4enie mejdu granici i susedi! Za koito niakoi notariusi slediat izklu4itelno mnogo. Granicite sa sus susednite parceli kato nomeracia, a susedite sa licata koito sa zapisani v razpisnite listi na tehni4eska slujba pri suotvetnata ob6tina kato sobstvenici na grani4e6tite imoti (UPI/PI).
YANASS

Мнениеот scribtor » 19 Мар 2005, 00:22

Dyody, тъй като се обръщаш персонално към мен, отговорът ми е, че не ти се сърдя. Сръднята ми е чувство напълно чуждо и намирам за тъпо, инфантилно и несериозно, някой да се сърди другиму за каквото и да било.
Аз не се сърдя - аз или допускам, или отписвам, но винаги давам два шанса!
Колкото до мотивите ти, те си са твои, така че имаш право да мотивираш постъпките си както намериш за добре, аз не съм човекът, който да ти търси сметка за тях.
И като стана дума за мотивация, ще ти кажа, една мисъл, която прочетох наскоро в една книга за манипулацията:
"Човек винаги има две причини да направи едно нещо - едната звучи благовидно, другата - е истинската!"....
Аватар
scribtor
Потребител

Мнениеот dyody » 19 Мар 2005, 14:40

Благодаря, че обърна внимание на съобщението ми. Благодаря и за втория шанс. Що се отнася до истинската и благовидната причина, така е, понякога истинската причина за нашето поведение е скрита дори от нас, замаскирана от психологическите защитни механизми, за да можем да се помирим със себе си и света и да избегнем тревожността. Успех!
dyody

Мнениеот dyody » 19 Мар 2005, 14:45

YANASS, много съм Ви благодарна за пределно ясното и убедително разграничение между граници и съседи, както и за доброжелателното отношение. Най-добри пожелания!
dyody

Re: реституция на имот в Чехия

Мнениеот aadds » 20 Мар 2005, 00:50

Мога ли да получа информация какви са законите в Чехия, (аналогичен чешки правен сайт както lex.bg или ciela) за да се опитам да разбера какви са ми шансовете за наследяване одържавен имот .
aadds
Нов потребител

Назад към Имотни казуси