Моя казус е следния и не намирам изход от него:
Съсобственик съм на 1/2 от имот и за да вляза във владение трябва да искам делба, но другата 1/2 се владее от наследниците на собственика, от който аз закупих.
Оказва се впоследствие, че има много старо АДС за 1/2 от имота, за което няма досие и не се разбира точно коя част е отнета -тяхната или моята.
По принцип собственика, от който закупих е владял 25 год. и е плащал данъците, но не е искал обстоятелствена проверка и има само стар нотариален акт. Прехвърлянето на 1/2 от неговата собственост стана с постановление за възлагане.
Наследниците му не желаят да отпишат АДС-то, но и владеят целия имот.
Как да изляза от тази ситуация?
- Дата и час: 24 Ное 2024, 21:28 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
ДЕАКТУВАНЕ от физ.лице
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: ДЕАКТУВАНЕ от физ.лице
Как разбрахте, че има много стар АДС? Областната управа има ли някакви претенции? Възможно е имотът да е деактуван като държавен, затова поискайте удостоверение от Областния управител дали имотът е вписан в регистъра на държавната собственост и да ви предоставят заверено копие от АДС. В него вероятно ще се окаже (в забележките на гърба), че имотът е деактуван на някакво основание. Ако обаче не е, не е възможно да няма досие на обекта. Вижте какво има там.
Що се отнася до наследниците- какво точно владеят? Единият път говорите за 1/2, другият за целия имот. Щом сте се сдобили с имота чрез Постановление за възлагане, имате пълно основание да твърдите, че сте се сдобили с читавата 1/2, ако другата 1/2 е актувана като държавна. И в двата случая искайте делба, за да ви е мирна главата. Ако не сте юрист Ви съветвам да се обърнете към адвокат, защото нещата не са чак толкова прости, за да си ги свършите сама по обяснения.
Що се отнася до наследниците- какво точно владеят? Единият път говорите за 1/2, другият за целия имот. Щом сте се сдобили с имота чрез Постановление за възлагане, имате пълно основание да твърдите, че сте се сдобили с читавата 1/2, ако другата 1/2 е актувана като държавна. И в двата случая искайте делба, за да ви е мирна главата. Ако не сте юрист Ви съветвам да се обърнете към адвокат, защото нещата не са чак толкова прости, за да си ги свършите сама по обяснения.
- julia_s
- Младши потребител
Имам адвокат, който ме представлява в изпълнителното производство. Обсъждаме делото за делба, но се чудим с кого да делим:
В Областа копие от АДС-то е заведено и вписано, но НЯМА ДОСИЕ.
От 25 години имота не се стопанисва от държавата , но от Областа не искат да го отпишат.
За това врема не е прекъсвало владеенето на целия имот , но бившия собственик не си е извадил нот.акт за придобиване по давност.
Предполагаме, че е АДС -потънал в забрава. Основание за одържавяване: чл.20 от Наредба за събиране на държавните вземания. В архивите (на Областа, на Общината, на Държавен Архив, на Служба по вписвания) няма Заповед, Решение, акт или друг документ във връзка с това одържавяване.
Там е работата, че наследниците на бившия собственик не желаят да отпишат акта, не желаят да придобият имота с КНА, не са го декларирали и не плащат данъци, но го владеят ЦЕЛИЯ.
И сега накъде?
Моля ако някой се е сблъсквал с нещо подобно - да ми отговори.
В Областа копие от АДС-то е заведено и вписано, но НЯМА ДОСИЕ.
От 25 години имота не се стопанисва от държавата , но от Областа не искат да го отпишат.
За това врема не е прекъсвало владеенето на целия имот , но бившия собственик не си е извадил нот.акт за придобиване по давност.
Предполагаме, че е АДС -потънал в забрава. Основание за одържавяване: чл.20 от Наредба за събиране на държавните вземания. В архивите (на Областа, на Общината, на Държавен Архив, на Служба по вписвания) няма Заповед, Решение, акт или друг документ във връзка с това одържавяване.
Там е работата, че наследниците на бившия собственик не желаят да отпишат акта, не желаят да придобият имота с КНА, не са го декларирали и не плащат данъци, но го владеят ЦЕЛИЯ.
И сега накъде?
Моля ако някой се е сблъсквал с нещо подобно - да ми отговори.
- НИНА
Доколкото схващам, лицето-бивш собственик е починало, щом говорите за наследници? Адвокатът ви няма никави основания да се чуди- с наследниците ще се делите, естествено! И не е необходимо както казвате да "придобият" имота с КНА, защото са го придобили в наследство и се легитимират като собственици с удостоверението за наследници. Няма и никакво заначение дали са го декларирали и дали плащат данъци. Ако не намерите друг начин да се снабдите с удостоверение за наслидници (защото не попадате в кръга лица и вероятно ще ви откажат), като заведете делото ще искате от съда да ви издаде удостоверение, по силата на което да ви бъде издадено другото удостоверение- тогава вече няма да ви откажат.
Що се отнася до АДС, за вас е плюс, че няма запазени документил АДС нямат конститутивно, а само констативно заначение, т.е. не създават права, а само ги отразяват. Това означава, че ако Областта има претенции за собственост, ще трябва да ви съди, за да ги докаже, но ако няма документи, очевидно няма да успее. Самото издаване на АДС не прави имота държавен!!!
Ако приемем хипотезата, че имота действително е бил отчужден, то бившият собственик и да е искал, не е можел да се снабди с КНА, защото до 1996г. държавни имоти не можеха да се придобиват по давност, т.е. придобивната давност изтича 2006г.!
В крайна сметка последното да не ви плаши, щом няма документи в Областната. От друга страна те не го деактуват, защото нямат основание за това.
Ако искате да ви е мирна главата, разделете се с наследниците и прехвърлете имота на трето лице. Май имате нужда и от друг адвокат. успех
Що се отнася до АДС, за вас е плюс, че няма запазени документил АДС нямат конститутивно, а само констативно заначение, т.е. не създават права, а само ги отразяват. Това означава, че ако Областта има претенции за собственост, ще трябва да ви съди, за да ги докаже, но ако няма документи, очевидно няма да успее. Самото издаване на АДС не прави имота държавен!!!
Ако приемем хипотезата, че имота действително е бил отчужден, то бившият собственик и да е искал, не е можел да се снабди с КНА, защото до 1996г. държавни имоти не можеха да се придобиват по давност, т.е. придобивната давност изтича 2006г.!
В крайна сметка последното да не ви плаши, щом няма документи в Областната. От друга страна те не го деактуват, защото нямат основание за това.
Ако искате да ви е мирна главата, разделете се с наследниците и прехвърлете имота на трето лице. Май имате нужда и от друг адвокат. успех
- julia_s
- Младши потребител
Определено има нужда от друг адвокат.Такъв като Юлия_С.
АДС има само удостоверителен характер,а когато липсва и актът,въз основа на който е издаден в производството по делба лесно може да се докаже нищожността му, ако въобще се стигне до там.
АДС има само удостоверителен характер,а когато липсва и актът,въз основа на който е издаден в производството по делба лесно може да се докаже нищожността му, ако въобще се стигне до там.
- stavrev
- Потребител
Много съм ви благодарна , че споделихте мнението си по въпроса. И ние се движихме в тази насока.
Не мисля да сменям адвоката си. Той просто не може да е категоричен какво ще реши съдията и затова сондирах повече мнения.
След десетина дни съдията ще се произнесе относно жалба на наследниците, които твърдят, че имота не ми е постановен законно и сочат като доказателство АДС-то. Тогава ще ви кажа какво е решил съда.
Не мисля да сменям адвоката си. Той просто не може да е категоричен какво ще реши съдията и затова сондирах повече мнения.
След десетина дни съдията ще се произнесе относно жалба на наследниците, които твърдят, че имота не ми е постановен законно и сочат като доказателство АДС-то. Тогава ще ви кажа какво е решил съда.
- НИНА
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|