начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Как се изкарва нотариален акт и необходим ли е?

Казуси за недвижими имоти

Как се изкарва нотариален акт и необходим ли е?

Мнениеот Дарина » 12 Май 2004, 18:24

Имам съдебно решение, с което ми е уважено правото като наследник да искам възстановяване правото на собственост. Имам протокол от поземлената комисия, с който се признава и определя за възстановяване правото на собственост върху земята, имам и още един протокол от поземлената комисия за въвод във владение на имота. Мога ли на базата на тези документи да изкарам нотариален акт и необходим ли е той, или някой от тези документи го замества? Благодая ви
Дарина

Re: Как се изкарва нотариален акт и необходим ли е?

Мнениеот Martin Popov » 12 Май 2004, 19:39

s tezi dokumenti moge da izvadite konstativen not. akt, pri vseki notarius. Ina4e notarialen akt ne vi e neobhodim na vsiaka cena, s tezi dokumenti moge da udostoverite pravoto si na sobstvenost ako e neobhodimo. No vapreki vsichko vi savetvam da si izvadite not akt
Martin Popov

Мнениеот YANAS » 12 Май 2004, 19:49

Notarialen akt Vi e neobhodim pri sdelki s vazstanovenata zemia. Toj moje da bade izgotven vedno s dokumentaciata za samata sdelka. Taka 4e ne e problem, 4e v momenta niamate takav.
YANAS

Мнениеот Justus® » 13 Май 2004, 01:08

Задължително и освободено от такси допреди 2–3 години беше да се снабдите с Констативен нот.акт.След това бяха направени изменения в ЗСПЗЗ и Решението на поземлената комисия,след като се впише(като КНА),играе ролята на такъв.
Така,че не е задължително да си вадите такъв,но мое мнение си е ,е все пак е по–добре,а и от чисто юридическа гл.точка,тези изменения според мен не са издържани и съвсем не допринасят за правната сигурност и стабилността на доктрината.
Justus®

Мнениеот Иван » 13 Май 2004, 15:20

Всъщност съдебното решение не е единствения документ с който се легитимирате като собственик. Ако искате да извършите сделка с имота, пред нотариуса ще трябва да представите и документ за собственост на наследодателя ви. Това се отнася за всяка инстанция, в която искате да се легитимирате като собственик.
Ето защо във ваша полза ще бъде да се снабдите с нотариален акт. Разбира се не е необходимо, защото имате документи, но тях ще трябва да представяте винаги в комплект, и винаги ще трябва този ,пред който ги представяте, да проследява собствеността-от наследодателя към вас плюс съдебното решение.
Иван

Назад към Имотни казуси