начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Ползувател

Казуси за недвижими имоти

Ползувател

Мнениеот worm » 29 Апр 2004, 14:04

Колеги според вас,възможно ли е ползувател,на когото е учредено пожизнено правото на ползване върху имот,да ограничи собственика да отдава под наем собствения си имот.Ясно е,че в такъв случай собственика получава голата собственост и ползувателя може да се ползва от плодовете на веща.
Вие как мислите?
Благодаря Ви предварително!
worm

Re: Ползувател

Мнениеот donna » 29 Апр 2004, 14:07

за собственика е голата собственост и нищо друго ,апартамента може да се отдава под наем от ползвателя а не от собственика
donna
Старши потребител

Мнениеот worm » 29 Апр 2004, 14:40

Та аз съм изправен пред следния казус:съсед, собственик(гол собственик) на таванско складово помещение,отдава същото под наем за живеене.Завел съм негаторен иск срещу собственика,тъй като той фигурира,като наемодател,въпреки,че в нотариалния си акт за собственост е учредил пожизнено ползване на трето лице.
възможно ли е според вас съда да отхвърли иска ми?
worm

Мнениеот animus » 29 Апр 2004, 14:46

Колега правото на ползване ако не се упражни в рамките на 5 години от учредяваето му се погасява.
animus
Нов потребител

Мнениеот worm » 29 Апр 2004, 14:51

Ама тука говорим,че е учредено пожизнено!
worm

Мнениеот Койчо от Конаре » 29 Апр 2004, 15:27

Къде пише, че се погасява?!?
Койчо от Конаре

Мнениеот Койчо от Конаре » 29 Апр 2004, 15:29

Вярно, пише, но не мога да си изтрия постинга вече.
Койчо от Конаре

Мнениеот яstavrev » 29 Апр 2004, 19:12

Пасивно легитимиран по негаторния иск е лицето,което извършва неоснователните действия,които нарушават някакво вещно право. Кое право на ищеца се нарушава и как става това.Може и наемателят да е пасивно лигитимиран.
яstavrev

Мнениеот Койчо от Конаре » 30 Апр 2004, 12:45

Според мен би трябвало да може и ревандикационен иск. Всяко вещно право може да се защитава по същия начин като собствеността (чл. 111 от ЗС).
Койчо от Конаре

Назад към Имотни казуси