начало

Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС Първо заседание на ВСС: Няма кандидати за председател на ВАС

договор за гледане и издръжка

Казуси за недвижими имоти

договор за гледане и издръжка

Мнениеот genata » 22 Юни 2005, 22:53

Колеги, интересува ме вашето мнение по въпроса по-добре ли е за приобретателя по такъв договор задължението за гледане и издръжка да е конкретизирано по някакъв начин или да е формулирано най-общо по класическия начин "като се осигури на прехвърлителя нормален и спокоен живот, докато е жив". Ако някой даде друга формулировка или има сламка на такъв нотариален акт ще съм му страшно благодарен.
genata

Мнениеот leonardo » 23 Юни 2005, 09:32

Това е стандартната формулировка на задължението за издръжка и гледане. Мнението на моите преподаватели, възприето и от мен е обаче, че каквото и да пишеш, това задължение е практически неосъществимо. Аз съм от пет години адвокат и съм се съгласила досега да направя само един договор за издръжка и гредане, и то на втория месец от работата ми. За да облекчиш евентуалния приобретател, можеш да запишеш "да му осигури нормален и спокоен живот, докато е жив, лично и чрез трето лице". Последното е необходимо според мен, за да не възприема прехвърлителя задължението за гледане intuito personae, а да се даде възможност на приобретателя чрез трети лица да осъществява част от задълженията си. [/b]
leonardo
Младши потребител

Мнениеот leonardo » 23 Юни 2005, 10:04

По този начин при евентуално бъдещо оспорване за неизпълнение на задължението за гледане и издръжка /разбира се, в зависимост и от конкретния казус/ ще бъде по трудно доказването на неизпълнението на задължението за издръжка и гледане от страна на прехвърлителя, тъй като приобретателят няма да бъде длъжен 24 часа да бъде на разположение на прехвърлителя.
leonardo
Младши потребител

Мнениеот genata » 23 Юни 2005, 16:26

Благодаря за ценното допълнение! Иначе съм абсолютно съгласен, че тоя договор крие страшно много рискове. Особено ако си имаш работа с някое опако и издържливо бабе, какъвто е нашия случай.
genata

Назад към Имотни казуси