Здравеите! Изправен съм пред следният казус. Преди една седмица почина баба ни (майката на майка ни(ние сме двама братя)) и предстои подялба на наследството. Хронологията е следната: баба и дядо имат две деца- майка ни и вуйчо ни, като от изброените по горе трима вече са починали в следният ред:
1) 1986 година почива майка ни
2) 1995 година почива дядо ни
3) 2005 почива баба ни
Тоест живи наследници оставаме ние с брат ми и вуйчо ни, но при подялбата на наследството имало значение редът на почиванията - относно дяловете? Можете да кажете за какво иде реч?
От друга страна какви правни деиствия трябва да се предприемат за да стане фактическото прехвърляне на имуществото, при условеи че аз живея зад граница(български гражданин съм), а брат ми и вуйчо ни живеят в България. Трябва ли аз да изготвям пълномощно или да речем брат ми може да потвърди и поемането на наследството от мое име?
Поздрави,
Наследник
- Дата и час: 24 Ное 2024, 21:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Наследство
|
|
6 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Наследство
Не казвате дали има завещание.
Би било по-сложно, ако трябва да се разкрива.
Ако наследствотое по закон, то вие сте наследник с или без волеизявление (не правите отказ).
И математик да бяхте щяхте да се сетите, че вуйчо Ви има 1/2, а брат Ви 1/4 от наследството. (Това в случай, че баща Ви е починал, неизвестен или развел се с майка Ви). Същото важи и за наследството от дядо Ви (минало първоначално към майка Ви, брат и и баба Ви).
Делба правите, когато искате да се избавите от съсобственост. Ако е съдебна, има значение кой ще я започне, в смисъл да не разберете прекалено късно. Пълномощно по принцип можете да заверите в консулската служба. Съгл. чл.20 ГПК по дело може да ви представлява адвокат, родител, син или дъщеря, съпруга.
Би било по-сложно, ако трябва да се разкрива.
Ако наследствотое по закон, то вие сте наследник с или без волеизявление (не правите отказ).
И математик да бяхте щяхте да се сетите, че вуйчо Ви има 1/2, а брат Ви 1/4 от наследството. (Това в случай, че баща Ви е починал, неизвестен или развел се с майка Ви). Същото важи и за наследството от дядо Ви (минало първоначално към майка Ви, брат и и баба Ви).
Делба правите, когато искате да се избавите от съсобственост. Ако е съдебна, има значение кой ще я започне, в смисъл да не разберете прекалено късно. Пълномощно по принцип можете да заверите в консулската служба. Съгл. чл.20 ГПК по дело може да ви представлява адвокат, родител, син или дъщеря, съпруга.
- Пионерче
Благодаря за отговорът Ви. А баща ми е жив и не се е развеждал с майка ни, имате ли в предвид, че и той има някакъв дял, след като в случая наследството идва изцяло по майчина линия?
Поздрави,
Наследник
Поздрави,
Наследник
- Наследник
Не.
ЗН Чл. 10. (1) Низходящите на наследодателя, които са починали преди него ..., се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените.
ЗН Чл. 10. (1) Низходящите на наследодателя, които са починали преди него ..., се заместват в наследяването по закон от своите низходящи без ограничение на степените.
- Пионерче
Това беше грешка (Това в случай, че баща Ви е починал...)
Е дано някой завършил си каже тежката дума.
Е дано някой завършил си каже тежката дума.
- Пионерче
6 мнения
• Страница 1 от 1
|
|