начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Каква е разликата между архитектурни чертежи и скица на имот

Казуси за недвижими имоти

Каква е разликата между архитектурни чертежи и скица на имот

Мнениеот val4o123 » 01 Яну 2022, 09:29

Каква е разликата между архитектурни чертежи на имот и скица на имот, или са едно и също?
val4o123
Младши потребител

Re: Каква е разликата между архитектурни чертежи и скица на

Мнениеот berto » 02 Яну 2022, 10:49

Разликата е, че чертежите се отнасят до сградата, а скицата на имота - до имота, който може и да е парцел (по терминологията на ЗТСУ), до поземления имот (по новата терминология) и се отнася до границите и съседите на имота.
berto
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 02 Яну 2022, 12:49

Валчо, седни си на дирника и си намери адвокат за да не търсиш наказателен такъв. Успокой топката, говорим за недвижим имот, те съществуват по милиони години, парцелите, и по 200-300 сградите върху тях. Има време за всичко.
ivanov_p
Активен потребител

Мнениеот guest1 » 02 Яну 2022, 23:09

В сайта на АГКК пише

ЗА КАКВО СЛУЖИ СКИЦАТА (СХЕМАТА) НА НЕДВИЖИМ ИМОТ ОТ КАДАСТРАЛНАТА КАРТА?

В територия с одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри, за извършване на разпоредителна сделка с недвижим имот – поземлен имот, сграда или самостоятелен обект в сграда, се изисква скица на поземления имот или сградата, или схема на самостоятелния обект в сграда. Скицата (схемата) на недвижимия имот се издават на специална бланка, съдържаща логото на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, от службата по геодезия, картография и кадастър по местонахождение на имота. Скицата (схемата) съдържат данни от кадастралната карта и кадастралния регистър на недвижимите имоти.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот Melly » 03 Яну 2022, 20:20

guest1 написа:В сайта на АГКК пише

ЗА КАКВО СЛУЖИ СКИЦАТА (СХЕМАТА) НА НЕДВИЖИМ ИМОТ ОТ КАДАСТРАЛНАТА КАРТА?

В територия с одобрени кадастрална карта и кадастрални регистри, за извършване на разпоредителна сделка с недвижим имот – поземлен имот, сграда или самостоятелен обект в сграда, се изисква скица на поземления имот или сградата, или схема на самостоятелния обект в сграда. Скицата (схемата) на недвижимия имот се издават на специална бланка, съдържаща логото на Агенцията по геодезия, картография и кадастър, от службата по геодезия, картография и кадастър по местонахождение на имота. Скицата (схемата) съдържат данни от кадастралната карта и кадастралния регистър на недвижимите имоти.

И какво като пише. Не виждам ТВОЕТО мнение по поставения от автора на темата въпрос.
цитат: "Тъп си Саше, много си тъп..."
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 03 Яну 2022, 20:54

Melly написа:И какво като пише. Не виждам ТВОЕТО мнение по поставения от автора на темата въпрос.

За това им говоря с притчи, защото гледат и не видят, слушат и не чуят, нито разумеват.
Матей 13:13

guest1
Активен потребител

Мнениеот Melly » 03 Яну 2022, 21:38

guest1 написа:
Melly написа:И какво като пише. Не виждам ТВОЕТО мнение по поставения от автора на темата въпрос.

За това им говоря с притчи, защото гледат и не видят, слушат и не чуят, нито разумеват.
Матей 13:13

Толкова си нагъл и безочлив, че нямам думи просто 8)
Ти ли бре - цитат: "куха лейко" ще ми обясняваш на мен защо ръсиш простотиите си :?:
ЗАБРАНЯВАМ ти да пишеш след мен като ме коментираш/обясняваш защо РЪСИШ безплодните си коментари!!!
Докога ще олайняваш този форум???
СТИГА ТОЛКОВА - до тук!!! :twisted: :twisted: :twisted:
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот guest1 » 03 Яну 2022, 21:42

Melly написа:Толкова си нагъл и безочлив, че нямам думи просто 8)
Ти ли бре - цитат: "куха лейко" ще ми обясняваш на мен защо ръсиш простотиите си :?:
ЗАБРАНЯВАМ ти да пишеш след мен като ме коментираш/обясняваш защо РЪСИШ безплодните си коментари!!!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

guest1
Активен потребител

Мнениеот Melly » 03 Яну 2022, 22:21

guest1 написа:
Melly написа:Толкова си нагъл и безочлив, че нямам думи просто 8)

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Душевна перверзност, граничеща с налудност....
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот stozashto » 04 Яну 2022, 04:23

Разликата е ОГРОМНА!
1. Архитектурни чертежи от НЕОДОБРЕН проект - представляват комплект графични материали с изображения на разпределения, разрези, фасади, детайли и т.под., притежаващи определени атрибути и целящи максимално изясняване на проекта и/или изпълнението на сградата или съоръжението. До одобряването им от оправомощена специализирана администрация са само "чертежи", а след одобряването им се превръщат в "строителна документация по част Архитектура от ОДОБРЕН инвестиционен проект", за което "чертежите" е нужно да бъдат изготвени и авторизирани от дипломиран архитект проектант, притежаващ съответната проектантска правоспособност.
2. Архитектурни чертежи по част Архитектура от ОДОБРЕН инвестиционен проект - включват архитектурните чертежи по т. 1, заедно с допълваща ги и поясняваща ги текстова част (обяснителна записка - неразделна част към графичната), с положени върху тях подпис и печат на архитекта проектант, заедно с подпис и печат на съответния одобряващ орган. Намират се в архива (голяма рядкост...) на собственика на сградата/съоръжението И в архива на одобряващия орган (където би трябвало да се с съхраняват безсрочно...).
3. Скица на "имот" - документ, включващ информация от имотните регистри, заедно с графична част - извадка от КАДАСТРАЛЕН ПЛАН или от КАДАСТРАЛНА КАРТА:
а) скица на ПОЗЕМЛЕН ИМОТ (ПИ) от КАДАСТРАЛНИЯ ПЛАН - представлява документ за НЕУРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ, издаден от общинската техническа служба, при липса на влязла в сила кадастрална карта за територията; съдържа информация за собствеността и подробна кадастрална информация, вкл. и специализирана; след влизане в сила на кадастрална карта издаването на този документ се преустановява;
б) скица на УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ (УПИ) от КАДАСТРАЛНИЯ ПЛАН - представлява документ за УРЕГУЛИРАН ПОЗЕМЛЕН ИМОТ, издаден от общинската техническа служба, при липса на влязла в сила кадастрална карта за територията; съдържа информация за собствеността и подробна кадастрална и регулационна информация, вкл. и специализирана; след влизане в сила на кадастрална карта издаването на този документ се преустановява;
в) скица на ПОЗЕМЛЕН ИМОТ от КАДАСТРАЛНАТА КАРТА - представлява документ за ПОЗЕМЛЕН ИМОТ, независимо от регулационния му статут, издаден от съответната териториална Служба по геодезия, картография и кадастър по местоположението на имота, при наличие на влязла в сила кадастрална карта за територията; съдържа информация от кадастралния и имотния регистър за имота;
ВНИМАНИЕ!!! Независимо, че сред кадастралните данни може да са вписани и данни за урегулирането на поземления имот, скицата по буква "в" НЕ Е идентична със скицата по буква "б"!
ВАЖНО!!! При наличие на влязла в сила кадастрална карта за урегулирания поземлен имот, задължително се набавя И комбинирана скица, съчетаваща информация за поземления имот от кадастралната карта и за съответстващия му урегулиран поземлен имот от действащия регулационен план, в доказателство на изпълнението на разпоредбите на §5 от ЗКИР, съгласно които ПИ и УПИ следва да бъдат идентични, т.е. контурите им да съвпадат и площите им да са еднакви!
г) скица на сграда (също недвижим "имот") от КАДАСТРАЛНАТА КАРТА - представлява документ, издаден от съответната териториална Служба по геодезия, картография и кадастър по местоположението на поземления имот, в който се намира сградата; издава се само при наличие на влязла в сила кадастрална карта за територията; съдържа информация от кадастралния и имотния регистър за сградата; кадастралните данни са съобразно последния одобрен инвестиционен проект по част Архитектура за сградата.
4. Схема на самостоятелен обект в сграда (СОС) от КАДАСТРАЛНАТА КАРТА - представлява документ, издаден от съответната териториална Служба по геодезия, картография и кадастър по местоположението на имота; издава се само при наличие на влязла в сила кадастрална карта за територията; съдържа информация от кадастралния и имотния регистър за СОС; кадастралните данни са съобразно последния одобрен инвестиционен проект по част Архитектура, засягащ съответния СОС.
Това е.
stozashto
Младши потребител

Мнениеот guest1 » 04 Яну 2022, 12:32

stozashto написа:Разликата е ОГРОМНА!
...
Това е.

Мога да кажа само - БРАВО!
Както за подробното описание, така и за усилието - да го напишете.

guest1
Активен потребител

Мнениеот stozashto » 05 Яну 2022, 08:20

guest1 написа:
stozashto написа:Разликата е ОГРОМНА!
...
Това е.

Мога да кажа само - БРАВО!
Както за подробното описание, така и за усилието - да го напишете.

Благодаря за оценката!
При цялото ми уважение към юристите тук, смятам, че за всички е добре първо ясно да се разграничат и систематизират термини, наименования, понятия, професионален жаргон, разговорни думички и т.н., а после да дойдат повече или по-малко полезните съвети към незнаещите и повече или по-малко благородните спорове между знаещите...
Пък усилието не е кой знае какво - отдавна се канех да си направя този списък (за четене), че започнаха да ми тежат времеемките многократни устни обяснения и пояснения, където и усилията са много по-натоварващи, а в резултат отреща кимат "разбиращо" с глава, но в очите им се чете "пак нищо не разбрах"...
stozashto
Младши потребител

Назад към Имотни казуси