начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

ДОКОГА ще търпим СЕМЕЙНАТА ОБЩНОСТ ?

Брак, развод, наследство
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ДОКОГА ще търпим СЕМЕЙНАТА ОБЩНОСТ ?

Мнениеот intelekta » 02 Мар 2004, 15:55

Наличието на бездялова семейна имуществена общност е създание на комунизма , докога ще я търпим?
Колко много би се улеснил живота ако имаме обикновенна съсобственост между съпрузите . Но тогава ще намалеят съдебните казуси , оттам и работата за съдии, адвокати и съдебни такси на всички инстанции ,батаци ........въобще ще настане - СПОКОЙСТВИЕ .
Кому е нужно това, май никой не е заинтересован , нали ?
intelekta

Re: ДОКОГА ще търпим СЕМЕЙНАТА ОБЩНОСТ ?

Мнениеот тъп » 02 Мар 2004, 16:18

Докато има комунисти в парламента е абсурдна идеята ти колега, иначе-да.
тъп

Мнениеот Койчо от Конаре » 02 Мар 2004, 16:29

Добре, аз нямам нищо против. само че правото на по-голям дял при по-голям принос къде отива? Ако го има, кога и как ще се определя по-големият дял? Ако единият вече е продал своя дял и после се окаже, че той е по-голям или по-малък? Или ще се изравнява в пари, или какво?
Койчо от Конаре

Мнениеот intelekta » 02 Мар 2004, 17:26

НЕ Е НУЖНО ДА ИМА ПО-ГОЛЯМ ДЯЛ, големината ще се изяснява веднага още при придобиването на каквото и да е ; иначе само спориме за това кой бачкал повече, а кой сърбал супата, кой прал чорапите.......глупости.
И при наследяване веднага е ясно всичко.......и при разжод ще е ясно и .....т.н..
intelekta

Мнениеот Вера » 02 Мар 2004, 18:02

Щом законите не следват обществените отношения, ще си живеем на семейни начала с години, с деца и пр. Винаги си е по-добре. Няма съд. разноски, плащаш половин такса в дет. градина. Доходът на мъжа ти не се взема в предвид при определяне правото на семейни помощи. Въобще народът му е намерил цаката.
Вера

Мнениеот gega » 02 Мар 2004, 22:33

Когато разберш, че СИО не означава СЕМЕЙНА, а СЪПРУЖЕСКА имуществена общност, тогава може би ще се измени и нейния правен режим:)))))))))))))
gega

Мнениеот donna2 » 02 Мар 2004, 23:30

имаше идея за промяна на СК в тая насока но до сега нищо проекта кой знае къде прашясва явно не е актуално и не е на дневен ред
donna2
Потребител

Мнениеот monteskio » 03 Мар 2004, 11:56

Вера - невероятна си !

MONTESKIO
monteskio
Активен потребител

Мнениеот sstavrev » 03 Мар 2004, 12:04

СИО-то една голяма глупост и сякаш в НС нарочно си траят и не я отменят. Но от друга страна тя създава доста правни проблеми и съответно повече работа за юристите.
sstavrev

Мнениеот jiji2 » 03 Мар 2004, 16:56

Смятам, че проблема е само в това как да се уредят заварените СИО - ами съпрузите нали не са знаели, че трябва да си определят още с придобиването на вещта съответния принос. И ако сега не могат доброволно да се разберат, как ще се рещава спора им - по стария или по новия ред. Може да стане още по-голяма каша.
jiji2
Потребител

Мнениеот младежа » 04 Мар 2004, 10:04

Когато не са знаели или не са определили кой в каква част придобива, ще приемаме , че е по 1/2 - както е по ЗС .
Права е Вера ,че народът му е намерил цаката, но си мисля , че всичко се върти около защитата интересите на децата.
Но пък от друга страна, ако нямаме семейство и се припознаят децата като свои - всички последици за наследяване, издръжка и т. н . ще важат........
Като ще режем стари и ненужни норми, каквато според мен е СИО, да срежем и СК / брака / де............; кво мислите ?
Но пък ако няма СИО - ще намалеят съдебните дела и клиентите, я да не се пънем..... lege ferenda........???
младежа

Мнениеот Иван » 04 Мар 2004, 12:08

Колеги, ще се опитам да изразя обратното становище-в защита на СИО.
1.Това е институт, който сравнително дълготрайно е установен в обществото. По него има натрупана значителна съдебна практика, и много голяма част от спорните въпроси е изяснена. Освен това той е трайно установен и в правосъзнанието на хората. Отмяната му би поставила както нови правни, така и чисто житейски проблеми.
2.СИО балансира и защитава добре интересите на съпрузите. Проблемът с приноса е в доказването в евентуален процес за развод. Ако бъде уредено като обикновена съсобственост, възмездното придобиване от един от съпрузите би довело до ощетяване на другия. Дори и да бъде запазен принципа за съвместно придобиване, тогава каква е гаранцията за съпругата, че ще успее на практика да защити интереса си? Все пак мъжа е който е по-силната страна, той лесно би могъл да застави съпругата да подпише каквото и да било, а това неминуемо ще доведе до семейни проблеми.
3.СИО е показател за това, че хората се женят не за да се развеждат. А последиците на развода са според мен много добре уредени. Въвеждането на брачен договор и отмяната на СИО ще бъде показател за комерсиализацията в обществото ни. Съществуването на предварителен договор за уреждане на имуществените отношения между съпрузите и наличието на обикновена съсобственост между тях би внесло елемент на несигурност в личните отношения, включително още при сключването на брака. Желанието за брак сочи на сериозност в намеренията за съвместно съжителство според съществуващата уредба на им.отношения. В един бъдещ момент на влошаване на отношенията СИО може да се яви като консолидиращ елемент. Все пак чувствата, тяхното пораждане и развитие, са непредвидими. Не трябва според мен предварително да залагаме елемент на несигурност, нестабилност и възможност за раздяла. Всеки от съпрузите би живял с мисълта за лесен развод, а това би довело наистина до повече семейни проблеми.
4.Смятам, че пътя ни към Европа и към Запада въобще не минава през отричане на институт, който отговаря на националната ни същност. Преди СИО законодателтвото е било уредено изцяло в полза на мъжа, вкл. и от гл.т на наследяването. СИО еманципира и равнопостави жената. Това не е комунистическо творение. А и не мислите ли, че чистия капитализъм е нещо много лошо? Морала на обществото ни в момента е много нисък. Но все пак той се явява поне според мен една от най-големите човешки ценности, наред с имущественото благосъстояние. Защото щастието се измерява не само в пари, но и в духовен план. А моралните ценности са заложени в нашата същност и отричането им само ни вреди и ни прави по-малко щастливи.

Очаквам яростен отпор. Дано се намери някой, който да ме подкрепи!
Иван

Мнениеот колега » 04 Мар 2004, 12:50

колега, напълно съм съгласна с вашето мнение - съпружеската имуществена общност не комунизира, а демократизира отношенията между съпрузите
напълно прав сте, че брак се сключва не за да се стигне до развод - при това положение младите влюбени са склонни да подписват какво ли не - каква е гаранцията, че след 20 години нещата ще стоят по този начин
друг е въпросът, че благодарение на ретроградното развитие на обществото ни СИО-то е прекалено демократично още повече, че държавата по всякакъв начин кара хората да се отказват да сключват брак (имам предвид точно семейните помощи, както и пректиката в банките относно отпускането на кредити)
колега

Мнениеот intelekta » 04 Мар 2004, 15:48

Не искам да Ви правя никакъв отпор, ...........само си мисля ,че ако брака е гаранция за чуствата между двама - ,а не нещо друго..........напр. любов , то горко им .........и на двамата.
А демокрацията в отношенияята не се гради на възможност или невъзможност за развод или спекулиране с държавна намеса в брака.
.Колкото до уредените общ.отношения съчетани с много съдебна практика, миаля ,че точно наличието и показва -колко е несъвършен института. Защот не съм виждам съдебна практика по норми , които обществото възприема нормално и не стига до съд.
Пак разглеждате мъжа като по-силен, хайде вече сме с единият крак в Европа...............не така.
Не съм почитател на брачният договор и наистина няма ,сперед мен, да се възприеме лесно и безболезнено от обществото.
intelekta

Мнениеот donna » 04 Мар 2004, 16:35

че какво му е лошото на тоя брачен догово аз бих го подписала с двете ръце
кое общество няма да го приеме ,разните му прехвърлили възраст лелки е те може но не ми се вярва , любовта си е нещо хубаво ,ама малко разсъдък не пречи ,пък който не ще да не подписва брачен договор а да си кара на голата любов
donna
Старши потребител

Мнениеот Tod » 04 Мар 2004, 17:49

Напълно съм съгласен.
Освен това мисля, че СИО спестява и ред доказателствени трудности-защото трудно ще докажеш, че въобще си съсобственик, ако във фактура отпреди 10 години е вписано само името на съпруга, който е отишъл да плати или да вземе закупеното.
Tod

Мнениеот Вера » 04 Мар 2004, 18:10

Благодаря за оценката.
Вера

Мнениеот princesata » 04 Мар 2004, 18:10

Ami na men li4no ujasno mi e pisnalo da ia tarpia!iskam da zapo4na delo za razvod,no nito znam kak da si nameria advokat nito kolko 6te mi struva?!
Kak mojete da za6titavate ne6toto koeto zakona nari4a brak!tova e sastoianie na dvama du6i sled sklu4vaneto mu te mogat da zapo4nat da debeleiat,da sprat da se brasnat(majete,jenite da si praviat kola maska),da se razhojdat s razplutoto si 6kembe iz ka6tata i da vikat po teb i decata!e tova li mu e hubavoto na braka?(moiat prodaljava 7.5 godini+3 predi braka).moga da tvardia 4e spriah da polu4avam cvetia i pokani za sre6ti o6te v momenta v koito zajiviahme zaedno!a da ne govororim za ne6to po-romanti4no ili eroti4no!i kajete mi molia vi ako sega sam namerila 4oveka na me4tite si, za6to ako iskam da se razveda az sam vinovnata?a ne triabva li toi da e vinoven zatova 4e sam zagubila interesa si kam nego?az ne sam spriala da se poddarjam krasiva,nito pak sam spriala da 4istia,gotvia,pera,gladia i gledam deteto(to e na 4.5godini).
taka 4e tova e otjivelica, za6toto sega mi se nalaga da tarpia prisastvieto na 4ovek koito ve4e ne mi e priaten kakto predi 10 godini!
ako niakoi iska da se zaeme s moiat slu4ai,4akam...
ako ne mai 6te 4akam da otmeniat zakona...
princesata
Нов потребител

Мнениеот gega » 04 Мар 2004, 22:04

Естествено, че СИО е необходим правен институт в цивилизованите страни! Но с това безумно тълкувателно решение № 2/2002 г. ВКС ми разби представите за законотвърчество и правораздаване:)))))))) Естествено, че те подкрепям, Иване!
gega

Мнениеот donna2 » 04 Мар 2004, 22:09

ВЪОБЩЕ НЕ СЪМ СЪГЛАСНА СЪС ТОВА НЕ ЕКАЗАНО ЧЕ КАТО СЕ ОЖЕНИ ЧОВЕК НЯМА ДА СЕ РАЗВЕДЕ -ЕНТУСИЯСТ
ВТОРО ПРЕДПОЧИТАМ ДА СИ УРЕДЯ ИМОТИТЕ
ТРЕТО И ДРУГИЯ И ТОЙ ПРЕДПОЧИТА
ЧЕТВЪРТО БРАЧНИ ДОГОВОРИ СА СЕ ПОДПИСАВИЛИ ОЩЕ В ДРЕВНА ГЪРЦИЯ ЗА ПО РАНО НЯМАМ СВЕДЕНИЯ
НЕ Е ЗЛЕ ДА СЕ УРЕДИ И ИЗДРЪЖКА НА СЪПРУГА ЧЕ ПРИ ЕДИН РАЗВОД ....
В КРАЯ НА КРАИЩАТА НА ЛЮБОВТА ОЧИТЕ СА СЛЕПИ
donna2
Потребител

Следваща

Назад към Семейни казуси