- Дата и час: 29 Ное 2024, 13:37 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Моля за мнение
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
17 мнения
• Страница 1 от 1
Моля за мнение
Здравейте!
Моля да ме посъветвате как да постъпя при следния казус:
Имам пристроена тераса към апартамента. За този строеж имам съгласие на всички съседи, архитектурен проект, конструктивен проект, платена такса за отстъпено право на строеж и договор с общината за отстъпено право на строеж. Всички горепосочени документи са одобрени от общината. Но когато подадох последната молба за издаване на разрешение на строеж ми отговориха, че трябва да представя документи за отстъпено право на строеж за всички съседи в блока, който фигурират в списъка за съгласие. Както може да се досетите те не искат да строят и не искат да получават такова разрешение. Проблемът е, че съгласно действащите закони терасата ми се явява със статут на незаконна.
Моля да ме посъветвате как да постъпя при следния казус:
Имам пристроена тераса към апартамента. За този строеж имам съгласие на всички съседи, архитектурен проект, конструктивен проект, платена такса за отстъпено право на строеж и договор с общината за отстъпено право на строеж. Всички горепосочени документи са одобрени от общината. Но когато подадох последната молба за издаване на разрешение на строеж ми отговориха, че трябва да представя документи за отстъпено право на строеж за всички съседи в блока, който фигурират в списъка за съгласие. Както може да се досетите те не искат да строят и не искат да получават такова разрешение. Проблемът е, че съгласно действащите закони терасата ми се явява със статут на незаконна.
- social5
- Нов потребител
Re: Моля за мнение
Представете нотариално заверена декларация от Вас или от Управителя на етажната собственост, в която:
Изброявате всички собственици на право на строеж в сградата и декларирате, че изброените са собственици на 100% от правото на строеж. Накрая - за неверни данни нося наказателна отговорност ... да Ви я оформи адвокат.
Изброявате всички собственици на право на строеж в сградата и декларирате, че изброените са собственици на 100% от правото на строеж. Накрая - за неверни данни нося наказателна отговорност ... да Ви я оформи адвокат.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Така написано аз разбрах, че строежа е реализиран, кога е построена тази тераса?
- gradev
- Нов потребител
Построена е през 2008 г.
- social5
- Нов потребител
social5 написа:Здравейте!
....,Но когато подадох последната молба за издаване на разрешение на строеж ми отговориха, че трябва да представя документи за отстъпено право на строеж за всички съседи в блока, който фигурират в списъка за съгласие. ...
Такова отстъпване на право на строеж може да се изисква само в случай ако част от собствениците на жилища в блока са и собственици на ид. части от земята. Именно само от тях такова отстъпване на право на строеж следва да се изисква.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
От общината искат всички хора от блока да сключат договор с общината за отстъпено право на строеж и съответно всеки от тях да е заплатил таксата за това.
- social5
- Нов потребител
Я да започнете с обясненията от начало. Нещо не е така, както казвате.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Ситуацията буди и в мен голямо недоумение. Може би от общината искат да се направи дострояване на тераси към всички апартаменти и да се издаде едно общо разрешително за строеж. Но в Закона за устройство на територията никъде не срещнах такова изискване.
- social5
- Нов потребител
social5 написа:... Но в Закона за устройство на територията никъде не срещнах такова изискване.
Няма и да срещтнете защото такава глепост в закона няма.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
social5 написа:От общината искат всички хора от блока да сключат договор с общината за отстъпено право на строеж и съответно всеки от тях да е заплатил таксата за това.
Това, което пишете, може да означава едно от три неща:
1. Общината счита въпросната тераса за обща част на ЕС, и, съответно, смята за необходимо да учреди право на строеж в полза на всички етажни собственици съобразно квотите им на собственост в сградата (едва ли случаят е такъв);
2. В одобрените проекти пише, че всички (теоретично) етажни собственици ще построят такива тераси. Сигурно същото пише и в разрешението за строеж. В този случай имате известен шанс да искате етапност на въвеждане в експлоатация (вероятно това имате предвид под "последната молба за издаване на разрешение на строеж");
3. Не предавате вярно и точно информацията, с която разполагате.
-
vdggbg - Активен потребител
Нещо не е така, както го обяснявате. Немога да помогна, намерете си адвокат, и строителен надзор.
А какъв е този договор с общината за отстъпено право на строеж. Вписахте ли го?
А какъв е този договор с общината за отстъпено право на строеж. Вписахте ли го?
Последна промяна emilgrigorov на 30 Окт 2012, 19:09, променена общо 1 път
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
А надзорът за какво е - да държи ръчичката на проектанта, и на адвоката, съответно?
-
vdggbg написа:А надзорът за какво е - да държи ръчичката на проектанта, и на адвоката, съответно?
Да.
Както виждаме, до тук проектантите - архитект и конструктор, са окъкали нещата.
Теоретично, възможно е да мине само с адвокат от тук насетне, ако се намери такъв
Между другото, много ми прилича на производство по 225. Дано не съм прав.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Строежът е реализиран през 2008 ! МНОГО ЛОШО, ИСКАНЕТО ВИ ЗА РАЗРЕШЕНИЕ ЗА СТРОЕЖ Е ДОКУМЕНТИРАНО ! НЕ ВИЖДАМ ИЗХОД.
- rts
- Активен потребител
emilgrigorov написа:Както виждаме, до тук проектантите - архитект и конструктор, са окъкали нещата.
А защо така мислите? Доскоро задължението за снабдяване с разрешение за строеж беше задължение на възложителя - да не би да са променили нещо? Нищо чудно и да се стигне до производство по чл. 225 - щом е построено без разрешение. Интересно - общината въз основа на какво е сключила договор за ОПС - обещание за спонсориране на бъдещия кмет, може би?
-
vdggbg написа:...Доскоро задължението за снабдяване с разрешение за строеж беше задължение на възложителя - да не би да са променили нещо? ...
Все същото си е. Но - ползвайки компетентни специалисти, каквито в конкретния случай очевидно има, но не компетентни. Та някой трябва да оправи нещата (включително държане за ръчичка и обучение на четмо и писмо)
social5 неможе да разясни казуса. Възможно е от общината да са подхванали случая "на частно" и да са объркали конците, както обикновено. Може би - жалба от пропуснат собственик, лошо.
Carthago delenda est.
- emilgrigorov
- Активен потребител
Благодаря ви за мненията по моя проблем. Явно е че без адвокат няма да мога да изляза от ситуацията. Моля да ми препоръчате добър адвокат в тази област.
- social5
- Нов потребител
17 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|