Здравейте.
Вълнуваме следния въпрос - дядо ми е имал нива 20 дка с която е влязъл в ТКЗС. Сега тази територия попада в § 4 от ПЗР на ЗСПЗЗ и възстановяването на собствеността се извършва със заповед на кмета на общината. Изготвен е план за новообразуваните имот и голяма част от тях, които попадат върху нивата на дядо ми през годините са заплатени на общината и не ни бяха възстановени. Даже и обезщетение не получихме.
Предстои ни да ни върнат един имот от 500 кв. м. за който общината дълго ни мотаеше. Имота се владее от човек, който през 1990 г. го е закупил с договор за покупко-продажба, който няма нотариална форма. Той не е и ползвател. Общината отказва да го впише като собственик, Кадастъра също. Искайки да си озакони имота, той заведе дело първо срещу кадастъра, че не го вписват като собственик на имота, а после и срещу наследниците на дядо ми, като искаше да придобие имота по силата на придобивна давност от над 10 год. владение. Съдът отхвърли иска. Предстои да подадем в Общината молба да ни бъде възстановен имота. Този, който го владее в момента претендира с уведомително писмо, доброволно да му заплатим 45000 лв. на колкото той оценява труда си по създаването на трайни насъждения 25 дръвчета, лозници и постройки, беседка, в която е налял 15 куб. м. бетон, плочници, разходи по присъединяване на ВиК и ел. захранване и ограда. Между другото, в договора с който той "купува" земята, фигурира жилищна постройка с две стаи и трайни насъждения. След това той е строил беседки, прокарвал е ВиК и ел. захранване и т.н. Въпроса ми е, тъй като той не е ползвател, сградата е построена незаконно, дали сме длъжни да заплатим цената на подобренията, направени от него - трайни насъждения, огради и сгради? Дали няма да се позове на "добросъвестно владение" по закона за собствеността. Така или иначе ми предстои среща с адвокат, който е в отпуск в момента и въпроса ме притеснява. На тези, които изразят мнение, предварително благодаря.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 13:32 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
възстановяване на земя по § 4 и незаконно настанил се
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
2 мнения
• Страница 1 от 1
Re: възстановяване на земя по § 4 и незаконно настанил се
шансовете на самонастанилия се "ползвател" клонят към нула. След като общината ви даде 500-те квадрата вие сте във всичките си права на собственик.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
2 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|