начало

Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела Правна уредба на споразуменията за избор на съд по граждански и търговски дела

Строеж и съсобственици

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Строеж и съсобственици

Мнениеот niknikolov » 08 Апр 2012, 14:20

Здравейте,
имам следния казус и ще съм благодарен за помощта.
Имам земя на която е построена жилищна кооперация. Цялата земя е моя. В моята земя притежвавам гаражи, които искам да превърна чрез дострояване в търговски обект. Проектанта ми казаха, че според някакъв нов закон, за да започна да строя ми трябвало разрешение(нотариално заверен договор) от всички живущи в кооперацията(аз също живея в коопарацията и гаражите са на моя стена). Според този закон вече сме били съсобственици.
-възможно ли е щом земята е моя да сме съсобственици?
-винаги има някой, който не иска да подпише. В този случай какво може да се направи?
-ако направя нова регулация и отделя земята от кооперацията ще имам ли същия проблем?
-какво мога да направя, за да започна стоежа
Благодаря предварително за отговорите!
niknikolov
Нов потребител

Re: Строеж и съсобственици

Мнениеот emilgrigorov » 08 Апр 2012, 16:00

niknikolov написа:1. Проектанта ми казаха, че според някакъв нов закон, за да започна да строя ми трябвало разрешение(нотариално заверен договор) от всички живущи в кооперацията(аз също живея в коопарацията и гаражите са на моя стена). Според този закон вече сме били съсобственици.
2.Възможно ли е щом земята е моя да сме съсобственици?
3. Винаги има някой, който не иска да подпише. В този случай какво може да се направи?
4. Ако направя нова регулация и отделя земята от кооперацията ще имам ли същия проблем?
5. Какво мога да направя, за да започна стоежа
6. Благодаря предварително за отговорите!

Отговор:
1. Прав е, точно така е. Ако са общи гаражи - договор, ако са самостоятелни с идентификатори - съгласия в съответната форма.
2. Да
3. Да се договорите.
4. Не може да направите самостоятелно нова регулация, която да засяга вещните права, придобити от други.
5. Сто!ежа не зная, но преустройство ако не започнете до влизане в сила на измененитето на ЗУТ, нищо няма да можете да направите. За повече информация, прочетете т.1
6. Това , което Ви казах, струва 500 лв. Отказвам се от тях в полза на lex.bg. Преведете ги на lex.bg, като уточните с тях вярната форма на разплащане.
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Re: Строеж и съсобственици

Мнениеот niknikolov » 08 Апр 2012, 19:54

Благодаря за мнението!
niknikolov
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация