начало

ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система ГЕРБ сезира Конституционния съд за мандата на ВСС и избора на тримата големи в съдебната система

Авторски Права на Обект

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Авторски Права на Обект

Мнениеот genoveva1 » 21 Фев 2012, 11:16

Добър Ден,

Имам следния въпрос:

1. Когато поръчаш на архитекти да изготвят Концептуален дизайн, на кого принадлежат правата върху този проект, не е описано в договора, че правата принадлежат на нито една от страните?

2. Как се определя стойността за авторските права, на територията на гр.София?

3. Как се определя стойността на Концептуален дизайн от стойността на цялостния договор за проектиране?
genoveva1
Младши потребител

Re: Авторски Права на Обект

Мнениеот bgarch » 21 Фев 2012, 11:24

Простете ме за невежеството, ама какво е Концептуален дизайн?
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот julyanvonemona » 21 Фев 2012, 11:36

Уважаема г-жо genoveva1, ако понятието "концептуален дизайн" не е дефинирано някак в договора който сте подписали с изпълнителите на вашите проекти, аз не се наемам да Ви помогна в разгадаването на този ребус а за цената на авторските права, на територията на София - много искате! Дори и да знам какво е "концептуален дизайн" в последните 40 години не съм чувал да има пазар на такъв продукт не само в София,но и никъде в страната!
Еле пък точното детерминиране на цената на "концептуалният дизайн" от останалине компоненти в договора за проектиране, при положение, че нямам достъп до самия договор хептен съм затруднен! Считайте че не само аз съм поставен в мат!
Аз определям какво е моя работа!
Аватар
julyanvonemona
Старши потребител

Мнениеот genoveva1 » 21 Фев 2012, 11:54

Добър Ден,

Благодаря Ви за отговора.

Да поясня какво е "Концептуален Дизайн", защото точно така е описан в договора като "Концептуален Дизайн" след това е цялостен архитектурен проект.
В случая, ние дадохме пълното описание на хартиен носите, колко стаи трябва да има, големина на стаите, функция на стаите, мебелите и така нататък. От тази информация, те трябва да я нанесат на проект,план. И за това нанасяне, те твърдят, че това е авторско право.
genoveva1
Младши потребител

Мнениеот bgarch » 21 Фев 2012, 12:12

Уважаема госпожа genoveva1, в моето село наричаме това понятие "архитектурен проект". Той може да се изработи с различна степен на подробност, съдържащ различен обем информация, и в зависимост от това ние го наричаме "идеен проект", "технически проект" и "работен проект". А възложителят е ЗАДЪЛЖЕН да си представи пред архитекта преди започване на проектирането на "пълното описание на хартиен носите, колко стаи трябва да има, големина на стаите, функция на стаите, мебелите и така нататък", което ние в нашето село наричаме "задание за проектиране". Това задание е условие, което архитектът трябва да изпълни.
След изработване на т.нар. в нашето село "архитектурен проект", по силата на действащ при нас Закон за авторското право и сродните му права, архитектът, изработил въпросния проект, притежава авторското право върху него, освен ако с договора за проектиране не е предвидено друго. Няма нормативен документ, който да определя стойността на това право, нито като сума, нито като процент от цялостния хонорар. Т.е. това е въпрос на договаряне между страните.
Така е в наше село. Във вашето- не знам как стоят нещата!
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот genoveva1 » 21 Фев 2012, 12:50

Добър Ден,

Благодаря за отговора.

Това, което те извършиха от "Архитектурен проект" е САМО "Идеен проект", не цялостен "Архитектурен проект". Върху това има ли авторско право?
genoveva1
Младши потребител

Мнениеот goblin » 21 Фев 2012, 12:57

Има, разбира се. Идейният архитектурен проект е интелектуален продукт, който някой е създал. Това, че е създаден по ваша поръчка, не Ви прави собственик на авторските права върху него.
goblin
Потребител

Мнениеот bgarch » 21 Фев 2012, 12:58

Да, върху идейния архитектурен проект също има авторско право. Основанието за това е чл. 3, ал. 1, т. 8 и ал. 3 от ЗАПСП.
Изображение
bgarch
Потребител

Мнениеот emilgrigorov » 21 Фев 2012, 18:29

Върху идейните проектни разработки, не само архитектурни, има авторски права.
Но също така и върху конкурсните проектни разработки.
Освен това и върху офертните проектни разработки има авторско право. Защото оферираш на някого, откажат ти, пък после си видиш творението изпълнено.
Концептуален Дизайн в наше село означава, че имате страшно много големи финансови възможности, и се чудите какво да правите с тези си възможности, обзета от алтруистични чувства.
В контекта на написаното по-горе, бихте могла да опитате деликатесния продукт project management. Enjoy !
Carthago delenda est.
emilgrigorov
Активен потребител

Назад към Строителство и регулация