Здравейте,
моля Ви да ми помогнете с информация и мнения по следния въпрос. Притежавам идеални части от парцел. Съседът ми- другият собственик на парцела ми заяви, че има намерение да направи автоморга в своята част. Прозвуча ми абсурдно и не обърнах внимание, но днес трима човека идват да оглеждат парцела и коментират. Мястото е в Орландовци- София, има две къщи в парцела в непосредствена близост. Искат ли се разрешителни за тази дейност, както и моето съгласие като съсобственик. Какво бих могла да направя за да не допусна това безумие. Благодаря предварително и моля извинете невежеството ми по въпроса.
- Дата и час: 29 Ное 2024, 12:38 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Съседът ми иска да прави автоморга-законно ли е?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Съседът ми иска да прави автоморга-законно ли е?
Ако автоморгата предвижда построяване на сграда, съседът Ви не може да построи нищо без Вие да сте му учредили право на строеж като съсобственик.
Ако обаче няма да строи, а само ще изполва земята, за да съхранява там авто-трошките, нещата се усложняват. По принцип един имот се използва съобразно решението на собствениците, т.е. ако съседът Ви не притежава 50+1 % от идеалните части на земята, не може нищо законно да направи без Вашето съгласие.
Ако имате разпределение на ползването на земята, това е допълнително усложнение и е необходимо адвокат да види договора, за да прецени какво може да се направи.
Ако нямате разпределено ползване, няма "негова" и "ваша" част - в такъв случай важи общото правило, че имота се ползва съобразно решението на собствениците.
Срещу незаконните действия на съсобственика си можете да се борите по съответния ред - в зависимост от това какви точно са те (затова ще Ви трябва съдействия от адвокат).
Ако обаче няма да строи, а само ще изполва земята, за да съхранява там авто-трошките, нещата се усложняват. По принцип един имот се използва съобразно решението на собствениците, т.е. ако съседът Ви не притежава 50+1 % от идеалните части на земята, не може нищо законно да направи без Вашето съгласие.
Ако имате разпределение на ползването на земята, това е допълнително усложнение и е необходимо адвокат да види договора, за да прецени какво може да се направи.
Ако нямате разпределено ползване, няма "негова" и "ваша" част - в такъв случай важи общото правило, че имота се ползва съобразно решението на собствениците.
Срещу незаконните действия на съсобственика си можете да се борите по съответния ред - в зависимост от това какви точно са те (затова ще Ви трябва съдействия от адвокат).
- rts
- Активен потребител
Re: Съседът ми иска да прави автоморга-законно ли е?
На първо време му напомнете, че по отношение този имот вие двамата имате равни права! В зависимост от отговора му вече ще видим.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|