Има ли правна стойност едно Разрешение за строеж със следните характеристики:
1. Издадено е от длъжностното лице в съответната община с вписани номер и дата;
2. Обявено е на заинтересуваните лица и срокът за обжалване е изтекъл, без да е имало обжалване;
3. Органите на ДНСК са уведомени за издаването му и в законовия срок няма заповед за отмяната му;
Щастливият титуляр на правото на строеж обаче е пропуснал да отиде да си го получи, а за късмет таксите в тази община се заплащат при получаването на РС (т.е. не е платено). В коя законово определена ситуация попада той, ако междувременно е започнал да строи със спокойствието, че си има издадено РС?
- Дата и час: 29 Ное 2024, 12:43 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Влизане в сила на РС
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
12 мнения
• Страница 1 от 1
Re: Влизане в сила на РС
Щастливият титуляр попада в законово определената ситуация на длъжник към общинската хазна.
- goblin
- Потребител
Ооо, по този въпрос две мнения няма , но ми е по-интересно друго - има ли го в случая РС, няма ли го - като някакъв полуроден Петко - хем е видял бял свят (при заинтересуваните лица и при органите на ДНСК), хем не е излязъл от общината още - т.е. не е връчен на титуляра си
- via_victoria
- Потребител
via_victoria, това че титуляра комуто е издадено разрешение за строеж не си го е получил е факт ирелевантен по отношение влизането на същото в сила.
Ако обаче титуляра у почнал своя строеж минута преди влизане на РС в сила то това вече е незаконно строителство. Тук въпроса се свежда до конкретно доказване на факти, а не до принципи.
Ако обаче титуляра у почнал своя строеж минута преди влизане на РС в сила то това вече е незаконно строителство. Тук въпроса се свежда до конкретно доказване на факти, а не до принципи.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Точно това е същността на въпроса ми - в кой момент общината е длъжна да завери РС като влязло в сила (при така посочените по-горе обстоятелства)
- via_victoria
- Потребител
В момента, последващ мига на изтичането на предвидения за обжалване срок.
- goblin
- Потребител
Имате ли някаква практика по въпроса в доказателство на становището си?
Тъй като в моя случай РС е заверено, че влиза в сила, година и половина след издаването си, защото тогава титулярът си го е потърсил и съответно заплатил.
Тъй като в моя случай РС е заверено, че влиза в сила, година и половина след издаването си, защото тогава титулярът си го е потърсил и съответно заплатил.
- via_victoria
- Потребител
За каква практика става въпрос? То си го пише черно на бяло - чл. 149 от ЗУТ, и чл. 3 (2) от Наредба № 3 за съставяне на актове и протоколи по време на строителството.
- goblin
- Потребител
via_victoria прочетете и се придържайте към това което казвам и което съвършенно вярно ме е коригирал goblin и не се бойте. никой не създава практика за да каже че утре слънцето ще изгрее отново.
Аз определям какво е моя работа!
-
julyanvonemona - Старши потребител
Аз Ви вярвам и съм напълно съгласна, обаче тук стигаме до въпроса как да убедим общинската администрация, че нейната дата на заверка за влизане в сила е некоректна?
- via_victoria
- Потребител
Отидете в някой копирен център, и копирайте съответните текстове от нормативната уредба. После намерете някое паве, към 3-4 килограма, и го увийте в така приготвените копия. С този вързоп отидете в общината, и го стоварете върху съответната кратуна.
- goblin
- Потребител
Заплащането на таксата не представлява основание за издаване на разрешението за строеж, а е предпоставка за неговото получаване. Погрешна е практиката на някои общински администрации, платената такса да е условие за издаване респ. влизане в сила на административния акт.
- placidity
- Младши потребител
12 мнения
• Страница 1 от 1
Назад към Строителство и регулация
|
|